Spenót csak tavasszal van, na de új-zélandi spenót az van egész nyáron. Nekem is bőven terem, jut belőle eltevésre is. Csak kicsi mélyhűtőm van, a hűtőszekrényemben, külön nagyobbat nem tartok, ezért jobban kedvelem az üvegben való tartósitást. Volt egy elképzelésem az eltevés menetéről, de azért kicsit keresgéltem a neten is. Majd elővettem egy békebeli eltevős könyvet (Erdélyi Lajosné dr.: Rakjunk el télire), és végül ott találtam meg a kedvemre való megoldást.
Hozzávalók:
- Jó sok spenót. Lett vagy 3 kelesztőtállal, de ezt nem mértem le, és a recept szempontjából ez itt még nem is fontos.
- Só – az összeturmixolt spenóthoz mértem.
- Szódabikarbóna – a főzővizhez mérten, de el is maradhat.
- Tartósitó (benzoesav) - el is maradhat.
Előkészités:
Új-zélandi spenót esetében a leveleket levagdossuk a szárról egy nagy tálba, úgy, hogy a levélnyelet is levágjuk. Közben ellenőrizzük, hogy egészséges levelek kerüljenek a tálba, bogarak, hernyók, pókok stb viszont ne. A leveleket áztatás után többször váltott vizben átmossuk.
Elkészités:
A tisztára mosott leveleket előfőzzük. A főzővizbe tehetünk literenként 2 g szódabikarbónát (picit kevesebb egy fél kiskanálnyinál), hogy a szép zöld szine megmaradjon. Én tettem bele. Puhára főzzük a spenótleveleket, ami a forrás után kb. 5-10 perc főzést igényel.
A puhára főtt leveleket leszűrjük, kicsit hagyjuk lecsepegni, majd szitán, de még jobb, ha turmixgépben áttörjük, és egy fazékba szedjük, aminek a súlyát előzőleg megmértük. Végül megmérjük a fazék súlyát az áttört spenóttal egyűtt is, és a kapott súlyból kivonjuk a fazék üresen mért súlyát, igy kapjuk meg a spenót súlyát. Ehhez kell mérni a sót.
Az áttört leveleket főni tesszük, és nem túl erős tűzön, kevergetéssel besűritjük. Közben hozzáadunk kilogrammonként 1-1,5 dkg sót is. Ez nagyjából 1 kiskanálnyi mennyiség.
A besűritett spenótot azon forrón előmelegitett üvegekbe töltjük. A tartósitószert a tetejére tehetjük: egy 5-7 dl-es üveghez 0.25 g benzoesavat ir a könyv. Én nem használtam tartósitót, meglátjuk, mi lesz.
Az üvegekre rácsavarjuk a tetőt. A könyv szerint a lezárt üvegeket gyöngyözve forró vizben tartjuk (dunsztoljuk) 1 órán át. Végül a vizet hülni hagyjuk. És kész.
Én csak 20 percet dunsztoltam, majd a mostani szokás szerint 10 percre fejreállitottam az üvegeket. Végül száraz dunsztba tettem, vagyis hűtőtáskába (ami nem csak a hideget, de a meleget is tartja). Másnap kivettem, és az eltett spenót ment a kamrába.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése