2016. május 8., vasárnap

Rántott hortobágyi palacsinta

vagyis bugaci

A hortobágyi palacsinta nagy népszerűségnek örvend nálunk, különösen rántva. Idő kellett hozzá mig kiderült, hogy ha rántva van a hortobágyi, az akkor az már bugaci.  Hortobágyra tekintettel gyanús, hogy eredetileg borjúpörkölt volt az alap, majd később ez kiterjedt a csirkére, és ma már otthon a sertéspörkölt is belefér. A bugacinal pedig igazából már csak a bundázás a lényeg.


 





Hozzávalók
4 személyre

A pörkölthöz:
50 dkg hús felkockázva
1 nagy fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kiskanál pirospaprika
2 evőkanál szalonnazsir (esetleg olaj)
őrölt bors

fél zöldpaprika
fél hámozott paradicsom

Habaráshoz:
1,5 dl tejföl
1 kiskanál rétesliszt



A palacsintához:
300 g búzaliszt 
1 db tojás 
1 csipet só
1 evőkanál cukor (el is maradhat)
kb 3 dl  tej
kb 3 dl víz (ha van, akkor szóda)
étolaj a sütéshez

A panirozáshoz
2 tojás
liszt
zsemlemorzsa

olaj a sütéshez


Elkészités:

Nem nehéz elkésziteni, viszont sok munkába és sok időbe telik. Ezt vegyük figyelembe!

Odatesszük a pörköltet főni. A hús lehet csirkehús, borjúhús, sertéshús, izlésünk szerint. A züldpaprikát paradicsomot a hússal együtt tesszük a pörköltbe, de el is hagyhatjuk, ha éppen nem áll rendelkezésre. A pörköltnek hagyjunk elég levet, abból lesz a mártás a palacsintákhoz.

Miközben a pörkölt fő, összekeverjük a palacsintatésztát, és legalább 8 db palacsintát sütünk belőle.  

Ha a pörkölt elkészült,  a húsdarabokat kiszedjük, majd ha kicsit meghült, ledaráljuk. A pörkölt visszamaradt levét tejföllel behabarjuk. Ha nem lenne elég sűrű a tejfölös szaft, akkor egy kevés rétesliszttel  megszórjuk. Azért rétesliszttel, mert az nem csomósodik.  Kiforraljuk a szaftot.

A ledarált húshoz annyi szaftot teszünk, hogy kenhető legyen a massza. Azért arra vigyázzunk, hogy a mártáshoz is maradjon elég szaft. Ha igy kevés lenne a szaft, akkor simán csak tejfölt adjunk hozzá.  Csempészhetünk bele egy kis reszelt sajtot is, ha van, nem fogja elrontani. 

A masszát annyi részre osztjuk egyenlően, ahány palacsintát akarunk megtölteni (ebből a mennyiségből 8-10 palacsinta tölthető meg). Minden palacsinta közepére egy-egy adag húsmasszát teszünk, ráhajtogatjuk a palacsinta széleit, jobbról, balról, alulról, felülről. Aki úgy szereti az fel is tekerheti.  A palacsintabatyukat pihentetjük kicsit, hogy panirozás közben ne bomoljon ki. A kihűlt palacsinta megtartja a formáját. 

Tálalás előtt végül a palacsintákat lisztbe, felvert, kissé megsózott tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, és bő forró olajban mindkét oldalukat készre sütjük.

A felmelegitett szafttal tálaljuk. Önthetjük alá is, de meg is locsolhatjuk vele. 

A palacsintatészta cukrozása elmaradhat, ez izlés dolga. Mama szereti, ha a palacsintának rendes palacsinta ize van, ezért kis cukrot is tesz a palacsinta tesztába. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése