Hozzávalók:
4-6 személyre
1,5 kg burgonya
1 db két ökölnyi zellergyökér (vagy 2 db egy ökölnyi)
2 db szép, nagy vöröshagyma
1 kiskanál só
őrölt bors izlés szerint
3 evőkanál cukor
2 evőkanál 10% ételecet
2-3 evőkanál mustár, esetleg több
2-3 evőkanál olaj
Elkészités:
A burgonyát hajában megfőzzük, meghámozzuk, majd 2-3 mm vékony karikákra vágjuk.
A zellert meghámozzuk és 3-5 mm vastag szeletekre daraboljuk. A szeleteket félbevágjuk, és a fél szeleteket hasábokra. Annyi vizben, amennyi éppen ellepi, egy kiskanál sóval megfőzzük. Hamar megfő.
A két vöröshagymát megtisztitjuk, hosszában félbe vágjuk, és a fél hagymákat szálasra szeleteljük. Egy nagyobb serpenyőben (nagyobban, mint amennyi a hagymához kell, mert még a zeller is bele fog menni) olajat forrósitunk, és a hagymát üvegesre pároljuk, de csak pároljuk, piritani nem kell.
A zellert levével együtt ráöntjük a hagymára, felforraljuk és 2-3 percig együtt főzzük. Közben teszünk bele cukrot és ecetet. Megkóstoljuk, ha kell még tehetünk bele sót. Végül beleteszünk mustárt is, közben kóstolgassuk, hogy elég mustáros legyen.
Végül a mustáros zelleres hagymát ráöntjük a burgonyára, és jól megkeverjük. Az a jó, ha a burgonya karikák összetörnek benne. Izlés szerint megszórhatjuk őrölt borssal is. A sót itt is ellenőrizzük, hiszen a hajában főtt krumplink sok sót felvesz. Ha kell pótoljuk a sót. Kicsit még hagyjuk, hogy az izek ősszeérjenek. Hidegen salátának, melegen köretnek tálaljuk.
A kész salátába beletörhetünk egy-két keményre főtt tojást is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése