Ha szeretjük a csirkemájat, és szeretjük a lecsót.
Hozzávalók:
4 személyre
- 60-70 dkg csirkemáj
- 2 nagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 nagy zöldpaprika
- 1 nagyobb paradicsom
- 1 púpozott teáskanal pirospaprika
- só
- bors
- majoranna
- petrezselyemzöld
- 3 dkg Bacon, esetleg füstölt szalonna, apróra vágva (vagy helyette olaj)
Elkészitése:
A májat átnézzük, megtisztítjuk, ízlés szerint daraboljuk, inkább nagyobbra, mit túl apróra.
A Bacont vagy szalonnát apróra vágjuk.
Az egyik vöröshagymát apróra vágjuk - a máj alá. A másikat szálasra - a lecsó alá.
A paradicsomokat lobogó forró vizbe tesszük 10 másodpercre, majd hideg viz alá tartjuk, végül lehúzzuk róla a héját. Akit nem zavar a paradicsom héja, az ettől a művelettől nyugodtan tekintsen el. A paradicsomokat felszeleteljük, a szeleteket félbe vágjuk.
A paprikákat megmossuk, felaraboljuk. Magházat, magokat eltávolitjuk.
A szalonna felét kisütjük, a pörcöt kiszedjük, félretesszük. A kisült zsirban üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, ráreszeljük, vagy fokhagymanyomóval rányomjuk a fokhagyma gerezdeket, megszórjuk a pirospaprikával. A tűzről lehúzzuk, és kevergetve hagyjuk a paprika szinét kioldódni pár másodpercig. Visszatesszük a hagymás alapot a tűzre es azonnal hozzáadjuk a májat. Fűszerezzük őrölt borssal, majorannával , apróra vágott petrezselyemzöldjével, majd készre pároljuk.
Egy másik edényben kisütjük a szalonna másik felét, kiszedjük a pörcöket. A zsirban üvegesre sütjük a szálas hagymát, rádobjuk a paprikát, tovább sütjük, majd megsózzuk, végül rádobjuk a paradicsomot is és az egészet készre sütjük.
A lecsót hozzáadjuk a kész májhoz, és egyet `rottyantunk` rajta.
Főtt burgonya, vagy piritott tarhonya illik hozzá leginkább. Tálalásnál a burgonyát vagy a tarhonyát megszórhatjuk a kiszedett pörcökkel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése