2016. május 13., péntek

Krumplis tészta

Az én időmben a hivatalos neve még Gránátos kocka, sőt kicsit még régebben Grenadir mars volt.  Egyszerű és nagyszerű étel, kiválóan illeszkedik a  testkontroll diétába, melynek lényege, hogy a fehérjét nem keverjük a szénhidréttal. 
Ez az étel is a `napközis` kollekció része.






Hozzávalók
4 személyre

  • 25 – 30 dkg száritott kockatészta
  • 10 dkg zsir vagy ennek megfelelő olaj
  • 50 dkg tisztitott burgonya kockára vágva
  • 1 kiskanál fűszerpaprika  (édes)
  • Őrölt bors
  • Majoranna


Esetleg még
  • 1 fej tisztitott vöröshagyma apróra vágva
  • 2 evőkanál olaj


A kockatésztát sós vizben kifőzzük. A főzővizhez adhatunk kevés (1-2 evőkanál) étolalat is. Ha a tészta kifőtt, leszűrjük.

A burgonyát sós vizben puhára főzzük, leszűrjük.

A zsirt egy fazékban felforrósitjuk, majd azonnal lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a füszerpaprikát és elkeverjük, tovább nem sütjük, nehogy a paprika megégjen és megkeseredjen. Paprika mehet a zsirba egy jó bő kiskanállal.

A megfőtt burgonyát  krumplitörővel összetörjük, és a fazékban összekeverjük a paprikás zsirral. Végül hozzá adagoljuk a megfőtt tésztát is, es ezzel is óvatosan elkeverjük, hogy a krumplimassza egyenletesen osztódjon szét benne.  Megkóstoljuk, ha kell megsózzuk, megszórjuk egy kevés borssal.
Ezután elvileg tálalhatjuk is, de…

Van, aki sütőben még kicsit megpiritja. Van aki úgy piritja meg, hogy egy kiolajozott serpenyőben egyenletesen elterit egy adag krumplistésztát, amit erős tűzön 2-3 percig békén hagy, vagyis lepirit, majd egy külön lapostányér segitségével megforditja és a másik oldalát is megpiritja.

Tudom, sokan vannak, akik hagymás alapra teszik a krumplit, és igy főzik puhára, ez is finom megoldás, én azonban igy  szoktam késziteni, ahogy leirtam.  Ennek folyományaként merült fel a sült hagymával való megöntözés, vagyis zsirban lepiritott hagymával locsoljuk meg  a tányérra tálalt krumplis tésztát.  Ettől kicsit különlegesebb lesz.

Másik titok, hogy a zsirban, amibe a paprikát feloldjuk, előzetesen átsüthetünk egy-két szelet zöldpaprikát is, ez külon kellemes izt ad az ételnek. A megsült paprikákat aztán kivesszük, majd a továbbiakban úgy járunk el, ahogy a recept irja. 

1 megjegyzés:

  1. Jééé! Csak csodálkozom. Olyan egyszerű étel, és annyiféleképpen főzzük, ahányan vagyunk.
    A zsírban/olajban megpárolom a nagyon apróra vágott hagymát, ha elment alóla a nedvesség, megszórom paprikával és úgy nyomkodom bele a krumplit.
    A zsiradékot bőven használom, nem csak a krumplira, hanem a tésztára is számítom.
    Ezt a paprika belesütését meg fogom próbálni, biztos finom ízt ad.

    VálaszTörlés