Amikor a pörkölt és a
tarhonya köret egyben fő meg és főétel lesz belőle. A napközik kedvenc fogása
volt amikor én még napközis voltam, de persze lehet ezt annál finomabbra is
főzni. Bővitheti a receptet egy krumpli is, amitől kicsit több lesz, no meg kicsit
pásztortarhonyás izű, tehát egyáltalán nem rontja el.
Hozzávalók:
4 személyre
- 70 dkg sertéshús kb 1-1,5 centis kockákra darabolva.
- 30 dkg tarhonya
- 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
- 6 dkg + 10 dkg füstölt szalonna zsirja (vagy ennek megfelelő 2 illetve 3 evőkanál olaj vagy sima zsir)
- 1 db közepes krumpli meghámozva, kockára vágva
- 1 teáskanálnyi pirospaprika
- só
- bors
esetleg még:
- 1 db paradicsom lehéjazva, szeletelve
- 1 db paprika félbe vágva
- 1 gerezd fokhagyma
- 16 szem köménymag (csak a játék kedvéért éppen ennyi, egyébként egy kiskanálnyi)
Közben 3 evőkanál zsiron megpiritjuk a tarhonyát szép barnára. Jó megoldás,
ha fakanál helyett egy evőkanállal kevergetjük, érdemes kirpóbálni. Ha izlésünk
szerint szép barnára piritottuk a tésztát, felhasználásig félretesszük. Egy
kisebb fazékban, kb 6 dl forró sós vizben, megfőzzük a krumplit, az a jó, ha a
végén 5 dl főzőviz azért marad a krumplin. A már éppen puha pörköltet hagyjuk
besűrűsödni, vigyázzunk, ne égjen le! Ha már nincs rajta túl sok lé,
belekeverjük a piritott tarhonyát, és felöntjük a krumplival, és a főzővizzel.
Ahogy a rizsnél is, itt is kb. dupla mennyiségű vizet használunk. Hagyjuk
felforrni újra, majd sütőbe tesszük, és ott `főzzük` készre. Másik megoldás, ha
nem a sütőben, hanem a tűzhelyen, kis lángon, eleinte fedő nélkül, végül amikor
már csak kevés lé van rajta fedő alatt főzzük készre. Ha a tészta nem főtt át
rendesen, a vizet apránként lehet pótolni. És inkább pótolni kelljen a vizet,
mert kivenni belőle utólag ugye nem biztos, hogy lehet már.
Plusszok: A fokhagymát egy kés fokával összezúzzuk, összekeverjük a
köménymaggal es egy borsónyi hideg zsirral, majd éles késsel apróra vagdossuk.
Zsir azért kell, hogy a köménymagok ne ugráljanak szanaszét. Ezt a keveréket a
megpárolt hagymára kell tenni, még mielőtt a fűszerpaprikát rátesszük.
A paprikát, paradicsomot a főzes elején tesszük a húshoz. Persze, aki
szereti, ha a lecsós iz jobban érvényesül, az bele teheti kesőbb is.
Természetesen más apró húsokkal is lehet késziteni: csirkéből, borjúból,
marhából. Sőt takarékos üzemmódban kockára vágott párizsival is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése