A magyar gasztronómiában
alap étel. Finom önmagában is,
ugyanakkor számtalan egyéb ételünk alapjaként is szolgál.
Hozzávalók
4 személyre
70 dkg sertéshús
1-2 fej nagyobb vöröshagyma
7 dkg zsir (olaj)
2 bő kiskanál pirospapika
1 kiskanál só
bors
viz
esetleg még
1 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt köménymag
1 fél zöldpaprika
1 fél paradicsom
Elkészités
Pörköltnek legalkalmasabb szerintem a lapocka, de finom
pörköltöt lehet késziteni egyéb részekből is.
A pörköltnek való húst 1,5 – 2 cm kockákra vágjuk fel.
A hagymát megpucoljuk, és minél apróbb kockára vágjuk fel.
Ha teszünk bele fokhagymát is, akkor a gerezdeket tiszitsuk
meg a hártyájuktól.
A fél paradicsomot forró vizbe mártva, majd hideg vizzel
öblitve lehúzhatjuk a héjat, de akit nem zavar a paradicsom héja, az nyugodtan
rajta is hagyhatja. A paradicsomot is célszerű feldarabolni.
A fél paprikát megmossuk, és nagyobb szeletekre vágjuk. A magját ne
tegyük bele, mert a paprikamagoktól megkeseredhet a pörkölt.
Egy megfelelő méretű
lábosban zsirt olvasztunk, és a hagymát rádobjuk, kevergetve átsütjük.
Ha picit megkapta a hagymát a forró
zsir, vagyis itt-ott barnulni kezd,
akkor az igazi, de persze elég úgy is ha csak üvegesre pároljuk a hagymát. Beleszórjuk a pirospaprikat, elkeverjük. Ha
fokhagymát is teszünk bele, azt célszerű még a pirospaprika előtt beletenni, és kicsit párolni, sütni is a hagymával. Amikor a paprikát tesszük és keverjük bele a pörkölt alapba, húzzuk félre a lábost a tűzről, hogy a paprika ne égjen meg. Végül visszatesszük a lábost a tűzre, és
beledobjuk a húst. Jól elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, ekkor dobhatjuk bele a paradicsomot, paprikát is
majd felengedjük egy kevés vizzel. A
folyadék ne fedje el teljesen a húst, de azért legyen rajta.
Közepes lángon főzzük. A sertéspörköltnek kb 1,5-2 óra a
főzési ideje. A pörkölt készités
lényege, hogy hagyjuk hogy a lé jól besűrűsödjön, ekkor felengedjük kevés
vizzel, épp csak annyira, hogy a húst még ne lepje el, és újra rövidre főzzük a
levét. Ezt ismételgetjük, amig a hús meg nem puhul. A jó pörkölt leve elég sűrű a hagymatól és a
paprikától, nem túl bő, de nem is túl kevés.
Ha a hús megpuhult megkóstoljuk, ha kell megsózzuk, borsozzuk, és
tálalhatjuk is.
Hagyományosan nokedlivel vagyis galuskával esetleg főtt
krumplival vagy főtt tésztával, tarhonyával tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése