2016. május 25., szerda

Chilaquiles

Mexikóban ezt készitik a maradékokból. Húslevesből maradt csirkemellből, kevés húslevesből, sűritett paradicsomból. A kukorica tortilla pedig  minden háznal alapcikk.  Vigyázat, kicsit csipős!
Mivel nálunk a csirkemell nem feltétlenül marad meg a húslevesből, ezért  a Chilaquiles ekészitéséhez mi most ezt is megfőztük. 






Hozzávalók:
4 személyre

A húsleveshez:
  • 2 kicsontozott csirkemell
  • 2 db sárgarépa
  • 2-3 zeller szár (szár-zellerből)
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 l viz
  • bors


A Chilaquileshez:
  • 1 nagyobb  doboz sűritett paradicsom  (500 gr)
  • 1 db jalapeno paprika
  • 2 db serranos paprika
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1-2 bögre szűrt  húsleves
  • 2 db levesben főtt  csirkemell
  •  


Tálaláshoz:
  • 8-10 kukorica tortilla
  • 3 dl crema (tejfölszerű kissé sós jo izű tejtermék)
  • 2 evőkanál  apróra vágott korianderzöld ( vagy petrezselyemzöld)
  • 1 db lila hagyma
  • 1 db jégsaláta
  • 2-3 db friss paradicsom


Előkészités:
  1. Megfőzzük a húslevest,  a hagymát, sárgarépát, zeller szárat, húst egészben főzzük meg, sózzuk, borsozzuk ahogy kell, végül  leszűrjük, a levét és a húst megtartjuk.  A húst két villával `rongyosra` tépkedjük, rostokra szedjük. 
  2. A paprikákat kimagozzuk, apróra vágjuk.
  3. A hagymát felapritjuk. 
  4. A fokhagyma gerezdeket megtisztijuk,  félbevágjuk.

Hazai körülmények között paprikának  javasolnék egy fél vagy inkább negyed db csipős  zöld szinű hegyes paprikát és mondjuk egy darab kapia paprikát.  Mindenestre a paprikak  ize között is van különbség, tehát aki tud, szerezzen be legalább egy  jalapenot.

Elkészités:

A sűritett paradicsomot, paprikákat, vöröshagymát, fokhagymát apritóba  tesszük és pürésitjük.

Az olajat egy nagyobb serpenyőben felforrósitjuk, Beleteszünk egy cseppet a püréből, ha sistereg, akkor jó. Beletesszük a püret, és  kevergetve addig sütjük, amig a szine sötétebb lesz, és jól besűrűsödik.

Ekkor öntsük fel  a húslevessel,  sózzuk meg, és főzzük 15 percig lassú tűzön.
Végül tegyük bele a rongyos csirkemelleket, és forraljuk fel.   A tüzet elzárva kicsit még hagyjuk, hogy az izek összeérjenek.

A gyakorlatba ez sokkal hamarabb elkészült, mivel az Amerikában  kapható ROTEA márkanevű paradicsomkészitmény sűrű, ugyanakkor minden iz benne van, hagyma, fokhagyma, paprika, amitől a Chilaqulies az lesz, ami.   A szetcincált húst felöntöttük  kevés levessel, beletettük a ROTEA-t, tettünk bele friss, szeletekre vágott paradicsomot, jalapenot is, és igy forraltuk át az egészet.


Tálalás:

A tortillakat egyenként kevés forró olajon átsütöttük.

A paradicsomokat meghámozva apró kockákra vágtuk, kináló tálba tettük.

A jégsalátát vékonyra szeleteltük, küöon tálaló tálban adtuk asztalra. Hasonlóan egy fél fejeskaposztát is.

Elvileg vékonyra szelelelt lila hagyma is kinálható. Ekkor a hagymaszeleteket rövid időre hideg vizbe áztatják, majd papirtörlőn lecsepegtetik, külön tálon tálalják.

Friss mexikói fehér sajtot (queso blanco)  is adhatunk hozza. Mi a Crema nevű tejfölszerű kissé sajt izű, de mégis tejföl állagú tejtermékkel kóstoltuk meg, nagyon finom. Szerintem otthon a kissé megsózott, kikevert tejföl is tökéletesen megfelel.

Mindenki vesz a tanyérjára egy –egy tortillát, erre szed magának a rongyos csirkéből, amit aztán gazdagit az asztalra adott paradicsomos, jegsalátás, káposztás, esetleg hagymás tálakból, és megszórhatja sajttal, vagy megöntözheti Cremával.


Higgyétek el, nagyon finom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése