Természetesen ahogy én készitem. A lényeg, hogy a sertés
megfelelő részeit lassú tűzön főzzük, mig a kellő puhaságot, és leve meghülve a
kellő dermedtségi fokot el nem éri. Nem
saját találmány, hanem ángyikámtól tanultam aki nagybátyám felesége volt, ás aki
nagyon jó fej volt. Kedvenc mondása volt
hogy `az ángyod térdet`! És hát ugye ő volt az ángyom. Világhirű volt a kocsonyája, ragyogóan
tiszta, szép szinű, tele hússal, és persze izes és zamatos. És nem volt irigy, mert egy szavamra
beavatott a csoda készités rejtelmeibe.
Csak csülökből főzte, semmi másból, és csülkönként tett bele
1 fej fokhagymát. Épp hogy csak zöldségelte, egy sárga és egy fehér répával, amit megtisztitott és
egészben tette a lébe, nehogy túl sok iz főjön ki belőle. Épp csak annyi, amennyi
kell. Szinét pedig a vöröshagyma felleveleitől nyerte.
A receptet egy csülökre vetitve irom ez egyszeri alkalomra
elég 4 személyre. Nyilván kocsonyából kicsit többet szoktunk késziteni, ha már
nekiállunk. Ha többet készitenénk, ehhez képest számithatjuk a hozzávalókat.
Tehát a recept:
Hozzávalók:
4 személyre
- 1 db sertés csülök
- 1 fej fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma (3 csülökhöz kell egy nagyobb, ehhez képest mérjük)
- 1 kisebb sárgarépa
- 1 kisebb fehérrépa
- Só
- Szemes bors
Előkészités:
A csülköt beáztatjuk, majd éles késsel kapargatva
megtisztitjuk a bőrét. Leöblitjük és egy akkora fazékba helyezzük, amiben a
csülök kényelmesen elfér.
A vöröshagymát négyrét behasitjuk, de nem vágjuk szét. A
felleveleket is rajta hagyjuk, ez fogja adni a kocsonya szép szinét.
A fokhagymát gerezdekre bontjuk, a gerezdeket boritó
hártyákat feltétlenül rajta kell hagyni a gerezdeken, ángyikám szerint az is
kocsonyásit rajta valamennyit.
A répákat megpucoljuk, és egészben hagyjuk.
Elkészités:
A lábasba tett csülökre annyi vizet öntünk, amennyi bőven
ellepi. Hozzáadjuk a vöröshagymát és a fokhagyma gerezdeket, Felforraljuk, és
amint elkezd felhabozni, azonnal takarékra vesszük, a képződő habot leszedjük
róla. Amikor a habképződés alább hagy,
beletesszük a zöldségeket, a tüzet beállitjuk alatta, úgy, hogy csak
gyöngyözzön a lé, fedőt teszünk rá, de a fedőt egy alácsúsztatott fakanállal
kitámasztjuk, ahogy az már a húsleveseknél szokás. Sózzuk, beledobjuk a szemes
borsot. Igy hagyjuk főni jó sokáig. Ha a csülök már puhának tünik, érdemes kis
tálba próbát tenni a léből, és hűtőbe téve ellenőrizni, hogy megdermed-e. Ha
még nem, akkor kitartóan főzzük tovább, mindaddig, amig a kiszedett minta a
hűtőben meg nem dermed. A csülöknek az az egyik hátulütője, hogy nehezebben,
több főzéssel dermed csak meg a leve, mint az általános kocsonya-húsoké. Tehát
legyünk türelmesek! Nem baj, ha a léből
kikerül végül a csülök teteje, fakanállal egyszer-kétszer óvatosan
átforgathatjuk, hogy alul is fölül is főjön.
Én, ha nincs kedvem ehhez a játékhoz, simán csempészek a csülökhöz
egy-két darabkát egy kis feldarabolt körömből már az elején, de ez ugye csalás
az eredetileg tanulthoz képest.
A nagy könyv szerint a kocsonya akkor jó, ha a csülök
csontját meg lehet benne forditani. Ennél azért egy kicsit több idő is kell
néha. De időnk van, úgyis csak másnap-harmadnap ennénk a kocsonyát.
Az elkészült kocsonyából kiszedjük a megfőtt csülköt
óvatosan, ügyesen. Kiemeljük belőle a csontot, a zsirosabb, bőrös részeket
eltávolitjuk, bár aki szereti az meg is hagyhatja. A csülök húst elosztjuk 4
tálkába, és a levét merőkanállal rászedjük.
Kicsit hagyjuk hülni és máris mehet hideg helyre, hogy `megkössön`. A
zöldségeket hagymát fokhagymát nem használjuk, bár aki szereti és ha marad elég
lé is, csinálhat a karikára vágott főtt répákból és egy főtt tojásból hús
nélküli kocsonyát.
Tapasztalatom szerint más a kocsonyásodási idő az első
illetve a hátsó csülkök esetében. Hátsónál hamarabb kocsonyásodik, viszont
sokkal zsirosabb lesz. Van egy trükk a
zsir eltávolitására, feltéve, hogy van elég időnk: a kocsonyát hagyjuk megdermedni a fazékban,
ekkor a tetején megdermedt zsirt simán leszedhetjük. Ezután visszamelegitjük,
kiszedjük a csülköt, és tányérokba osztjuk, mint fentebb irtam. Én szeretem, ha
egy kis zsiradék is van a tetején.
Ha nem fogy el elég gyosan a kocsonyánk: fagyasszuk le.
Fagyasztás után elővéve felmelegitjük majd fel is forraljuk, és újra hűtjük.
Olyan lesz, mintha frissen készült volna.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése