2016. május 14., szombat

Bakonyi csirkemell

Az alaprecept a Bakonyi sertésborda,  ennek alapján pulykamellből, csirkemellből is elkészithetjük.






Hozzávalók:
4 személyre


  • 60 dkg csirkemell filé
  • 25 dkg gomba
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 fél paradicsom
  • 1 fél zöldpaprika
  • Bors
  • Majoranna
  • Olaj
  • Liszt
  • 1,5 dl tejföl


Elkészités:

A csirkemellett szeletekre vágjuk. A szeleteket egyenként folpack köze tesszük, és lazán kiklopfoljuk.  Sózzuk, borsozzuk, majd hűtőbe tesszük pár órára, hogy a só és a bors ize átjárja a húst.

 Közben a gombát megmossuk, ha nem túl friss, leszedjük a héját, majd cikkekre vágjuk.

A hagymát megtisztitjuk,  apróra vágjuk.

A hússzeleteket kivesszük a hűtőből, lisztbe forgatjuk, és egy nagyobb serpenyőben kevés olajon nem túl erős lángon  átsütjük őket.  Az átsütött hússzeleteket egy  megfelelően nagy meretű lábosba helyezzük, úgy, hogy kissé átfedjék egymást.  Közben vigyázzunk, hogy a húsról lehullot liszt ne égjen meg. Ha kicsit megpirul, az nem baj. 

A visszamaradt (lisztes) olajba dobjuk a hagymát, kicsit kevergetjük, amig a hagyma üveges lesz. Közben a lisztet is felszedi. Ekkor rátesszük a gombát, és lassú tűzön alig-alig kevergetve megvárjuk, hogy levet eresszen, majd hogy a leve amennyire csak lehet  elpárologjon. Ha már sűrű a szaft, beletesszük a fűszerpaprikát, elkeverjük, és felöntjük vizzel (vagy ha van, akkor csontlével)  es azonnal raöntjük a lábosban lévo húsra.  Megkóstojuk, ha kell sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával, és összeforraljuk.  A húson és a zsirban lévo liszt adja meg a sűrűségét.  Végül simára kevert tejfölt öntunk rá, es ezzel is átkeverjük, átforraljuk. Ha túl sűrű lett a mártás akkor még adunk hozzá egy kevés vizet, ha nem elég sűrű, akkor  a tejfölbe habarásként teszünk még egy kevés lisztet, mielőtt a mártásba tennénk.


Hagyományosan nokedlivel tálaljuk. 

4 megjegyzés:

  1. Szia, mamafőztje!
    Sokszor nem is szelet húsból csinálom, hanem felkockázottból. És a csirkecomb-csirkeszárny kombináció is nagyon finom bakonyiasan! :)

    VálaszTörlés
  2. Igaz! A bakonyi husgombocokrol nem is beszelve.

    VálaszTörlés
  3. A bakonyi húsgombóc masszájába mit teszel?

    VálaszTörlés
  4. Elvileg lehet fasirt alapu vagyis kenyerrel esetleg zsemlemorzsaval suritett, erdekes lehet buzadaraval megkotni, de ezen meg kiserletezem, mert az elso probalkozasom eredmenye elegge kemeny lett. Van valami otleted, hogyan lehetne puhabb? VEgso soron a rizses husgomboccal sem lenne semmi baj bakonyiasan sem. :)

    VálaszTörlés