Igazi jó szaftos, izes, férfias étel,
amit mi nők is szivesen eszünk, legalább is többségében. Életem első körömpörköltjeivel nem arattam
nagy sikert még önmagam előtt sem. Nem jött elő belőlük valahogy az az iz, aminek
emlékeim szerint elő kellett volna jönnie. Több évi szorgalmas gyakorlás után
aztán kialakult megfelelő recept. A számomra megfelelő, persze, mert ahány ház,
annyi elképzelés a körömpörköltről is.
A jó körömpörköltnek ragacsosan
szaftosnak kell lennie. A ragacs a körömből, a csontból, az inakból, a bőrből
jön ki a főzés során, a szaftot pedig a
bőséges hagyma és a bőséges pirospaprika adja.
Az alap izt pedig a fokhagyma. Emellett kellenek egyéb fűszerek is, hogy
zamatos legyen. Az én titkom a körömpörköltnél a szokásos fűszerek mellett a
babérlevél. Enélkül nekem a körömpörkölt kicsit édeskés, olyan
valami-még-hiányzik-belőle izű.
Tehát a recept:
Hozzávalók:
4 személyre
- 2-3 db sertés köröm
- 2 evőkanál zsír
- 1 és egy fél nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csapott evőkanálk pirospaprika
- só
- fél paprika
- fél paradicsom
- köménymag
- őrölt feketebors
- 1-2 babér levél
Esetleg még:
- 1 dl vörösbor
- 1 db csípős zöldpaprika (aki szereti a csípőset)
Előkészités:
A
körmöket a hentesnél feldaraboltatjuk, rendes hentes félbe is vágja, aki ért
hozzá az persze csinálhatja maga is a darabolást. Otthon azután a feldarabolt
körmöket hideg vizbe beáztatjuk, majd
egy fél-egy órányi áztatás után éles késsel lekapargatjuk, megtisztijuk a bőrt.
Anyósom az áztatóvizbe belecsavar egy fél citromot, sőt még a fél citromot is
utána dobja, állitólag elveszi a szagát a körömnek.
Megtisztitjuk
a vöröshagymát és apróra vágjuk.
A
fokhagymák héját leszedjük, kés fokával összezúzzuk, esetleg lereszeljük vagy
fokhagymanyomón átnyomjuk, és egy kistányéron oda készitjük a vöröshagyma
mellé.
Zsirnak
természetesen legjobb a füstölt szalonna kisütött zsirja, de rendes zsir vagy
sima étolaj is megfelel.
Paprikát,
paradicsomot megmossuk, félbe vágjuk, elég csak az egyik felet felhasználni
ekkora mennyiséghez, de ha másra nem menne el a másik fele, akkor nyugodtan
beletehetjük az egészet.
Elkészités:
Akkora
lábosban, amekkorába a köröm darabok kényelmesen beleférnek zsirt olvasztunk.
Rádobjuk a vöröshagymát és közepes lángon alaposan megpároljuk. Amikor ezzel
megvagyunk, rádobjuk a zúzott fokhagymát is, és addig kavargatjuk, amig a
fokhagyma az illatát ki nem adja. Ehhez elég egy fél perc. Ezután lehúzzuk a
tűzről a lábost, elkeverjük benne a pirospaprikát, visszatesszük a tűzre,
beleszórjuk a köröm darabokat és felöntjük annyi vizzel, amennyi bőven ellepi.
Felforraljuk, majd lassú tűzön fedő alatt, időnként megkavargatva puhára
főzzük. Közben megsózzuk, beletesszük a fűszereket, a babérlevelet, paprikát,
paradicsomot. Sok idő kell neki, amig rendesen megfő. 2,5-3 óra, de lehet több
is. Akkor jó, ha az inak is átfőttek, és
könnyen elválnak a csonttól. Időnként
megkóstoljuk, és igazitunk az izén ha szükséges. Nem kell nagyon rövid lére
késziteni, ezért is kell bele a sok hagyma és pirospaprika.
Csipőset
csak akkor tegyünk bele alapból, ha a családban mindenki szereti, egyébként
elég, ha csak az asztalon, a tányér mellé teszünk ki csipős száritott
paprikát. Van, aki bort is főz bele, ami
biztos, hogy nem rontja el.
Kétféle
köretet tudok elképzelni a körömpörkölt mellé: főtt krumplit, de nem mindegy
milyet, és puha kenyeret. Jár mellé savanyúság is, legjobban a csalamádé.
Krumpli:
ma már kiment a divatból, de régen a krumplit
ilyen ételek mellé, sőt még a paprikás krumplihoz is úgy vágták, hogy előbb
hosszában négyrét majd a negyedeket még 2-3 darabra vágták szintén hosszában,
ezt főzték meg sós vizben. Ilyen járt régen a pacalpörkölt mellé is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése