Szeretjük a majonézt, de ha nem is nehéz, mindenesetre
macerás és időigényes elkésziteni.
Ráadásul ott maradunk a fel nem használt tojásfehérjével is, ami vagy
veszendőbe megy, vagy kreativkodhatunk, hogy mire használhatjuk fel. Na de
most!
Hozzávalók:
- 1 egész tojás
- 250 ml szagtalan napraforgó olaj
- 1 teáskanál cukor
- 1/3 teáskanál só
- 1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
Végy
egy magas 1/2 l-es edényt (a 7dl-es befőttes üveg tökéletesen megfelel). Rakd
bele az összes hozzávalót. Vedd a botturmixot és szorítsd le a tojást az
edény aljára, ugy, hogy a sárgája a
botmixer tárcsája alatt legyen. Majd kezdjed el keverni, közben a mixert
mozgasd fel-le. Körülbelül 2-3 perc
alatt kész.
Biztonság
kedvéért javasolnám, hogy a tojás is, az
olaj is szobahőmérsékletű legyen.
Ha
provanszált akarsz, rakj bele egy kiskanál mustárt.
Ezt nehezen bírtam elhinni, mielőtt kipróbáltam. Eddig a tojásfehérjét a legteljesebb mértékben kellett eltávolítani a sárgája mellől. Az olajat az ember nagyóvatosan, cseppenként adta a sárgájához. Egy pici megcsúszás az egész majonézt összerántotta, lehetett előröl kezdeni. És ez a recept mindent összeönt.
VálaszTörlésViszont kipróbáltam, működik és nagyon finom lesz az eredmény.
Köszönöm, hogy közreadtad!
A rendes majoneznal is fontos az azonos, lehetoleg szoba homerseklete az alapanyagoknak. Az ehhez hasonlo egybe-tojas majonezt regebben turmixban keszitettem, de nekem csak akkor allt ossze, ha szobahomersekletu volt az olaj is, a tojas is, ezt a fenti megoldast meg nem nagyon probaltam, de biztosan nagyon jo lehet! Alig varom, hogy ezt is kiprobaljam.
TörlésNekem a receptben megadott olaj picit soknak tetszik. 1 Sárgájához 1 dl olajat szoktam hozzáadni. Van tapasztalatod, hogy kevesebb olajjal is működik a recept?
VálaszTörlésSzerintem izles dolga, egy tojashoz 1 dl olajjal is mukodhet.
Törlés