2021. július 27., kedd

Alj nélküli túrós

Gyorsan elkészül a tésztája, a sütéséhez azonban kell egy kis idő. Érdemes kipróbálni, akár többször is, miközben az izesitését saját izlésünk szerint beállitjuk. Utána valóban a család kedvence lesz.


Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 450 g tejföl
  • 10 dkg szoba hőmérsékletű vaj
  • 8 tojás
  • 7 evőkanál liszt
  • 7 evőkanál cukor
  • 1 citrom reszelt héja

a tepsi kenéséhez:

  • vaj

a tálaláshoz:

  • lekvár, szörp vagy valamilyen gyümölcsös öntet
  • porcukor


Elkészítés:

A sütőt 190 fokra melegítjük.

A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében tesszük a keverő tálba és igy is keverjük ki. Az így kapott masszát a kivajazott (lisztezni nem kell!), magas falú tepsibe öntjük. A tepsit néhányszor a konyhapulthoz ütögetjük, hogy egyenletesen elterüljön a tészta, illetve, hogy a felesleges levegő távozzon belőle.

Az előmelegített sütőbe tesszük és kb. 45-50 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!)

Miközben sül a tészta, szépen megemelkedik, majd amikor a sütőből kivesszük, összeesik. Még forrón felszeleteljük. Hidegen is, melegen is finom.


Megjegyzés:

Ez alapján a recept alapján készitettem el. A tésztája annyira hig volt kikeverés után, hogy nem nagyon hittem, hogy a süti ebből valaha is összeáll. A recept nem irta, hogy mekkora tepsi kell ekkora adaghoz. Én két 20x27 cm-es peremes tepsit használtam, ezekbe osztottam szét a tésztát. Még igy is sokkal hosszabb ideig sült, mint ahogy az eredeti recept irta, ami 21-30 perc volt.

Nem tudom, hogy a sütinek tényleg alapból ilyen vékonynak kell-e lennie, örülök, hogy egyáltalán nem maradt folyós. Mert nem maradt. Mindenesetre legközelebb egy evőkanállal több cukorral, és egy kis vaniliával megtupirozva fogom késziteni Megöntöztem saját készitésű málnás mirabella szörpömmel, ami határozottan jót tett neki.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése