2016. április 10., vasárnap

Csirkegombóc leves

Ami végül is húsgombóc leves csirkehús felhasználásával.  Ilyenek születnek, amikor nincs otthon  fagyasztott húsgombóc.






Hozzávalók
4 személyre


  • 50 dkg sárgarépás-zöldborsós mélyhűtött vegyes zöldség.
vagy

  • 25 dkg zöldborsó
  • 25 dkg  kockákra vágott sárgarépa.
  • fél csomag petrezselyemzöld apróra vágva
  • 3 evőkanál olaj esetleg vaj

  • 1 l húsalaplé vagy maradék húslevesből, húsleves kockából vagy simán csak 1 l viz es 2 kiskanál Vegeta.
  • 1 csomag (250 gr) mélyhűtött húsgombóc
vagy 
  • 15-20 dkg csirkemell filé finomra darálva
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 egész tojás
  • 1,5 evőkanál étolaj vagy vaj
  • bors
  • kevés liszt

Elkészités:

Először a húsgombócot készitjük el (ha kell)

A hozzávalókat, a liszt kivételével, összekeverjük, majd hagyjuk pihenni, hogy a zsemlemorzsa megdagadjon.

Közben egy fazékban felforrósitjuk az olajat, beletesszük a zöldségkeveréket, a petreszelyemzöldet, és a zöldségeket félpuhára pároljuk. Hozzáöntjük a húsalaplét, felforraljuk, majd félrehúzzuk. Eközben a húsmasszánk  is összeállt, nekiállhatunk a gombócok formázásának. Ha a massza túlságosan laza, akkor kevés liszt hozzáadásával  sűrithetjük. A gombócokat könnyebb vizes kézzel formázni, igy nem ragadnak a tenyerünkhöz. Kb fél dió nagyságú gombócokat formázunk gyorsan, vizes kézzel, és beletesszük őket a forró levesbe. Ha már minden  gombóc belekerült a levesbe, visszatesszük kis lángra, hogy a gombócok lassan főjenek, és véletlenül se essenek szét.  Végül tehetünk a  levesbe egy kevés levestésztát is, cérnametéltet vagy csigatésztát (vagyis lúdgégét). Ha az is megfőtt, tálalhatjuk.

Ha fagyasztott húsgombócokkal dolgozunk, akkor a gombócokat fagyott állapotban öntjük a levesbe, majd megfőzzük.

Néha, a változatosság kedvéért önthetünk bele kevés tejszint is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése