Mexikóban ezt készitik a maradékokból. Húslevesből maradt
csirkemellből, kevés húslevesből, sűritett paradicsomból. A kukorica tortilla
pedig minden háznal alapcikk. Vigyázat, kicsit csipős!
Mivel nálunk a csirkemell nem feltétlenül marad meg a
húslevesből, ezért a Chilaquiles
ekészitéséhez mi most ezt is megfőztük.
Hozzávalók:
4 személyre
A húsleveshez:
- 2 kicsontozott csirkemell
- 2 db sárgarépa
- 2-3 zeller szár (szár-zellerből)
- 1 db vöröshagyma
- 2 l viz
- só
- bors
A Chilaquileshez:
- 1 nagyobb doboz sűritett paradicsom (500 gr)
- 1 db jalapeno paprika
- 2 db serranos paprika
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál étolaj
- 1-2 bögre szűrt húsleves
- só
- 2 db levesben főtt csirkemell
Tálaláshoz:
- 8-10 kukorica tortilla
- 3 dl crema (tejfölszerű kissé sós jo izű tejtermék)
- 2 evőkanál apróra vágott korianderzöld ( vagy petrezselyemzöld)
- 1 db lila hagyma
- 1 db jégsaláta
- 2-3 db friss paradicsom
Előkészités:
- Megfőzzük a húslevest, a hagymát, sárgarépát, zeller szárat, húst egészben főzzük meg, sózzuk, borsozzuk ahogy kell, végül leszűrjük, a levét és a húst megtartjuk. A húst két villával `rongyosra` tépkedjük, rostokra szedjük.
- A paprikákat kimagozzuk, apróra vágjuk.
- A hagymát felapritjuk.
- A fokhagyma gerezdeket megtisztijuk, félbevágjuk.
Hazai körülmények között paprikának javasolnék egy fél vagy inkább negyed db
csipős zöld szinű hegyes paprikát és
mondjuk egy darab kapia paprikát.
Mindenestre a paprikak ize között
is van különbség, tehát aki tud, szerezzen be legalább egy jalapenot.
Elkészités:
A sűritett paradicsomot, paprikákat, vöröshagymát,
fokhagymát apritóba tesszük és
pürésitjük.
Az olajat egy nagyobb serpenyőben felforrósitjuk,
Beleteszünk egy cseppet a püréből, ha sistereg, akkor jó. Beletesszük a püret,
és kevergetve addig sütjük, amig a szine
sötétebb lesz, és jól besűrűsödik.
Ekkor öntsük fel a
húslevessel, sózzuk meg, és főzzük 15
percig lassú tűzön.
Végül tegyük bele a rongyos csirkemelleket, és forraljuk
fel. A tüzet elzárva kicsit még
hagyjuk, hogy az izek összeérjenek.
A gyakorlatba ez sokkal hamarabb elkészült, mivel az Amerikában
kapható ROTEA márkanevű
paradicsomkészitmény sűrű, ugyanakkor minden iz benne van, hagyma, fokhagyma,
paprika, amitől a Chilaqulies az lesz, ami.
A szetcincált húst felöntöttük
kevés levessel, beletettük a ROTEA-t, tettünk bele friss, szeletekre
vágott paradicsomot, jalapenot is, és igy forraltuk át az egészet.
Tálalás:
A tortillakat egyenként kevés forró olajon átsütöttük.
A paradicsomokat meghámozva apró kockákra vágtuk, kináló
tálba tettük.
A jégsalátát vékonyra szeleteltük, küöon tálaló tálban adtuk
asztalra. Hasonlóan egy fél fejeskaposztát is.
Elvileg vékonyra szelelelt lila hagyma is kinálható. Ekkor a
hagymaszeleteket rövid időre hideg vizbe áztatják, majd papirtörlőn
lecsepegtetik, külön tálon tálalják.
Friss mexikói fehér sajtot (queso blanco) is adhatunk hozza. Mi a Crema nevű
tejfölszerű kissé sajt izű, de mégis tejföl állagú tejtermékkel kóstoltuk meg,
nagyon finom. Szerintem otthon a kissé megsózott, kikevert tejföl is
tökéletesen megfelel.
Mindenki vesz a tanyérjára egy –egy tortillát, erre szed
magának a rongyos csirkéből, amit aztán gazdagit az asztalra adott
paradicsomos, jegsalátás, káposztás, esetleg hagymás tálakból, és megszórhatja
sajttal, vagy megöntözheti Cremával.
Higgyétek el, nagyon finom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése