Az eredeti recept kicsit átformálja az olasz konyháról eddig
kialakult elképzeléseinket.
Olaszul Ragu
alla Bolognese vagyis nem mártás, hanem
ragu. Szülőföldjén, Emilia Romagna tartományban
nem spagettivel tálalják, hanem szélesmetélttel, bár az egész világon spagettivel terjedt el.
Hozzávalók
4 személyre
- 30 dkg sovány marhahús durvára darálva
- 15 dkg császár szalonna
- 1 db sárgarépa (5 dkg)
- 1 db zellerszár (5 dkg)
- 5 dkg vöröshagyma
- 30 dkg sűritett paradicsom
- ½ pohár száraz fehér bor
- ½ pohar tej (2,8 %)
- 1 pohárnyi húsalaplé
- oliva olaj, esetleg vaj
- só
- bors
- 1 pohár tejszin (el is maradhat)
Előkészités:
- A császár szalonnat apró kockára vágjuk, esetleg le is darálhatjuk.
- A sárgarépát megtisztitjuk, lereszeljük
- A szár-zellert megtisztitjuk, apró kockákra vágjuk.
- A vöröshagymát megtisztitjuk, apróra vágjuk
- Húsalaplé lehet húslevesből, vagy leveskockából, esetleg lehet csak viz amit vegetával izesitünk
- A bor egyes receptekben fehér, másokban vörös, de mindenképpen száraz.
Elkészités:
Egy kb 20 cm átmérőjű serpenyőben 3 evőkanál olajon vagy vajon olvasszuk
ki a császárszalonnát. Keverjük hozzá a répát, zellert, hagymát,
keverjük el, kicsit pároljuk együtt, végül tegyük hozzá a darált
marhahúst. Sózzuk, borsozzuk, és
zsirjara sütjük. Felöntjük a borral, majd lassan párolva ismét zsirjára sütjük. Ezután öntjük hozzá a
süritett paradicsomot, és húslevest, és 2 órán át lassú tűzön főzzük. Végül a
paradicsom savasságát ellensúlyozandó beleöntjük a tejet. Megkóstoljuk, ha kell sózzuk, borsozzuk, és
adhatunk hozzá egy kevés tejszint is.
Hagyományosan valamilyen metélt tésztával, leginkább
szélesmetélttel tálalják, de spagettivel is tökéletes. Reszelt sajt nélkül
eszik, de azért mi tehetünk rá, ha már igy szoktuk meg.
Mi tényleg egészen másként ismerjük. A tej és tejszín hozzáadása a paradicsomos masszához, nagyon ütközik a magyar háziasszony világképével. Éppen ezért érdemes megpróbálni. Metélttel és nem spagettivel! :D.
VálaszTörlésKöszönöm, hogy kiástad a receptet!
Orommel! Szeretek regi meg eredeti receptek utan kutatni! Ez az olasz recept engem is meglepett, de megtartom, mert nagyon finom.
Törlés