2016. április 28., csütörtök

Nokedli


Szebb nevén galuska.   Kicsit munkás, de azért nem bonyolult elkésziteni.    Alap kőrete, sőt fogása a hagyományos magyar gasztronomiának.






Hozzávalók:
4 személyre

40 dkg rétesliszt
3 tojás
1,5 dl viz






Elkészités


Lehet természetesen finom lisztből is késziteni,  ez csak az én tapasztalatom, hogy rétes lisztből valahogy jobb lesz.
Egy nagy (tésztafőző) fazékba vizet teszünk forrni. Sózzuk, es egy-két evőkanálnyi olajat is teszünk bele.

A tojásokat egy tálba ütjük,  hozzá öntjük a vizet,  beletesszük a sót. Beleszórjuk a liszt felét, és elkezdjük kevergetni. Ha nagyjából elkeverődött, hozzáöntjük a megmaradt liszt felét, ezzel is keverjük, végül apránként hozzáadagoljuk a magmaradt lisztet is. Ne legyen túl kemény a tészta, hiszen még ki kell szaggatni, de ne legyen túl lágy sem, mert akkor szétfő.  Mégis inkább legyen kicsit lazább, egyrészt, mert a rétesliszt megdagad egy kis állás után, másrészt mert ha úgy látjuk, hogy nem elég kemény a nokedli, amit szaggatunk, még mindig tehetünk a tésztájába  egy  kis lisztet. 
Ha a viz felforrt, nokedli szaggató segitségével adagonként bele szaggatjuk a galuskákat a vizbe, közben néha megkavarjuk, végul 5-7 percig még főzzük, majd leszűrjük.

Kérdés szokott lenni, hogy öblitsük-e le a tésztát vagy ne. Én meleg vizzel öblitem le, hogy a kissé tapadós, csirizes  főző levet leöblitsem róla, de ez egyéni. Akinek enélkül is szép a nokedlije, az ne öblitse.

A leszűrt (esetleg leöblitett) tésztát tálaló tálba tesszük, kevés olajat öntünk rá,  összekavarjuk, hogy ne tapadjanak össze a galuskák.  Frissen főzve az igazi.


Hagyományos köretünk klb. pörköltök, paprikások  mellé,  önállóan lehet belőle tojásos nokedli,  de a túrós, sőt a juhtúrós galuska is nagyon finom.

2 megjegyzés:

  1. Nálunk szokás, hogy a kész pörkölt zsírjából teszünk a galuskára. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tanyeron mi is, de az, hogy a talban is, az nekem meg uj, erdekes, vegul is meggondolando. :) Koszonom az otletet!

      Törlés