2016. május 24., kedd

Az eredeti bolognai

Az eredeti recept kicsit átformálja az olasz konyháról eddig kialakult elképzeléseinket.
Olaszul  Ragu alla  Bolognese vagyis nem mártás, hanem ragu. Szülőföldjén, Emilia Romagna tartományban  nem spagettivel tálalják, hanem szélesmetélttel, bár  az egész világon spagettivel terjedt el.






Hozzávalók
4 személyre

  • 30 dkg  sovány marhahús durvára darálva
  • 15 dkg császár szalonna
  • 1 db sárgarépa (5 dkg)
  • 1 db zellerszár (5 dkg)
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 30 dkg sűritett paradicsom
  • ½ pohár száraz fehér bor 
  • ½ pohar tej (2,8 %)
  • 1 pohárnyi  húsalaplé
  • oliva olaj, esetleg vaj
  • bors
  • 1 pohár tejszin (el is maradhat)


Előkészités:

  • A  császár szalonnat apró kockára vágjuk, esetleg le is darálhatjuk.
  • A sárgarépát megtisztitjuk, lereszeljük
  • A szár-zellert megtisztitjuk, apró kockákra vágjuk.
  • A vöröshagymát megtisztitjuk, apróra vágjuk
  • Húsalaplé lehet húslevesből, vagy leveskockából, esetleg lehet csak viz amit vegetával izesitünk
  • A bor egyes receptekben fehér, másokban vörös, de mindenképpen száraz.


Elkészités:

Egy kb 20 cm átmérőjű serpenyőben  3 evőkanál olajon vagy vajon olvasszuk ki  a császárszalonnát.  Keverjük hozzá a répát, zellert, hagymát, keverjük el, kicsit pároljuk együtt, végül tegyük hozzá a darált marhahúst.  Sózzuk, borsozzuk, és zsirjara sütjük. Felöntjük a borral, majd lassan párolva  ismét zsirjára sütjük. Ezután öntjük hozzá a süritett paradicsomot, és húslevest, és 2 órán át lassú tűzön főzzük. Végül a paradicsom savasságát ellensúlyozandó beleöntjük a tejet.  Megkóstoljuk, ha kell sózzuk, borsozzuk, és adhatunk hozzá egy kevés tejszint is.


Hagyományosan valamilyen metélt tésztával, leginkább szélesmetélttel tálalják, de spagettivel is tökéletes. Reszelt sajt nélkül eszik, de azért mi tehetünk rá, ha már igy szoktuk meg.

2 megjegyzés:

  1. Mi tényleg egészen másként ismerjük. A tej és tejszín hozzáadása a paradicsomos masszához, nagyon ütközik a magyar háziasszony világképével. Éppen ezért érdemes megpróbálni. Metélttel és nem spagettivel! :D.
    Köszönöm, hogy kiástad a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Orommel! Szeretek regi meg eredeti receptek utan kutatni! Ez az olasz recept engem is meglepett, de megtartom, mert nagyon finom.

      Törlés