2017. november 9., csütörtök

Palacsinta

Maga az elnevezés állitólag a lapos szó játékos változata, és a latin placenta szó is ebből ered. Hajlamosak vagyunk angolban pencake-nek forditani, bár a mi palacsintánk inkább crepe, amit a francia palacsintára használnak az angol nyelvben, a pencake jóval vastagabb.  Javasolnám, ha magyar megoldasú palacsintáról van szó, használjuk bátran kint is a palacsinta szavunkat, végül is a gulyás, a paprikás szót is igy tanulta meg a világ, magyarul.


A palacsinta gyerekek, felnőttek kedvence, akár édes, akár sós ételekhez felhasználhatjuk, érdemes begyakorolni az elkészitését.


Hozzávalók:
4 személyre:
( 8-12 palacsintához)
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 1 dl tej
  • 2-3 dl buborékos ásványvíz vagy szódavíz
  • 2 evőkanál . olaj


A sütéshez:
  • étolaj


Elkészités:

    A tojásokat egyenként egy keverőtálba  felütjük. Hozzáadjuk a tejet, cukrot, sót és a lisztet, majd fakanállal simára keverjük. Az igy kapott masszát apránként és folyamatos keverés mellett felhigitjuk a szódavizzel palacsinta tészta sürüségűre. 
    Hogy milyen sürüségű a palacsinta tészta, azt csak gyakorlással tudjuk kitapasztalni, először tehát muszáj néhányszor elrontani, különben soha nem jövünk rá, hogy milyen az, amikor megfelelő. Körülbelül akkor jó, ha a tészta folyós, de merőkanállal kiemelve és visszaöntve érezzük, hogy azért van egy kis súlya.
    Keverhetünk bele 1-2 evőkanál olajat, de sütésnél úgyis teszünk alá, igy én nem tartom szükségesnek bele is tenni. Aki úgy szereti, az attól még nyugodtan tegyen bele.
    A palacsinta sütőben kevés olajat forrósitunk, egy kisebb merőkanállal beleöntünk egy adag tésztát, és a serpenyő mozgatásával segitjük a tésztát, hogy egyenletesen beteritse a serpenyőt. Ha a tészta teteje már nem folyós, és kis olajcseppek jelennek meg rajta, akkor egy széles pengéjű késsel vagy falapáttal megforditjuk. A másik felét már csak egészen kis ideig kell sütni, kb fél percig.  Tányérra csúsztatjuk vagy boritjuk az elkészült palacsintát, és sütjük a következőt.

Tanácsok kezdőknek:
    Inkább vastagabb legyen a palacsinta tészta, mert azt kis higitassal könnyebb orvosolni. Ha túl hig, akkor sütés közben szakad, leragad. Ekkor ugyan keverhetünk hozzá kevés lisztet, de azt már nehezebb simára keverni  benne.


    Az elkészült palacsintákat különféle töltelékekkel tölthetjük: lekvárral, fahéjas porcukorral, nes-kakaóval,  de készithetünk túrós, diós, almás tölteléket is, és még sorolhatnám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése