2016. április 24., vasárnap

Mézes BBQ csirkeszárnyak sütőben


BBQ vagyis barbeque. 
Az enyhén csipős ropogós csirkeszárnyak igen népszerűek Amerikában, készen is kaphatóak néhány nagy élemiszer boltban. 







Hozzávalók:
4 személyre




  • 20 db egész csirkeszárny  
  • 13 dkg liszt (kb 2,5 dl)
  • 2,5 dl BBQ mártás
  • 1,2 dl méz
A fűszer keverékhez:

  • 1 kiskanál csilipor
  • 1 kiskanál só
  • 1 kiskanál őrölt feketebors
  • 1 kiskanál fűszerpaprika, édes
  • 1 kiskanál fokhagymapor



Elkészités

A csirkeszárnyakat megtisztitjuk, a forgóknal szétválasztjuk. A kicsi végekre nem lesz szükségünk.

Keverjük össze a fűszereket. Tegyük a csirkeszárnyakat egy akkora fedeles műanyag dobozba, amiben  elférnek. Szórjuk rá a fűszerkeveréket, zárjuk le a dobozt, es jól rázzuk össze, hogy a fűszerek mindenhol jól befedjék a húst. Tegyük a hűtőbe, és legalább 4 órán át hagyjuk az izeket összeérni. 

Melegitsük fel a sütőt jó forróra (kb 220 C fokra) 

Ezután két lehetőségünk van:

1. Amerikai módon a lisztet szórjuk rá a csirkére a műanyag dobozban, és ismét rázzuk jól össze. Igy gyorsabb.

vagy

2. Magyar módon elég, ha a szárnydarabokat egyenként forgatjuk meg a lisztben, és a felesleges lisztet leütögetjuk róluk. Igy alaposabb. 


Az ilyen módon előkészitett szárnyakat tegyük egymás mellé egy sütőpapirral bélelt  tepsibe. Jó, ha a sütőpapirt előtte leolajozzuk. Ha a sütő elég forró, mehetnek is a sülni a szárnydarabok. Körülbelül 40 percig sütjük a szárnydarabokat, félidőben megforgatjuk őket, hogy mindkét oldaluk pirosra süljön. Én ehhez egy kanalat és egy villát hivtam segitségül. Ha a csirkeszárnyak megpirultak, kivesszük a tepsit a sütőböl. 

Ezután melegitsük fel erősebben a sütőt (260 fokra) .

Miközben a sütő tovább melegszik, a dobozban, vagy egy másik tálban keverjük el a BBQ mártást a mézzel. Tegyük bele a megsült szárnyakat. Vigyázzunk, forró! (kanál, villa!) Keverjük  -doboz esetén rázzuk- össze, hogy a szárnyakat mindenhol befedje a mártás.  Helyezzük vissza a szárnyakat a tepsibe, és tegyük vissza a tepsit a felforrósitott sütőbe.  Süssük még 8-10 percig, amig a mártás rákaramellizálódik a szárnyakra. Vegyük ki a tepsit, és szedjük egy tálba a csirkeszárnyakat. Hagyjuk őket meleg, de ehető hőmérsékletűre hűlni. 


Kináljuk amerikai mustáros krumplisalátával, édes babbal, cole slaw-val. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése