Mintha régebben több száraz hüvelyest ettünk
volna. Ennek egyik lehetősége a sárgaborsó főzelék volt. A sárgaborsó glikémiás indexe alacsony, igy
amellett, hogy laktat, a különféle diétákban is helye van.
4 személyre
- 50 dkg sárgaborsó
- 1 liter csontlé ( eseteg füstölt lé, vagy viz)
- 2 evőkanál liszt
- 4 evőkanál olaj
- fél mokkáskanálnyi fűszerpaprika (el is maradhat)
- só
- bors
- esetleg még: egy kisebb fej vöröshagyma apróra vágva
Elkészités:
A megtisztitott, megmosott sárgaborsót csontlében főni tesszük. Jó
puhára főzzük, nem baj, ha szét is fő. Fővés közben szükség szerint sózzuk,
borsozzuk is. Közben előre elkészitjük a rántást is. Az olajon a lisztet
zsemleszinűre piritjuk, belekeverjük a pirospaprikát, majd félrehúzzuk, hogy
picit hűljön. Ha a borsó puha, a rántást kevés hideg vizzel (esetleg kis
habverő segitségével) simára keverjük, és a borsóra öntjük. Kiforraljuk, ha túl
sűrű akkor kevés csontlével vagy vizzel higitjuk.
Feltétnek külön tányéron sült szalonnát, sült kolbászt, főtt füstölt
húst adhatunk mellé. A szalonna vagy a sült kolbász zsirjából locsolhatunk a
főzelékünk tetejére. Esetleg még: a főzőlébe mindjárt a főzés megkezdésekor
beleszórhatunk egy kisebb fej apróra vágott hagymát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése