Magyarul biszkit, vagyis amolyan amerikai pogácsaszerűség,
de nem igazán pogácsa. Reggelihez, ebédhez, vacsorához is ehető. Kétféle
receptem van, ez a tejes és van egy, amit tejszínnel kell készíteni, ez utóbbit
fagyasztani is lehet. A recept beszél író porról is, ez olyasmi, mint a tejpor,
csak íróból van. Az író pedig az a lé, ami a tejszínből a vaj kinyerése után
marad. Szerintem ilyet itthon nem lehet kapni, ezért kihagytam belőle. Biztos,
hogy író-porral meg finomabb lenne, de így is szép és finom lett. A bögre, mint
mértékegység Amerikában alapvető. Külön kis mérőkészletük van hozzá, de ne
ijedjünk meg tőle, egy 2,4 dl reggeliző bögre éppen megteszi. A felét, a
háromnegyedét megsaccoltam, így sem lehet elrontani.
Hozzávalók:
- 3 plusz ¾ bögre sima liszt
- ½ bögre író por (én kihagytam)
- 2 evőkanál cukor
- 4 kiskanál sütőpor
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 1 plusz ½ kiskanál só
- 20 dkg vaj
- 5 dkg margarin
- 1 plusz ¼ bögre tej (lehetőleg 2,8-as)
Elkészítés:
A sütőrácsot tegyük középmagasságban a sütőbe. Melegítsük fel a sütőt 230 C fokra. (ez 450
F-nek felel meg)
Tegyük a lisztet, író port, cukrot, sütőport, szódabikarbónát
és a sót egy keverőtálba és habverővel keverjük szét. Ezután tegyük bele a vajat és a margarint, es
gyorsan morzsoljuk el a liszttel.
Öntsük hozzá a tejet majd gumi vagy szilikon lapáttal vagy
fakanállal keverjük, amíg összeáll. Az állaga megfelel a puha vajas
pogácsatészta állagának. Ezt a hozzáadott tejjel tudjuk beállítani. Nekem elég bele
volt egy bögre tej.
Borítsuk a tésztát lisztezett gyúródeszkára, és lisztes kézzel
gyorsan gyúrjuk át (kb. fél perc) majd nyújtsuk ki kb. 25 cm széles és 2,5 cm
vastag kör-alakba.
7 cm-es lisztbe mártott pogácsa kiszúróval szúrjuk ki a
biszkiteket. Kb. 12 db lesz belőle. Én egy kicsit kisebb átmérőjű pohárral
szaggattam, így valamivel több lett (22 db)
Fordítsuk a biszkiteket fejjel lefelé a sütőpapírral bélelt
tepsire, egymástól 3 cm távolságra.
Sütés:
Süssük 5 percig 230 fokon, ezután vegyük ki és forgassuk meg
a tepsit, csökkentsük a sütő hőmérsékletét 200 fokra és süssük készre. Ez még
12-15 perc. Akkor jó, ha szép aranybarna a színe.
Sütőből kivéve 5 percig hagyjuk a tepsiben hűlni, még
melegen tálalhatjuk is. Kihűlve is finom.
A kiszúrt, de a sütésből kimaradt biszkiteket hűtőben tárolhatjuk
még kb. 24 óra hosszat, de ez a fajta biszkit tészta NEM FAGYASZTATO.
Tapasztalat:
Érdekes megoldás, hogy sütőport is, szódabikarbónát is tesz
bele a recept, de működött. Szépen feljöttek a biszkitek. A vaj és a margarin együttes
használata is furcsa, de bevált. Cukrot elég, ha csak 1 evőkanállal teszünk
bele, 2 evőkanállal nekem édesebb lett a vártnál. Lehet, a hazai cukrok édesebbek,
mint a kintiek. A fejjel lefelé fordítás fontos része a sütemény formájának,
ezt ne hagyjuk ki!
Reggelire félbe szedve, vajjal, lekvárral megkenve is finom.
Ebédhez kenyér helyett különleges, nálunk babgulyáshoz készült a biszkit. Ugyanígy
vacsorára is bármihez ehető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése