Maga az elnevezés állitólag a lapos szó játékos változata,
és a latin placenta szó is ebből ered. Hajlamosak vagyunk angolban pencake-nek
forditani, bár a mi palacsintánk inkább crepe, amit a francia palacsintára
használnak az angol nyelvben, a pencake jóval vastagabb. Javasolnám, ha magyar megoldasú palacsintáról
van szó, használjuk bátran kint is a palacsinta szavunkat, végül is a gulyás, a
paprikás szót is igy tanulta meg a világ, magyarul.
A palacsinta gyerekek, felnőttek kedvence, akár édes, akár
sós ételekhez felhasználhatjuk, érdemes begyakorolni az elkészitését.
Hozzávalók:
4 személyre:
( 8-12 palacsintához)
- 2 tojás
- 2 evőkanál cukor
- 20 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 1 dl tej
- 2-3 dl buborékos ásványvíz vagy szódavíz
- 2 evőkanál . olaj
A sütéshez:
- étolaj
Elkészités:
A tojásokat egyenként egy keverőtálba felütjük. Hozzáadjuk a tejet, cukrot, sót és
a lisztet, majd fakanállal simára keverjük. Az igy kapott masszát apránként és
folyamatos keverés mellett felhigitjuk a szódavizzel palacsinta tészta sürüségűre.
Hogy milyen sürüségű a palacsinta tészta, azt csak
gyakorlással tudjuk kitapasztalni, először tehát muszáj néhányszor elrontani,
különben soha nem jövünk rá, hogy milyen az, amikor megfelelő. Körülbelül akkor
jó, ha a tészta folyós, de merőkanállal kiemelve és visszaöntve érezzük, hogy
azért van egy kis súlya.
Keverhetünk bele 1-2 evőkanál olajat, de sütésnél úgyis
teszünk alá, igy én nem tartom szükségesnek bele is tenni. Aki úgy szereti, az
attól még nyugodtan tegyen bele.
A palacsinta sütőben kevés olajat forrósitunk, egy kisebb merőkanállal
beleöntünk egy adag tésztát, és a serpenyő mozgatásával segitjük a tésztát,
hogy egyenletesen beteritse a serpenyőt. Ha a tészta teteje már nem folyós, és kis
olajcseppek jelennek meg rajta, akkor egy széles pengéjű késsel vagy falapáttal
megforditjuk. A másik felét már csak egészen kis ideig kell sütni, kb fél
percig. Tányérra csúsztatjuk vagy
boritjuk az elkészült palacsintát, és sütjük a következőt.
Tanácsok kezdőknek:
Inkább vastagabb legyen a palacsinta tészta, mert azt kis
higitassal könnyebb orvosolni. Ha túl hig, akkor sütés közben szakad, leragad.
Ekkor ugyan keverhetünk hozzá kevés lisztet, de azt már nehezebb simára
keverni benne.
Az elkészült palacsintákat különféle töltelékekkel
tölthetjük: lekvárral, fahéjas porcukorral, nes-kakaóval, de készithetünk túrós, diós, almás tölteléket
is, és még sorolhatnám
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése