2016. április 27., szerda

Sertéspörkölt

A magyar gasztronómiában  alap étel.  Finom önmagában is, ugyanakkor számtalan egyéb ételünk alapjaként is szolgál. 






Hozzávalók
4 személyre

70 dkg sertéshús
1-2 fej nagyobb vöröshagyma
7 dkg  zsir (olaj)
2 bő kiskanál pirospapika
1 kiskanál só
bors
viz

esetleg még
1 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt köménymag
1 fél zöldpaprika
1 fél paradicsom


Elkészités

Pörköltnek legalkalmasabb szerintem a lapocka, de finom pörköltöt lehet késziteni egyéb részekből is.
A pörköltnek való húst 1,5 – 2 cm kockákra vágjuk fel.
A hagymát megpucoljuk, és minél apróbb kockára vágjuk fel.
Ha teszünk bele fokhagymát is, akkor a gerezdeket tiszitsuk meg a hártyájuktól.
A fél paradicsomot forró vizbe mártva, majd hideg vizzel öblitve lehúzhatjuk a héjat, de akit nem zavar a paradicsom héja, az nyugodtan rajta is hagyhatja. A paradicsomot is célszerű feldarabolni.
A fél paprikát megmossuk, és   nagyobb szeletekre vágjuk. A magját ne tegyük bele, mert a paprikamagoktól megkeseredhet a pörkölt.

Egy megfelelő méretű  lábosban zsirt olvasztunk, és a hagymát rádobjuk, kevergetve átsütjük. Ha picit megkapta a  hagymát a forró zsir,  vagyis itt-ott barnulni kezd, akkor az igazi, de persze elég úgy is ha csak üvegesre pároljuk a hagymát.  Beleszórjuk a pirospaprikat, elkeverjük. Ha fokhagymát is teszünk bele, azt célszerű még a pirospaprika előtt beletenni, és kicsit párolni, sütni is a hagymával.  Amikor a paprikát tesszük és keverjük bele a pörkölt alapba, húzzuk félre a lábost a tűzről, hogy a paprika ne égjen meg. Végül visszatesszük a lábost a tűzre, és beledobjuk a húst. Jól elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, ekkor dobhatjuk bele a paradicsomot, paprikát is majd  felengedjük egy kevés vizzel. A folyadék ne fedje el teljesen a húst, de azért legyen rajta. 

Közepes lángon főzzük. A sertéspörköltnek kb 1,5-2 óra a főzési ideje.  A pörkölt készités lényege, hogy hagyjuk hogy a lé jól besűrűsödjön, ekkor felengedjük kevés vizzel, épp csak annyira, hogy a húst még ne lepje el, és újra rövidre főzzük a levét. Ezt ismételgetjük, amig a hús meg nem puhul.  A jó pörkölt leve elég sűrű a hagymatól és a paprikától, nem túl bő, de nem is túl kevés.  Ha a hús megpuhult megkóstoljuk, ha kell megsózzuk, borsozzuk, és tálalhatjuk is. 


Hagyományosan nokedlivel vagyis galuskával esetleg főtt krumplival vagy főtt tésztával, tarhonyával tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése