A recept alapján akár
hagyományos rakott krumpli is készithető, vagy akár vegetariánus is. Egyiknél a
hagymát, másiknál a kolbászt kell csak elhagyni. Tehát valojában ez a rakott
krumpli pont úgy készül, ahogy az a nagykönyvben meg van irva, épp csak teszünk
hozzá apróra vágott vöröshagymát is.
4-6 személyre
- 1,5 kg krumpli
- 2 fej vöröshagyma
- 10 tojás
- 30 dkg kolbász (debreceni)
- 4 dl tejföl
- só
- örölt bors
- olaj (ha van akkor olaj-spray) vagy zsir
- zsemlemorzsa a tepsi kiszórásához.
Előkészités:
A krumplit hajában megfőzzük. Ha megfőtt óvatosan leöntjük róla a forró vizet, majd meghámozzuk és félretesszük.
Közben megfőzzük a tojásokat is. Ezeket is hideg, erősen sós vizbe téve
- 1-2 evőkanálnyi - felforraljuk, és forrástol számitva 10 percig főzzük. Jeges
vizbe szedjük, es ha meghűlt meghámozzuk.
Jeges viz alatt azt értem, hogy egy jégkockakészitő tálcányi jégkockát, tehát sokat, beleteszünk egy
tálba, majd a hideg vizet ráöntjük. Igy sokkal hidegebb lesz a viz, mintha
utólag tennénk bele a jeget (italoknal is működik)
A kolbászt megmossuk, esetleg a héját lehúzzuk, és vékony karikákra
vágjuk.
A vöröshagymát
megpucoljuk apróra vágjuk.
A tepsit olajspray-vel
kifújjuk (vagy olajjal kikenjük, kizsirozzuk) és meghintjük zsemlemorzsával.
Készités:
A tepsi aljára szórjuk a hagyma egyharmadát.
Erre vékonyan főtt krumplit szeletelük, a megfőtt adag felét. A krumplit
sózzuk, borsozzuk, olajsprayvel lefujjuk vagy olajjal meglocsoljuk.
Rászórjuk a hagyma másik harmadát. Erre szeleteljük a tojásokat, én azt
a részét a tojásnak, amiben nincs sárgája nem teszem bele, ezt is sózzuk,
enyhén borsozzuk is, majd egyenletesen elosztva rárakjuk a kolbász karikákat
is. Erre szórjuk a hagyma maradékát.
Újra krumpliszeletek
jönnek, amiket sózunk, borsozunk, és olaj-sprayvel lefújunk.
Végül megkenjük a
tetejét tejföllel, és sütöben 1-1,5 órát sütjük.
Tanácsok:
A hagyományos rakott
krumplit is igy készitjük, épp csak a hagymát kihagyjuk belőle.
Vegetariánus módon is
ugyanez a recept, épp csak kolbász nem kerül bele.
Ez a fajta rakott
krumpli igen finom újkrumpliból, ekkor azonban az újkrumplit nem főzzük meg
előre, csak megpucoljuk, igy vágjuk szeletekben a tepsibe (sózzuk, borsozzuk,
olajjal lefújjuk, vagy meglocsoljuk).
Alufoliával befedve kezdjük el a sütését, majd 1 óra múlva levesszük a
fóliat, és a tetejét szép pirosra sütjük.
De jó, hogy újkrumpliból is lehet csinálni! Így egész nyáron nem kénytelen az ember nélkülözni a rakott krumpli!
VálaszTörlésMar nem tudom, hol akadtam ra arra, hogy nyari (uj) krumplibol igy erdemes rakott krumplit kesziteni, de alig varom, hogy legyen ujkrumpli, abbol szerintem sokkal finomabb es szaftosabb, mint oreg krumplibol.
Törlés