2017. augusztus 22., kedd

Patiszon leves

Zsenge patiszonból igen praktikus, mert sem hámozni sem magozni nem kell. Tökből, cukkiniből is elkészithető.




Hozzávalók:

  • 80 dkg pattiszon
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szal sárgarépa
  • 1 db paradicsom
  • 1 l viz
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • 2 gerezd. fokhagyma
  • olívaolaj
  • friss kapor
  • kömény
  • citrombors,
  •  

Esetleg: 
  • étkezési keményítő
  • 2 dl főzőtejszín


Előkészités: 
  • A zsenge pattiszont  káposztareszelőn lereszeljük.
  • A sárgarépát megtisztitjuk, lereszeljük.
  • A vöröshagymát, a kaprot apróra vágjuk.
  • A paradicsomot  negyedekre vagy nyolcadokra vágjuk.


Elkészités:
Olajon kipattogtatjuk a köménymagot, majd megfuttatjuk rajta a sárgarépát. Amikor a szinét kiadja, beledobjuk a hagymát, 4-5 percig együtt pároljuk. Rádobjuk a fokhagymát, és mikor a fokhagyma kiadja az illatát, beletesszük a pattiszont és a paradicsomot is, majd felöntjük vizzel. Sózzuk, megszórjuk citromborssal, kaporral és 15-20 percig főzzük, illetve addig, amig a pattiszon megfő.

Amikor elkészült kézi mixerrel vagy turmix gépben leturmixoljuk a levest.

Adhatunk bele tejszint, igy krémlevest kapunk, de enélkül is nagyon finom. A leves önmagában is  elég sűrü, nem kell bele liszt, de aki még sűrűbben szereti, az nyugodtan tehet bele egy keveset.

Kenyérkockákkal (krutonnal), levesgyönggyel, piritóssal, aki szereti, bacon vagy füstöltszalonna csipsszel is tálalhatja.

Zsenge a pattiszon, ha a magjai még puhák és a héja körömmel benyomható.. Az érettebb pattiszont hámozzuk, magozzuk.

Citrombors: citromhéj és durvára őrölt bors keveréke, érdemes kipróbálni, mert nagyon finom izeket varázsol elő az ételekből. Ha nem áll rendelkezésünkre, akkor használjunk rendes őrölt borsot, és reszeljünk bele az ételbe egy keves citromhéjat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése