2016. április 9., szombat

Császármorzsa

Leánynevén Kaiser Smarn.  A századfordulót idéző, nagymamás desszert búzadarából és lisztből.  Ámbár az igazi császármorzsa inkább lisztből készül, a búzadarás megoldást pedig daramorzsának nevezik hivatalosan.  Ez a recept a kicsit kettő kombinaciója.  Hamar elkeszül.






Hozzávalók
4 személyre

Szárazanyag:

10 evőkanál búzadara
4 evőkanál liszt
4-6 evőkanál cukor
1 cs. vaniliás cukor
1 csipet só

Folyadék:
3 dl meleg tej
4 evőkanál étolaj (vagy olvasztott de nem forró vaj)
3 tojás

citromhéj
mazsola

Elkészítés:

A szárazanyagokat egy tálban összeöntjük és habverővel elkeverjük.

A tejet jó melegre, de nem forróra felmelegitjük.

A tojások sárgáját és fehérjet szétválasszuk.

Az olajat, a meleg tejet, a tojások sárgáját beleöntjük a szárazanyagba, és habverővel simára keverjük.

Állni hagyjuk, hogy a dara megduzzadjon. Közben belereszeljük a citromhéjat.  Végül a fehérjét habbá verjük. Ha a dara jól megduzzadt, hozzáadjuk a fehérjéből vert habot, és óvatosan –  habverővel – egyneművé forgatjuk. 

Ezután egy nagyobb serpenyőbe kevés (kb egy evőkanálnyi) olajat forrósitunk, mintha palacsintát készitenénk.  Beleöntünk egy-két merőkanálnyit a császármorzsa  tésztájából, beleszórunk egy kevés mazsolát, és ha  kicsit megpirult alul a tészta, megforditjuk. Érdemes két lapát-fakanállal dolgozni.  A tesztát négy-öt nagyobb darabban fordithatjuk meg, igy a legegyeszerűbb.  Kicsit megpiritjuk, én még ilyenkor is adok hozzá egy kevés olajat, majd elkezdjük a két lapáttal szétdarabolni, apróra szedni a császármorzsát. Hamar elkészül. A kész császármorzsát tálaló tálba öntjük, majd újabb adagot sütünk ki a leirt módon, mig minden tésztát ki nem sütöttünk.


Porcukorral, lekvárral tálaljuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése