Csirkemájból saját
kezűleg készitett gombócokkal. Ilyenek
születnek, amikor nincs otthon
fagyasztott májgombóc.
Hozzávalók
4 személyre
- 50 dkg sárgarépás-zöldborsós mélyhűtött vegyes zöldség.
- 25 dkg zöldborsó
- 25 dkg kockákra vágott sárgarépa.
Továbbá:
- Fél csomag petrezselyemzöld apróra vágva
- 3 evőkanál olaj esetleg vaj
- 1 l húsalaplé maradék húslevesből, húsleves kockából vagy simán csak 1 l viz es 2 kiskanál Vegeta.
Májgombóchoz:
- 1 csomag (250 gr) mélyhűtött májgombóc
- 15-20 dkg csirkemáj elkaparva vagy finomra darálva
- 5 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 egész tojás
- 1,5 evőkanál vaj vagy étolaj
- só
- bors
- majoranna
- kevés liszt
Esetleg még:
- Kevés levestészta
- 1-1,5 dl tejszin
Elkészités:
Először a májgombócokat készitjük el (ha kell): A hozzávalókat, a liszt kivételével, összekeverjük, majd
hagyjuk pihenni, hogy a zsemlemorzsa megdagadjon.
Közben egy fazékban felforrósitjuk a vajat, beletesszük a zöldségkeveréket, a
petrezselyemzöldet, és a zöldségeket félpuhára pároljuk. Hozzáöntjük a
húsalaplét, felforraljuk, majd félrehúzzuk.
Ha a gombóc masszánk összeállt, nekiállhatunk a gombócok
formázásának. Ha a massza túlságosan laza, akkor kevés liszt hozzáadásával sűrithetjük. A gombócokat könnyebb vizes
kézzel formázni, igy nem ragadnak a tenyerünkhöz. Kb fél dió nagyságú
gombócokat formázunk gyorsan, vizes kézzel, és beletesszük őket a forró
levesbe.
Ha már minden gombóc belekerült
a levesbe, visszatesszük kis lángra, hogy a gombócok lassan főjenek, és
véletlenül se essenek szét. Végül
tehetünk a levesbe egy kevés
levestésztát is, cérnametéltet vagy csigatésztát (vagyis lúdgégét). Ha az is
megfőtt, tálalhatjuk.
Ha fagyasztott májgombócokkal dolgozunk, akkor a gombócokat
fagyott állapotban öntjük a levesbe, majd megfőzzük.
Néha, a változatosság kedvéért önthetünk bele kevés tejszint
is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése