BBQ vagyis barbeque.
Az enyhén csipős ropogós csirkeszárnyak igen népszerűek Amerikában, készen is kaphatóak néhány nagy élemiszer boltban.
Hozzávalók:
4 személyre
- 20 db egész csirkeszárny
- 13 dkg liszt (kb 2,5 dl)
- 2,5 dl BBQ mártás
- 1,2 dl méz
- 1 kiskanál csilipor
- 1 kiskanál só
- 1 kiskanál őrölt feketebors
- 1 kiskanál fűszerpaprika, édes
- 1 kiskanál fokhagymapor
Elkészités
A csirkeszárnyakat megtisztitjuk, a forgóknal szétválasztjuk. A kicsi végekre nem lesz szükségünk.
Keverjük össze a fűszereket. Tegyük a csirkeszárnyakat egy akkora fedeles műanyag dobozba, amiben elférnek. Szórjuk rá a fűszerkeveréket, zárjuk le a dobozt, es jól rázzuk össze, hogy a fűszerek mindenhol jól befedjék a húst. Tegyük a hűtőbe, és legalább 4 órán át hagyjuk az izeket összeérni.
Melegitsük fel a sütőt jó forróra (kb 220 C fokra)
Ezután két lehetőségünk van:
1. Amerikai módon a lisztet szórjuk rá a csirkére a műanyag dobozban, és ismét rázzuk jól össze. Igy gyorsabb.
vagy
2. Magyar módon elég, ha a szárnydarabokat egyenként forgatjuk meg a lisztben, és a felesleges lisztet leütögetjuk róluk. Igy alaposabb.
Az ilyen módon előkészitett szárnyakat tegyük egymás mellé egy sütőpapirral bélelt tepsibe. Jó, ha a sütőpapirt előtte leolajozzuk. Ha a sütő elég forró, mehetnek is a sülni a szárnydarabok. Körülbelül 40 percig sütjük a szárnydarabokat, félidőben megforgatjuk őket, hogy mindkét oldaluk pirosra süljön. Én ehhez egy kanalat és egy villát hivtam segitségül. Ha a csirkeszárnyak megpirultak, kivesszük a tepsit a sütőböl.
Ezután melegitsük fel erősebben a sütőt (260 fokra) .
Miközben a sütő tovább melegszik, a dobozban, vagy egy másik tálban keverjük el a BBQ mártást a mézzel. Tegyük bele a megsült szárnyakat. Vigyázzunk, forró! (kanál, villa!) Keverjük -doboz esetén rázzuk- össze, hogy a szárnyakat mindenhol befedje a mártás. Helyezzük vissza a szárnyakat a tepsibe, és tegyük vissza a tepsit a felforrósitott sütőbe. Süssük még 8-10 percig, amig a mártás rákaramellizálódik a szárnyakra. Vegyük ki a tepsit, és szedjük egy tálba a csirkeszárnyakat. Hagyjuk őket meleg, de ehető hőmérsékletűre hűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése