2016. április 13., szerda

Paradicsomleves

Eredeti napközis módon.




Hozzávalók
4 személyre


  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • fél mokkáskanálnyi édes vagy csemege pirospaprika
  • 1,3 l viz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 150 gr sűrített paradicsom
  • 5 dkg betűtészta



Elkészítése

Egy fazékban odatesszük a vizet forrni. A vöröshagymát négyrét behasítjuk, és beletesszük a vízbe úgy egészben, a vékony felhéjat is rajta hagyjuk, amennyire csak lehet.

Amikor a hagyma megfőtt, egy másik fazékban  elkészítjük a rántást, vagyis beleöntjük az olajat, beleszórjuk a lisztet és sütni kezdjük. Felhabzás után még egy kicsit tovább pirítjuk a lisztet, de csak addig, hogy még éppen ne színeződjön el, vagyis világos rántást készítünk.  Gyorsan belekeverjük a paprikát, és mindjárt bele is szűrjük a hagyma levét.   A hagymára nem lesz tovább szükségünk. Felforraljuk  a levest. Ha felforrt, beletesszük a sűrített paradicsomot és habverővel simára keverjük.  Rövid ideig főzzük, majd izésítjük sóval, cukorral. Ebbe a mennyiségbe én 2 és fél evőkanál cukrot tettem, kevésbe volt édes, mint a napköziben, de finom volt. Aki ragaszkodik az igazi napközis ízhez, az nyugodtan tegye bele a három evőkanál cukrot.

A betűtésztát külön sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és csak a tálalásnál tesszük a levesbe.

Ha szeretnénk a betűtésztát, vagy a régebbi napközis változat szerint a rizst, a levesbe bele főzni, akkor több  vízben főzzük meg a hagymát, vagyis a szükséges folyadékmennyiségünk ekkor  1,5 l lesz.

Nagyon elegáns, és ünnepi változat, ha a forró levest apró mozzarella golyókra tálaljuk. 


2 megjegyzés:

  1. Jó, és számomra vadonatúj ötlet csak a hagyma főzőlevét beletenni. Egy kis zellerlevél szerintem nem árt bele. :)

    VálaszTörlés