Az én időmben a hivatalos neve még Gránátos kocka, sőt
kicsit még régebben Grenadir mars volt.
Egyszerű és nagyszerű étel, kiválóan illeszkedik a testkontroll diétába, melynek lényege, hogy a
fehérjét nem keverjük a szénhidréttal.
Hozzávalók
4 személyre
- 25 – 30 dkg száritott kockatészta
- 10 dkg zsir vagy ennek megfelelő olaj
- 50 dkg tisztitott burgonya kockára vágva
- 1 kiskanál fűszerpaprika (édes)
- Só
- Őrölt bors
- Majoranna
Esetleg még
- 1 fej tisztitott vöröshagyma apróra vágva
- 2 evőkanál olaj
A kockatésztát sós vizben kifőzzük. A főzővizhez adhatunk
kevés (1-2 evőkanál) étolalat is. Ha a tészta kifőtt, leszűrjük.
A burgonyát sós vizben puhára főzzük, leszűrjük.
A zsirt egy fazékban felforrósitjuk, majd azonnal lehúzzuk a
tűzről, beleszórjuk a füszerpaprikát és elkeverjük, tovább nem sütjük, nehogy a
paprika megégjen és megkeseredjen. Paprika mehet a zsirba egy jó bő
kiskanállal.
A megfőtt burgonyát
krumplitörővel összetörjük, és a fazékban összekeverjük a paprikás
zsirral. Végül hozzá adagoljuk a megfőtt tésztát is, es ezzel is óvatosan
elkeverjük, hogy a krumplimassza egyenletesen osztódjon szét benne. Megkóstoljuk, ha kell megsózzuk, megszórjuk
egy kevés borssal.
Ezután elvileg tálalhatjuk is, de…
Van, aki sütőben még kicsit megpiritja. Van aki úgy piritja
meg, hogy egy kiolajozott serpenyőben egyenletesen elterit egy adag
krumplistésztát, amit erős tűzön 2-3 percig békén hagy, vagyis lepirit, majd
egy külön lapostányér segitségével megforditja és a másik oldalát is
megpiritja.
Tudom, sokan vannak, akik hagymás alapra teszik a krumplit,
és igy főzik puhára, ez is finom megoldás, én azonban igy szoktam késziteni, ahogy leirtam. Ennek folyományaként merült fel a sült
hagymával való megöntözés, vagyis zsirban lepiritott hagymával locsoljuk
meg a tányérra tálalt krumplis
tésztát. Ettől kicsit különlegesebb
lesz.
Másik titok, hogy a zsirban, amibe a paprikát feloldjuk,
előzetesen átsüthetünk egy-két szelet zöldpaprikát is, ez külon kellemes izt ad
az ételnek. A megsült paprikákat aztán kivesszük, majd a továbbiakban úgy
járunk el, ahogy a recept irja.
Jééé! Csak csodálkozom. Olyan egyszerű étel, és annyiféleképpen főzzük, ahányan vagyunk.
VálaszTörlésA zsírban/olajban megpárolom a nagyon apróra vágott hagymát, ha elment alóla a nedvesség, megszórom paprikával és úgy nyomkodom bele a krumplit.
A zsiradékot bőven használom, nem csak a krumplira, hanem a tésztára is számítom.
Ezt a paprika belesütését meg fogom próbálni, biztos finom ízt ad.