2016. április 11., hétfő

Karalábéleves

Különösen akkor kap kedvet hozzá az ember, amikor megjelennek a piacon az első idei friss, leveles karalábék.






Hozzávalók
4 személyre

70 dkg karálabé
1 l. csontlé vagy viz
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
fél kiskanál só
3 dkg zsiradék (vaj, vagy 2 evőkanál étolaj)
2 dl tejszin (vagy csak tej)
fél mokkáskanál töröttbors
esetleg
fél mokkáskanál édes pirospaprika
levesbetéthez:
1 tojás
2-3 evőkanál liszt


Elkészitése

A  karalábék héját késsel levágjuk, a héj alatti esetleges fás részekkel együtt.  Megmossuk, majd 3-5 mm-es szeletekre vágjuk, a szeleteket pedig kockákra vagy hasábokra. Ha nagyon friss a karalábé, belevághatjuk a középsö zsenge apró leveleit is.

A leveses fazékban megforrósitjuk a zsiradékot. Zöldségleveseknek a vaj külön jó izt ad, de olaj vagy zsir is megfelel.  A forró zsiradékba belevetjük a karalábét, és lassú tűzön, fedő alatt, néha megkeverve félpuhára pároljuk.  Ekkor megszórjuk a liszttel, elkeverjük, kicsit együtt piritjuk a karalábét és a lisztet, majd tehetünk hozzá egy fél mokkáskanálnyi pirospaprikát, csak a szine miatt, de ez el is maradhat. Vizzel, vagy ha van csontlével felengedjük.  Izesitjük sóval, borssal, petrezselyemmel, majd felforraljuk. Ha felforrt, hozzáöntjük a tejszint, és a karalábét puhára fözzük.

Közben egy kisebb  tojást elkeverünk 2 evőkanál liszttel pici sóval, hogy szaggatható galuska tésztát kapjunk. Ha nem elég sűrű, tegyünk még hozzá lisztet.


Ha a karalábé puhára főtt, kiskanállal vagy késsel tányérról, vagy simán csak nokedli szaggatóval beleszaggatjuk a galuskákat, és még 5 percig főzzük lassú tűzön, hogy a galuskák is átfőjenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése