A máglyarakás receptjére a 60-as evek elején talált rá anyám
Turós Emil – Turós Lukács szakácskönyvében, el is készitette, én pedig nem győztem csodálkozni, hogy ez mitől
máglya? Nem is csak egyféle megoldása volt nevezett hires szakácsoknak a máglyarakásra, hanem mindjárt kettő, egy sima és egy
diplomata.
Maga az édesség rokonságban áll kedvenc mákos gubánkkal,
illetve más kenyér-pudingokkal, amiket angol-szász receptekből lehet
kikereseni, és kipróbálni. Az én szokott máglyarakás receptem is csak idővel
alakult ki, lekvár helyett befőtt került bele, az alma viszont frissen
ropogósan, a dió megcukrozva, és természetesen az alap kifliből készül. Tehát
aki kiváncsi egy édes, gyümölcsös, roppanós, édes, habos desszertre, annak
ajánlom figyemébe ezt a receptet.
4-6 személyre
- 6 db szikkadt kifli
- 4 tojás
- 5 dl tej
- 1 cs vaniliás cukor
- 4 evőkanál cukor
- 5 dkg vaj
- 10 dkg darált dió
- 8 deka + 1 evőkanál porcukor
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1-2 alma
- 1 üveg sárgabarack befőtt (750 gr)
A tepsi kikenéséhez
- kevés vaj vagy olaj
- kevés zsemlemorzsa
Előkészités:
- A 2-3 napos, szikkadt kifliket karikára vágjuk, tálba tesszük.
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 1 evőkanál porcukorral habnak felverjük.
- A vajat felolvasztjuk.
- A darált diót, porcukrot, fahéjat összekeverjük.
- Az almákat meghámoszzuk, kimagozzuk, egészen vékonyan felszeleteljük.
- A sárgabarack befőttről a levet leöntjük.
Elkészités:
A tejbe beletesszük a tojások sárgáját, a vaniliás cukrot, 4 evőkanál cukrot, a vajat, haberővel simára keverjük, majd ráöntjük
a karikára vágott kiflikre. Átforgatjuk, hogy a tojásos, cukros tej
egyenletesen szivódjon a kiflikbe.
Egy tepsit kivajazunk, morzsával meghintjük, és beletesszük
a kiflik felét. Elegyengetjük. Elrendezzük rajta a befőtt sárgabarackokat,
megszórjuk a cukros dióval végül vékonyan befedjük az almaszeletekkel.
Rátesszük a maradék kifliket, elegyengetüuk a tetejét, végül
rátesszük a tojásfehérjéből vert habot. Forró sütőben 20 percig sütjük, amig a hab szint kap.
Adagokra vágva melegen tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése