2016. április 1., péntek

Ananászragus csirkemell illatos gombás rizzsel

Az eredeti recept egy vegetarianus ananászragu volt a hozzáillő gombás rizzsel. Ez a recept gazdagodott  az idők során csirkemellel, a húskedvelők nagy örömére.







Hozzávalók:
4 személyre

  • 70 dkg csirkemell kockára vágva
  • 1 doboz ananász konzerv, darabolt
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 dl tejszin (sűrű, habnak való tejszin)
  • 2-3 kiskanál kurkuma
  • őrölt bors (ha van, akkor fehérbors)
  • 1 evőkanal rétesliszt






Elkészítés:



Nagyobb serpenyőben (vagy lábasban) felforrósítjuk az olajat. Leszűrjük az ananászt, a levét félretesszük, még kelleni fog. Az ananász darabokat beletesszük az olajba, és kicsit megpiritjuk, karamellizáljuk, de nagyon ne égessük le.



Beletesszük a kockára vágott csirkemellett, átforgatjuk, és ha kifehéredett a hús, akkor sózzuk, borsozzuk, és felöntjük az ananász levélel. A só egy része helyett tehetünk bele vegetát is. Ha kevés lenne rajta a lé, egy kevés vizet is tehetünk hozzá. Forrás után kb 20 percig főzzük, amig a hús megpuhul.  Ekkor megy bele a tejszin. Ezzel is felforraljuk, majd sűritjük az ételt kb egy evőkanál rétesliszttel. Azért rétesliszttel, mert  az nem csomósodik. Csak rászórjuk az ételre es elkeverjük.  Apránként szórjuk rá, hogy túl sűrűre se fözzük. Ha kellően besűrűsödött, akkor több lisztet ne tegyünk bele. 



Ha megfelelő a sűrűsége, akkor tesszük bele a kurkumat. Kurkuma helyett currry is mehet bele, de akkor kicsit más ize lesz. Megkóstoljuk, után-sózzuk, esetleg egy kávéskanál cukor is mehet bele, ha az ananászlé nem volt elég édes, de azért ne édes legyen az étel, inkább csak édeskes.



Tálalhatjuk párolt rizzsel, burgonyával, spagettivel, de igazából Illatos gombás rizzsel a legfinomabb.

Megjegyzés:

Valahogy mostanában a darabolt ananász  konzervnél az ananász közepe nincs rendesen kivágva. Jobban járunk, ha körszeletes ananászt veszünk, amit mi darabolunk fel. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése