2016. április 26., kedd

Májgombócleves


Csirkemájból  saját kezűleg készitett gombócokkal.   Ilyenek születnek, amikor nincs otthon  fagyasztott májgombóc.







Hozzávalók
4 személyre


  • 50 dkg sárgarépás-zöldborsós mélyhűtött vegyes zöldség.
vagy:
  • 25 dkg zöldborsó
  • 25 dkg  kockákra vágott sárgarépa.
Továbbá:
  • Fél csomag petrezselyemzöld apróra vágva
  • 3 evőkanál olaj esetleg vaj
  • 1 l húsalaplé maradék húslevesből, húsleves kockából vagy simán csak 1 l viz es 2 kiskanál Vegeta.
Májgombóchoz:
  • 1 csomag (250 gr) mélyhűtött májgombóc
vagy 
  • 15-20 dkg csirkemáj elkaparva vagy  finomra darálva
  • 5 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 egész tojás
  • 1,5 evőkanál vaj vagy étolaj
  • bors
  • majoranna
  • kevés liszt
Esetleg még:
  • Kevés levestészta
  • 1-1,5 dl tejszin



Elkészités:

Először a májgombócokat készitjük el (ha kell): A hozzávalókat, a liszt kivételével, összekeverjük, majd hagyjuk pihenni, hogy a zsemlemorzsa megdagadjon.

Közben egy fazékban felforrósitjuk a  vajat, beletesszük a zöldségkeveréket, a petrezselyemzöldet, és a zöldségeket félpuhára pároljuk. Hozzáöntjük a húsalaplét, felforraljuk, majd félrehúzzuk. 

Ha a gombóc masszánk  összeállt, nekiállhatunk a gombócok formázásának. Ha a massza túlságosan laza, akkor kevés liszt hozzáadásával  sűrithetjük. A gombócokat könnyebb vizes kézzel formázni, igy nem ragadnak a tenyerünkhöz. Kb fél dió nagyságú gombócokat formázunk gyorsan, vizes kézzel, és beletesszük őket a forró levesbe. 

Ha már minden  gombóc belekerült a levesbe, visszatesszük kis lángra, hogy a gombócok lassan főjenek, és véletlenül se essenek szét.  Végül tehetünk a  levesbe egy kevés levestésztát is, cérnametéltet vagy csigatésztát (vagyis lúdgégét). Ha az is megfőtt, tálalhatjuk.

Ha fagyasztott májgombócokkal dolgozunk, akkor a gombócokat fagyott állapotban öntjük a levesbe, majd megfőzzük.    


Néha, a változatosság kedvéért önthetünk bele kevés tejszint is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése