Zsenge
patiszonból igen praktikus, mert sem hámozni sem magozni nem kell. Tökből,
cukkiniből is elkészithető.
Hozzávalók:
- 80 dkg pattiszon
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szal sárgarépa
- 1 db paradicsom
- 1 l viz
- 1-2 evőkanál citromlé
- 2 gerezd. fokhagyma
- olívaolaj
- friss kapor
- kömény
- citrombors,
- só
Esetleg:
- étkezési keményítő
- 2 dl főzőtejszín
Előkészités:
- A zsenge pattiszont káposztareszelőn lereszeljük.
- A sárgarépát megtisztitjuk, lereszeljük.
- A vöröshagymát, a kaprot apróra vágjuk.
- A paradicsomot negyedekre vagy nyolcadokra vágjuk.
Elkészités:
Olajon kipattogtatjuk a köménymagot, majd
megfuttatjuk rajta a sárgarépát. Amikor a szinét kiadja, beledobjuk a hagymát,
4-5 percig együtt pároljuk. Rádobjuk a fokhagymát, és mikor a fokhagyma kiadja
az illatát, beletesszük a pattiszont és a paradicsomot is, majd felöntjük
vizzel. Sózzuk, megszórjuk citromborssal, kaporral és 15-20 percig főzzük,
illetve addig, amig a pattiszon megfő.
Amikor elkészült kézi mixerrel vagy turmix gépben
leturmixoljuk a levest.
Adhatunk bele tejszint, igy krémlevest kapunk, de
enélkül is nagyon finom. A leves önmagában is
elég sűrü, nem kell bele liszt, de aki még sűrűbben szereti, az
nyugodtan tehet bele egy keveset.
Kenyérkockákkal (krutonnal), levesgyönggyel,
piritóssal, aki szereti, bacon vagy füstöltszalonna csipsszel is tálalhatja.
Zsenge a pattiszon, ha a magjai még puhák és a héja
körömmel benyomható.. Az érettebb pattiszont hámozzuk, magozzuk.
Citrombors: citromhéj és durvára őrölt bors
keveréke, érdemes kipróbálni, mert nagyon finom izeket varázsol elő az
ételekből. Ha nem áll rendelkezésünkre, akkor használjunk rendes őrölt borsot,
és reszeljünk bele az ételbe egy keves citromhéjat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése