2017. november 12., vasárnap

Körözött

Avagy köritett juhtúró. Eredete homályba vész. Azt azonban tudni lehet Gundel Imre könyvéből, hogy annyira népszerű volt annak idején a Gundel étteremben, hogy külön e célra rendszeresitett speciális tányért használtak hozzá.


A tányér közepén volt a zsenge juhtúró halom, még pedig liptóiból, rajta egy darab vaj. Mindkettőt hullámos késsel cifrázták. Körülötte félgömb alakú mélyedésekben volt a mustár, a ringli, ami kapribogyó köré tekert szardella darabka tulajdonképpen (ajóka gyűrű), a pirospaprika, a köménymag,  a snidling, és a vendég maga keverte ki a saját köritett túróját, nagyjából úgy, ahogy jó pár éve a tatár bifszteket. Néha még sör is került a körözöttbe, ami bizony nem rontotta el.  Friss sós kiflivel, friss zöldpaprikával, újhagymával, retekkel tálalták.

Sokan jártak ki a Ligetbe annak idején, hogy a Gundelnél a sörük mellé a híres köritett juhtúrót is megkóstolják. Ma a körözött valahogy kimenni látszik a divatból. Igaz, hogy sok helyen már nem juhtúróból, hanem csak tehén túróból készitik, az ajóka gyürű is kimaradt valahogy belőle az idők során, szóval a mostani körözöttek csak halvány emlékei a hajdani remekműnek. Érdemes a régi ízeket néha visszacsalogatni.

Hozzávalók:
4 személyre

  • 32 dkg juhtúró
  • 8 dkg vaj
  • 4 g pirospaprika  (1,5 kiskanál)
  • 2 g köménymag (1 kiskanál)
  • 20 g vöröshagyma  (2 evőkanál)
  • fél csomó snidling
  • 12 g mustár (2 kiskanál)
  • 8 g szardellapaszta
  • 1-2 kapribogyó


Előkészités:
  • A juhtúrót szitán átörjük.
  • A vajat habosra keverjük
  • A hagymát egészen apróra vágjuk, vagy lereszeljük.
  • A snidlinget apróra vagjuk.
  • A kapribogyót villával áttörjük.


Elkészités:
A hozzávalókat a snidling kivételével fakanállal simára keverjük, megkóstoljuk, és szükség szerint a hozzávalókkal tovább izesitjük. A kész körözöttet kúp alakra formázzuk és megszórjuk snidlinggel.


 Az izesitők mennyiségét alapnak adtam, ki-ki kóstólással  és szükség szerint utánizesitéssel állithatja be a saját izlésének megfelelő izhatást.  Inyes mester (Magyar Elek) még “nagyszemű szürke kaviárt” is illendőnek gondolt a körözöttbe.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése