Eredeti napközis módon.
Hozzávalók
4 személyre
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt
- fél mokkáskanálnyi édes vagy csemege pirospaprika
- 1,3 l viz
- 1 fej vöröshagyma
- só
- 2-3 evőkanál cukor
- 150 gr sűrített paradicsom
- 5 dkg betűtészta
Elkészítése
Egy fazékban odatesszük a vizet forrni. A vöröshagymát
négyrét behasítjuk, és beletesszük a vízbe úgy egészben, a vékony felhéjat is
rajta hagyjuk, amennyire csak lehet.
Amikor a hagyma megfőtt, egy másik fazékban elkészítjük a rántást, vagyis beleöntjük az
olajat, beleszórjuk a lisztet és sütni kezdjük. Felhabzás után még egy kicsit
tovább pirítjuk a lisztet, de csak addig, hogy még éppen ne színeződjön el,
vagyis világos rántást készítünk.
Gyorsan belekeverjük a paprikát, és mindjárt bele is szűrjük a hagyma
levét. A hagymára nem lesz tovább
szükségünk. Felforraljuk a levest. Ha
felforrt, beletesszük a sűrített paradicsomot és habverővel simára keverjük. Rövid ideig főzzük, majd izésítjük sóval,
cukorral. Ebbe a mennyiségbe én 2 és fél evőkanál cukrot tettem, kevésbe volt
édes, mint a napköziben, de finom volt. Aki ragaszkodik az igazi napközis
ízhez, az nyugodtan tegye bele a három evőkanál cukrot.
A betűtésztát külön sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és csak
a tálalásnál tesszük a levesbe.
Ha szeretnénk a betűtésztát, vagy a régebbi napközis változat
szerint a rizst, a levesbe bele főzni, akkor több vízben főzzük meg a hagymát, vagyis a
szükséges folyadékmennyiségünk ekkor 1,5
l lesz.
Nagyon elegáns, és ünnepi változat, ha a forró levest apró mozzarella golyókra tálaljuk.
Nagyon elegáns, és ünnepi változat, ha a forró levest apró mozzarella golyókra tálaljuk.
Jó, és számomra vadonatúj ötlet csak a hagyma főzőlevét beletenni. Egy kis zellerlevél szerintem nem árt bele. :)
VálaszTörlésIgy van, nem art bele, koszonom. :)
Törlés