Ami végül is húsgombóc leves csirkehús
felhasználásával. Ilyenek születnek,
amikor nincs otthon fagyasztott
húsgombóc.
Hozzávalók
4 személyre
- 50 dkg sárgarépás-zöldborsós mélyhűtött vegyes zöldség.
- 25 dkg zöldborsó
- 25 dkg kockákra vágott sárgarépa.
- fél csomag petrezselyemzöld apróra vágva
- 3 evőkanál olaj esetleg vaj
- 1 l húsalaplé vagy maradék húslevesből, húsleves kockából vagy simán csak 1 l viz es 2 kiskanál Vegeta.
- 1 csomag (250 gr) mélyhűtött húsgombóc
- 15-20 dkg csirkemell filé finomra darálva
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 egész tojás
- 1,5 evőkanál étolaj vagy vaj
- só
- bors
- kevés liszt
Elkészités:
Először a húsgombócot készitjük el (ha kell)
A hozzávalókat, a liszt kivételével, összekeverjük, majd
hagyjuk pihenni, hogy a zsemlemorzsa megdagadjon.
Közben egy fazékban felforrósitjuk az olajat, beletesszük a
zöldségkeveréket, a petreszelyemzöldet, és a zöldségeket félpuhára pároljuk.
Hozzáöntjük a húsalaplét, felforraljuk, majd félrehúzzuk. Eközben a húsmasszánk is összeállt, nekiállhatunk a gombócok
formázásának. Ha a massza túlságosan laza, akkor kevés liszt hozzáadásával sűrithetjük. A gombócokat könnyebb vizes
kézzel formázni, igy nem ragadnak a tenyerünkhöz. Kb fél dió nagyságú
gombócokat formázunk gyorsan, vizes kézzel, és beletesszük őket a forró
levesbe. Ha már minden gombóc belekerült
a levesbe, visszatesszük kis lángra, hogy a gombócok lassan főjenek, és
véletlenül se essenek szét. Végül
tehetünk a levesbe egy kevés
levestésztát is, cérnametéltet vagy csigatésztát (vagyis lúdgégét). Ha az is
megfőtt, tálalhatjuk.
Ha fagyasztott húsgombócokkal dolgozunk, akkor a gombócokat
fagyott állapotban öntjük a levesbe, majd megfőzzük.
Néha, a változatosság kedvéért önthetünk bele kevés tejszint
is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése