2017. november 9., csütörtök

Máglyarakás

 A máglyarakás receptjére a 60-as evek elején talált rá anyám Turós Emil – Turós Lukács szakácskönyvében, el is készitette, én  pedig nem győztem csodálkozni, hogy ez mitől máglya? Nem is csak egyféle megoldása volt nevezett hires szakácsoknak  a máglyarakásra, hanem  mindjárt kettő, egy sima és egy diplomata. 

Maga az édesség rokonságban áll kedvenc mákos gubánkkal, illetve más kenyér-pudingokkal, amiket angol-szász receptekből lehet kikereseni, és kipróbálni. Az én szokott máglyarakás receptem is csak idővel alakult ki, lekvár helyett befőtt került bele, az alma viszont frissen ropogósan, a dió megcukrozva, és természetesen az alap kifliből készül. Tehát aki kiváncsi egy édes, gyümölcsös, roppanós, édes, habos desszertre, annak ajánlom figyemébe ezt a receptet.


 Hozzávalók:
4-6 személyre

  • 6 db szikkadt kifli
  • 4 tojás
  • 5 dl tej
  • 1 cs vaniliás cukor
  • 4 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg darált dió
  • 8 deka + 1 evőkanál porcukor
  • 1 mokkáskanál őrölt  fahéj
  • 1-2 alma
  • 1 üveg sárgabarack befőtt  (750 gr)


A tepsi kikenéséhez
  • kevés vaj vagy olaj
  • kevés zsemlemorzsa


Előkészités:
  • A 2-3 napos, szikkadt kifliket karikára vágjuk, tálba tesszük.
  • A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 1 evőkanál porcukorral habnak felverjük.
  • A vajat felolvasztjuk.
  • A darált diót, porcukrot, fahéjat összekeverjük.
  • Az almákat meghámoszzuk, kimagozzuk, egészen vékonyan felszeleteljük.
  • A sárgabarack befőttről a levet leöntjük.


Elkészités:
    A tejbe beletesszük a tojások sárgáját,  a vaniliás cukrot, 4 evőkanál cukrot,  a vajat, haberővel simára keverjük, majd ráöntjük a karikára vágott kiflikre. Átforgatjuk, hogy a tojásos, cukros tej egyenletesen szivódjon a kiflikbe.
    Egy tepsit kivajazunk, morzsával meghintjük, és beletesszük a kiflik felét. Elegyengetjük. Elrendezzük rajta a befőtt sárgabarackokat, megszórjuk a cukros dióval végül vékonyan befedjük az almaszeletekkel.
    Rátesszük a maradék kifliket, elegyengetüuk a tetejét, végül rátesszük a tojásfehérjéből vert habot. Forró sütőben   20 percig sütjük, amig a hab szint kap.

    Adagokra vágva melegen tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése