2017. november 4., szombat

Körömpörkölt

Igazi jó szaftos, izes, férfias étel, amit mi nők is szivesen eszünk, legalább is többségében.  Életem első körömpörköltjeivel nem arattam nagy sikert még önmagam előtt sem. Nem jött elő belőlük valahogy az az iz, aminek emlékeim szerint elő kellett volna jönnie. Több évi szorgalmas gyakorlás után aztán kialakult megfelelő recept. A számomra megfelelő, persze, mert ahány ház, annyi elképzelés a körömpörköltről is.


A jó körömpörköltnek ragacsosan szaftosnak kell lennie. A ragacs a körömből, a csontból, az inakból, a bőrből jön ki a főzés során, a szaftot pedig  a bőséges hagyma és a bőséges pirospaprika adja.  Az alap izt pedig a fokhagyma. Emellett kellenek egyéb fűszerek is, hogy zamatos legyen. Az én titkom a körömpörköltnél a szokásos fűszerek mellett a babérlevél. Enélkül nekem a körömpörkölt kicsit édeskés, olyan valami-még-hiányzik-belőle izű.

Tehát a recept:


Hozzávalók:
4 személyre

  • 2-3 db sertés köröm
  • 2  evőkanál zsír
  • 1 és egy fél nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csapott evőkanálk pirospaprika
  • fél  paprika
  • fél paradicsom
  • köménymag
  • őrölt feketebors
  • 1-2 babér levél


Esetleg még:
  • 1 dl vörösbor
  • 1 db csípős zöldpaprika (aki szereti a csípőset)


Előkészités: 
A körmöket a hentesnél feldaraboltatjuk, rendes hentes félbe is vágja, aki ért hozzá az persze csinálhatja maga is a darabolást. Otthon azután a feldarabolt körmöket  hideg vizbe beáztatjuk, majd egy fél-egy órányi áztatás után éles késsel lekapargatjuk, megtisztijuk a bőrt. Anyósom az áztatóvizbe belecsavar egy fél citromot, sőt még a fél citromot is utána dobja, állitólag elveszi a szagát a körömnek.

Megtisztitjuk a vöröshagymát és apróra vágjuk.

A fokhagymák héját leszedjük, kés fokával összezúzzuk, esetleg lereszeljük vagy fokhagymanyomón átnyomjuk, és egy kistányéron oda készitjük a vöröshagyma mellé.

Zsirnak természetesen legjobb a füstölt szalonna kisütött zsirja, de rendes zsir vagy sima étolaj is megfelel.

Paprikát, paradicsomot megmossuk, félbe vágjuk, elég csak az egyik felet felhasználni ekkora mennyiséghez, de ha másra nem menne el a másik fele, akkor nyugodtan beletehetjük az egészet.

Elkészités: 
Akkora lábosban, amekkorába a köröm darabok kényelmesen beleférnek zsirt olvasztunk. Rádobjuk a vöröshagymát és közepes lángon alaposan megpároljuk. Amikor ezzel megvagyunk, rádobjuk a zúzott fokhagymát is, és addig kavargatjuk, amig a fokhagyma az illatát ki nem adja. Ehhez elég egy fél perc. Ezután lehúzzuk a tűzről a lábost, elkeverjük benne a pirospaprikát, visszatesszük a tűzre, beleszórjuk a köröm darabokat és felöntjük annyi vizzel, amennyi bőven ellepi. Felforraljuk, majd lassú tűzön fedő alatt, időnként megkavargatva puhára főzzük. Közben megsózzuk, beletesszük a fűszereket, a babérlevelet, paprikát, paradicsomot. Sok idő kell neki, amig rendesen megfő. 2,5-3 óra, de lehet több is.  Akkor jó, ha az inak is átfőttek, és könnyen elválnak a csonttól.  Időnként megkóstoljuk, és igazitunk az izén ha szükséges. Nem kell nagyon rövid lére késziteni, ezért is kell bele a sok hagyma és pirospaprika.

Csipőset csak akkor tegyünk bele alapból, ha a családban mindenki szereti, egyébként elég, ha csak az asztalon, a tányér mellé teszünk ki csipős száritott paprikát.  Van, aki bort is főz bele, ami biztos, hogy nem rontja el.

Kétféle köretet tudok elképzelni a körömpörkölt mellé: főtt krumplit, de nem mindegy milyet, és puha kenyeret. Jár mellé savanyúság is, legjobban a csalamádé.


Krumpli: ma már kiment a divatból, de régen  a krumplit ilyen ételek mellé, sőt még a paprikás krumplihoz is úgy vágták, hogy előbb hosszában négyrét majd a negyedeket még 2-3 darabra vágták szintén hosszában, ezt főzték meg sós vizben. Ilyen járt régen a pacalpörkölt mellé is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése