Fagyasztóban rekedt kelbimbó felhasználására kiváló! Persze szükséghelyzet nélkül is érdemes elkésziteni.
Hozzávalók:
4-6 személyre
- 2-3 evőkanál zsir vagy olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 db közepes krumpli
- 40 dkg kelbimbó
- 2 l viz vagy alaplé
- 10 dkg (1 pár) frankfurti virsli
- 1 evőkanál majoranna
- 1/2 kávéskanál őrölt kömény
- 1/2 kávéskanál őrölt bors
- 1 teáskanál őrölt paprika
- 1 evőkanál só
- 2 dl habtejszín 30%-os
Előkészités:
A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagyma gerezdet összetörjük vagy lereszeljük
A kelbimbót megtisztitjuk, megmossuk, ha túl nagy darabok, akkor feélbe is vághatjuk. Ha fagyasztott kelbimbót használunk, azzal nincs külön tennivaló.
A répákat megtisztitjuk, karikára vágjuk.
A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, lemossuk, felhasználásig, ahogy illik, hideg vizben tartjuk.
A celofános virslikről lehúzzuk a celofánt. A juhbeleset elég csak lemosni. Végül a virsliket karikára szeljük.
Elkészités:
Az forró zsirban üvegesre pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, elkeverjük és mehetnek bele a répák és a kelbimbó. Kevergetve pároljuk, majd zsirjára sütjük. Ekkor mehet bele a majoranna, a köménymag és a pirospaprika. Átkeverjük, és azonnal hozzáöntjük a vizet, Sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, pár percig főzzük, majd beletesszük a krumplit is. Ezzel is főzzük még. Ha a zöldségek, a kelbimbó és a krumpli is megfőtt, beletesszük a virslikarikákat is.
Végül adjuk hozzá a tejszint, forraljuk össze, és tálalhatjuk is.
Megjegyzés:
Kezdhetjük úgy is a főzést, hogy a karikára vágott virsliket a zsiron megfuttatjuk, kicsit megkapatjuk, majd kiszedjük. Ebbe a virslis zsiradékba tesszük bele a hagymát. A virsliket majd a főzés végén tesszük vissza.
Nem volt itthon fehér répa, igy azt karalábéval pótoltam. Nem ugyanaz, de igy is finom.
Nem tettem bele pirospaprikát, nekem a frankfurti leves anélkül van, de persze mehet bele a pirosopaprika is, ahogy a recept mondja.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése