2017. november 29., szerda

Biscuit 1.

Magyarul biszkit, vagyis amolyan amerikai pogácsaszerűség, de nem igazán pogácsa. Reggelihez, ebédhez, vacsorához is ehető. Kétféle receptem van, ez a tejes és van egy, amit tejszínnel kell készíteni, ez utóbbit fagyasztani is lehet. A recept beszél író porról is, ez olyasmi, mint a tejpor, csak íróból van. Az író pedig az a lé, ami a tejszínből a vaj kinyerése után marad. Szerintem ilyet itthon nem lehet kapni, ezért kihagytam belőle. Biztos, hogy író-porral meg finomabb lenne, de így is szép és finom lett. A bögre, mint mértékegység Amerikában alapvető. Külön kis mérőkészletük van hozzá, de ne ijedjünk meg tőle, egy 2,4 dl reggeliző bögre éppen megteszi. A felét, a háromnegyedét megsaccoltam, így sem lehet elrontani.



Hozzávalók:

  • 3 plusz ¾ bögre sima liszt
  • ½ bögre író por (én kihagytam)
  • 2 evőkanál cukor
  • 4 kiskanál sütőpor
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 plusz ½ kiskanál só
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg margarin
  • 1 plusz ¼ bögre tej (lehetőleg 2,8-as)


Elkészítés:
    A sütőrácsot tegyük középmagasságban a sütőbe.  Melegítsük fel a sütőt 230 C fokra. (ez 450 F-nek felel meg)
    Tegyük a lisztet, író port, cukrot, sütőport, szódabikarbónát és a sót egy keverőtálba és habverővel keverjük szét.  Ezután tegyük bele a vajat és a margarint, es gyorsan morzsoljuk el a liszttel.
    Öntsük hozzá a tejet majd gumi vagy szilikon lapáttal vagy fakanállal keverjük, amíg összeáll. Az állaga megfelel a puha vajas pogácsatészta állagának. Ezt a hozzáadott tejjel tudjuk beállítani. Nekem elég bele volt egy bögre tej.
    Borítsuk a tésztát lisztezett gyúródeszkára, és lisztes kézzel gyorsan gyúrjuk át (kb. fél perc) majd nyújtsuk ki kb. 25 cm széles és 2,5 cm vastag kör-alakba.
7 cm-es lisztbe mártott pogácsa kiszúróval szúrjuk ki a biszkiteket. Kb. 12 db lesz belőle. Én egy kicsit kisebb átmérőjű pohárral szaggattam, így valamivel több lett (22 db)
    Fordítsuk a biszkiteket fejjel lefelé a sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól 3 cm távolságra.

Sütés:
    Süssük 5 percig 230 fokon, ezután vegyük ki és forgassuk meg a tepsit, csökkentsük a sütő hőmérsékletét 200 fokra és süssük készre. Ez még 12-15 perc. Akkor jó, ha szép aranybarna a színe.
    Sütőből kivéve 5 percig hagyjuk a tepsiben hűlni, még melegen tálalhatjuk is. Kihűlve is finom.

A kiszúrt, de a sütésből kimaradt biszkiteket hűtőben tárolhatjuk még kb. 24 óra hosszat, de ez a fajta biszkit tészta NEM FAGYASZTATO.

Tapasztalat:
    Érdekes megoldás, hogy sütőport is, szódabikarbónát is tesz bele a recept, de működött. Szépen feljöttek a biszkitek. A vaj és a margarin együttes használata is furcsa, de bevált. Cukrot elég, ha csak 1 evőkanállal teszünk bele, 2 evőkanállal nekem édesebb lett a vártnál. Lehet, a hazai cukrok édesebbek, mint a kintiek. A fejjel lefelé fordítás fontos része a sütemény formájának, ezt ne hagyjuk ki!
    Reggelire félbe szedve, vajjal, lekvárral megkenve is finom. Ebédhez kenyér helyett különleges, nálunk babgulyáshoz készült a biszkit. Ugyanígy vacsorára is bármihez ehető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése