2016. május 9., hétfő

Teriyaki

Amerikai gyorsettérmek kinálatában szerepel ez a japán gyökerekkel rendelkező étel.  Gyorsan elkészül, ha van hozzá bolti Teriyaki szószunk, de ha nincs, akkor is.  






Hozzávalók:
4 személyr


  • 1 evőkanál olaj
  • 70 dkg csirkehús kockára vágva (legjobb hozzá a filézett csirkecomb)
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma 
  • 3  közepes sárgarépa tisztitva, vékonyabb szeletekre vágva
  • 25 dkg tisztitott zöldbab (vagy egyéb zöldség, pl brokkoli,  káposzta, stb)
  • esetleg:
  • kevés csilipehely vagy csilipor




  • 2 dl teryaki szósz 

vagy:

  • 2 evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • 0,8 dl szója szósz
  • 0,8 dl viz
  • 4 evőkanál étkezési keményitő
  • 0,6 dl méz


Elkészités:


Először készitsük el a teriyaki szószt:
Egy kisebb fazékban melegitsük össze a hozzávalókat, és sűritsűk be. Ha elkészült tegyük félre.

Ezután piritsuk meg a csirkedarabokat:
Egy nagyobb serpenyőben forrósitsuk fel az olajat, majd egy rétegben helyezzük bele a csirkedarabokat. Keverés nélkül süssük 3 percig, hogy az aljuk megpiruljon, majd forditsuk meg a csirkedarabokat és piritsuk meg a másik oldalukat is.

Ezután adjuk a csirkéhez a fokhagymát, a sárgarépát és a teriyaki szószt, és főzzük 5 percig.

Miközben a csirke fő, pároljuk meg a zöldbabot (pl. mikrosütőben  5 percig) és keverjük hozzá a csirkéhez. 

Tálaljuk a csirkét rizzsel vagy spagettivel.

Adhatjuk zöldségeket  külön is a csirkéhez, ekkor előtte  külön meg kell párolni őket. 

Zöldbab helyett párolhatuk hozzá brokkolit vagy káposztát is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése