Többféle elkészitési módot találtam különféle főzős
oldalakon, egészen apró, viszont az izeket meghatározó eltérésekkel. Ezért aztán inkább leirom azt, ahogyan én
készitem. Ez a recept egyfajta családi örökség – kell bele köménymag, bors,
fokhagyma és majoranna – és egy kicsit én is benne vagyok. Otthon nem szineztük
paprikával, én viszont szivesen teszek bele egy keveset.
Hozzávalók
4 személyre
- 1 liter csontlé vagy víz
- 1,20 kg kelkáposzta
- 1 csapott evőkanál (esetleg) őrölt kömény
- 2 evőkanál morzsolt majoranna
- 1/2 kiskanál pirospaprika
- 30 dkg burgonya, meghámozva, kockára vágva
- fél kiskanál só
- fél deci olaj
- 3 evőkanál liszt
- 2 cikk zúzott fokhagyma
- késhegynyi törött bors
Elkészités:
A csontlevet (vizet) egy 2 literes lábosban
felforraljuk. Közben a megtisztított kelkáposzta torzsáját kivágjuk, cikkekre,
majd nagyobb kockára vágjuk, és beletesszük a forró csontlébe (vizbe).
Hozzáadjuk a krumplit, sót, köménymagot, majorannát. Felforraljuk, majd
mérsékelt tűzön, kavargatva, hogy a kelkáposzta szépen összeessen, kb. fél órát főzzük, amíg a krumpli és a kelkáposzta
megpuhul.
Kőzben egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és
a lisztet világosbarnára pirítjuk benne. Hozzáadjuk a borsot, a fokhagymát vegül a pirospaprikát,
majd levesszük a tűzről. Kicsit hűlni hagyjuk, majd ha a rántás már nem túl
forró, 1 deci hidegvízzel simára keverjük, és a káposztához öntjük. Mérsékelt
tűzön még 10 percig főzzük.
Feltétnek hagyományos napközisen fasirt, különösen
egybefasirt, illetve ennek Stefaniás változata jár hozzá, de finom lesz pörkölttel, főtt füstölt
hússal, sült oldalassal is. Ha főtt
füstölt hússal adjuk asztalra, a füstölt hús levével készitsük el a főzeléket.
Nem fogja elrontani, sőt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése