Különösen akkor kap kedvet hozzá az ember, amikor megjelennek a piacon az
első idei friss, leveles karalábék.
Hozzávalók
4 személyre
70 dkg karálabé
1 l. csontlé vagy viz
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
fél kiskanál só
3 dkg zsiradék (vaj, vagy 2 evőkanál étolaj)
2 dl tejszin (vagy csak tej)
2 dl tejszin (vagy csak tej)
fél mokkáskanál töröttbors
esetleg
fél mokkáskanál édes pirospaprika
levesbetéthez:
1 tojás
2-3 evőkanál liszt
Elkészitése
A karalábék héját késsel levágjuk, a
héj alatti esetleges fás részekkel együtt.
Megmossuk, majd 3-5 mm-es szeletekre vágjuk, a szeleteket pedig kockákra
vagy hasábokra. Ha nagyon friss a karalábé, belevághatjuk a középsö zsenge apró
leveleit is.
A leveses fazékban megforrósitjuk a zsiradékot. Zöldségleveseknek a vaj
külön jó izt ad, de olaj vagy zsir is megfelel.
A forró zsiradékba belevetjük a karalábét, és lassú tűzön, fedő alatt,
néha megkeverve félpuhára pároljuk.
Ekkor megszórjuk a liszttel, elkeverjük, kicsit együtt piritjuk a
karalábét és a lisztet, majd tehetünk hozzá egy fél mokkáskanálnyi pirospaprikát,
csak a szine miatt, de ez el is maradhat. Vizzel, vagy ha van csontlével
felengedjük. Izesitjük sóval, borssal,
petrezselyemmel, majd felforraljuk. Ha felforrt, hozzáöntjük a tejszint, és a
karalábét puhára fözzük.
Közben egy kisebb tojást elkeverünk
2 evőkanál liszttel pici sóval, hogy szaggatható galuska tésztát kapjunk. Ha
nem elég sűrű, tegyünk még hozzá lisztet.
Ha a karalábé puhára főtt, kiskanállal vagy késsel tányérról, vagy simán
csak nokedli szaggatóval beleszaggatjuk a galuskákat, és még 5 percig főzzük
lassú tűzön, hogy a galuskák is átfőjenek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése