2016. május 18., szerda

Rakott krumpli

A recept alapján akár hagyományos rakott krumpli is készithető, vagy akár vegetariánus is. Egyiknél a hagymát, másiknál a kolbászt kell csak elhagyni. Tehát valojában ez a rakott krumpli pont úgy készül, ahogy az a nagykönyvben meg van irva, épp csak teszünk hozzá apróra vágott vöröshagymát is.
No, de lássuk:







Hozzávalók:

4-6 személyre

  • 1,5 kg krumpli
  • 2 fej vöröshagyma
  • 10 tojás
  • 30 dkg kolbász (debreceni)
  • 4 dl tejföl
  • örölt bors
  • olaj (ha van akkor olaj-spray) vagy zsir
  • zsemlemorzsa a tepsi kiszórásához.


Előkészités:
A krumplit hajában megfőzzük. Ha megfőtt óvatosan leöntjük róla a forró vizet, majd meghámozzuk és félretesszük.
Közben megfőzzük a tojásokat is. Ezeket is hideg, erősen sós vizbe téve - 1-2 evőkanálnyi - felforraljuk, és forrástol számitva 10 percig főzzük. Jeges vizbe szedjük, es ha meghűlt meghámozzuk.  Jeges viz alatt azt értem, hogy egy jégkockakészitő tálcányi  jégkockát, tehát sokat, beleteszünk egy tálba, majd a hideg vizet ráöntjük. Igy sokkal hidegebb lesz a viz, mintha utólag tennénk bele a jeget (italoknal is működik)

A kolbászt megmossuk, esetleg a héját lehúzzuk, és vékony karikákra vágjuk.
A vöröshagymát megpucoljuk apróra vágjuk.

A tepsit olajspray-vel kifújjuk (vagy olajjal kikenjük, kizsirozzuk) és meghintjük zsemlemorzsával.

Készités:
A tepsi aljára szórjuk a hagyma egyharmadát.

Erre vékonyan főtt krumplit szeletelük, a megfőtt adag felét. A krumplit sózzuk, borsozzuk, olajsprayvel lefujjuk vagy olajjal meglocsoljuk.

Rászórjuk a hagyma másik harmadát. Erre szeleteljük a tojásokat, én azt a részét a tojásnak, amiben nincs sárgája nem teszem bele, ezt is sózzuk, enyhén borsozzuk is, majd egyenletesen elosztva rárakjuk a kolbász karikákat is. Erre szórjuk a hagyma maradékát.

Újra krumpliszeletek jönnek, amiket sózunk, borsozunk, és olaj-sprayvel lefújunk.

Végül megkenjük a tetejét tejföllel, és sütöben 1-1,5 órát sütjük.

Tanácsok:
A hagyományos rakott krumplit is igy készitjük, épp csak a hagymát kihagyjuk belőle.
Vegetariánus módon is ugyanez a recept, épp csak kolbász nem kerül bele.

Ez a fajta rakott krumpli igen finom újkrumpliból, ekkor azonban az újkrumplit nem főzzük meg előre, csak megpucoljuk, igy vágjuk szeletekben a tepsibe (sózzuk, borsozzuk, olajjal lefújjuk, vagy meglocsoljuk).  Alufoliával befedve kezdjük el a sütését, majd 1 óra múlva levesszük a fóliat, és a tetejét szép pirosra sütjük.

2 megjegyzés:

  1. De jó, hogy újkrumpliból is lehet csinálni! Így egész nyáron nem kénytelen az ember nélkülözni a rakott krumpli!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mar nem tudom, hol akadtam ra arra, hogy nyari (uj) krumplibol igy erdemes rakott krumplit kesziteni, de alig varom, hogy legyen ujkrumpli, abbol szerintem sokkal finomabb es szaftosabb, mint oreg krumplibol.

      Törlés