2017. december 7., csütörtök

Sárgaborsó főzelék

Mintha régebben több száraz hüvelyest ettünk volna. Ennek egyik lehetősége a sárgaborsó főzelék volt.  A sárgaborsó glikémiás indexe alacsony, igy amellett, hogy laktat, a különféle diétákban is helye van.



 Hozzávalók 
4 személyre 


  • 50 dkg sárgaborsó 
  • 1 liter csontlé ( eseteg füstölt lé, vagy viz) 
  • 2 evőkanál liszt 
  • 4 evőkanál olaj 
  • fél mokkáskanálnyi fűszerpaprika (el is maradhat) 
  • só 
  • bors 
  • esetleg még: egy kisebb fej vöröshagyma apróra vágva 

Elkészités:
A megtisztitott, megmosott sárgaborsót csontlében főni tesszük. Jó puhára főzzük, nem baj, ha szét is fő. Fővés közben szükség szerint sózzuk, borsozzuk is. Közben előre elkészitjük a rántást is. Az olajon a lisztet zsemleszinűre piritjuk, belekeverjük a pirospaprikát, majd félrehúzzuk, hogy picit hűljön. Ha a borsó puha, a rántást kevés hideg vizzel (esetleg kis habverő segitségével) simára keverjük, és a borsóra öntjük. Kiforraljuk, ha túl sűrű akkor kevés csontlével vagy vizzel higitjuk. 

Feltétnek külön tányéron sült szalonnát, sült kolbászt, főtt füstölt húst adhatunk mellé. A szalonna vagy a sült kolbász zsirjából locsolhatunk a főzelékünk tetejére. Esetleg még: a főzőlébe mindjárt a főzés megkezdésekor beleszórhatunk egy kisebb fej apróra vágott hagymát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése