Az alaprecept a Bakonyi sertésborda, ennek alapján pulykamellből, csirkemellből is
elkészithetjük.
Hozzávalók:
4 személyre
- 60 dkg csirkemell filé
- 25 dkg gomba
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 fél paradicsom
- 1 fél zöldpaprika
- Só
- Bors
- Majoranna
- Olaj
- Liszt
- 1,5 dl tejföl
Elkészités:
A csirkemellett szeletekre vágjuk. A szeleteket egyenként
folpack köze tesszük, és lazán kiklopfoljuk.
Sózzuk, borsozzuk, majd hűtőbe tesszük pár órára, hogy a só és a bors
ize átjárja a húst.
Közben a gombát megmossuk,
ha nem túl friss, leszedjük a héját, majd cikkekre vágjuk.
A hagymát megtisztitjuk,
apróra vágjuk.
A hússzeleteket kivesszük a hűtőből, lisztbe forgatjuk, és
egy nagyobb serpenyőben kevés olajon nem túl erős lángon átsütjük őket. Az átsütött hússzeleteket egy megfelelően nagy meretű lábosba helyezzük,
úgy, hogy kissé átfedjék egymást. Közben
vigyázzunk, hogy a húsról lehullot liszt ne égjen meg. Ha kicsit megpirul, az
nem baj.
A visszamaradt (lisztes) olajba dobjuk a hagymát, kicsit
kevergetjük, amig a hagyma üveges lesz. Közben a lisztet is felszedi. Ekkor
rátesszük a gombát, és lassú tűzön alig-alig kevergetve megvárjuk, hogy levet
eresszen, majd hogy a leve amennyire csak lehet
elpárologjon. Ha már sűrű a szaft, beletesszük a fűszerpaprikát,
elkeverjük, és felöntjük vizzel (vagy ha van, akkor csontlével) es azonnal raöntjük a lábosban lévo
húsra. Megkóstojuk, ha kell sózzuk,
borsozzuk, megszórjuk majorannával, és összeforraljuk. A húson és a zsirban lévo liszt adja meg a
sűrűségét. Végül simára kevert tejfölt
öntunk rá, es ezzel is átkeverjük, átforraljuk. Ha túl sűrű lett a mártás akkor
még adunk hozzá egy kevés vizet, ha nem elég sűrű, akkor a tejfölbe habarásként teszünk még egy kevés
lisztet, mielőtt a mártásba tennénk.
Hagyományosan nokedlivel tálaljuk.
Szia, mamafőztje!
VálaszTörlésSokszor nem is szelet húsból csinálom, hanem felkockázottból. És a csirkecomb-csirkeszárny kombináció is nagyon finom bakonyiasan! :)
Igaz! A bakonyi husgombocokrol nem is beszelve.
VálaszTörlésA bakonyi húsgombóc masszájába mit teszel?
VálaszTörlésElvileg lehet fasirt alapu vagyis kenyerrel esetleg zsemlemorzsaval suritett, erdekes lehet buzadaraval megkotni, de ezen meg kiserletezem, mert az elso probalkozasom eredmenye elegge kemeny lett. Van valami otleted, hogyan lehetne puhabb? VEgso soron a rizses husgomboccal sem lenne semmi baj bakonyiasan sem. :)
VálaszTörlés