Semmi extra nincs a mirabellában. Mezei neve potyóka szilva, de, mint tudjuk, van ennél kicsit drasztikusabb elnevezése is. A "mirabella" a szép, sőt talán a hivatalos neve ennek a szilvafajtának. Mindenhol megtalálható, magától nő az utak szélén, különféle szinekben érik, bőven terem. Tulajdonképpen ingyen van.
Szörpöt és lekvárt készitettem belőle.
Ahogy készitettem:
- 3,5 kg mirabella
- 0,5 l viz
- 3 cl citromsav
- 3 kg cukor
- 1-2 db citrom
és még
- 70 dkg cukor
- 2 kiskanál citromsav
Az éppen érő mirabellából szedtem egy kelesztőtálra valót, megmértem úgy tállal együtt, majd megmértem a másik ugyanolyan kelesztőtálamat üresen, annak a súlyát kivontam az előzőből. Igy számoltam ki, hogy mennyi nyersanyagom van. Ez 3.5 kg volt. Mindent ehhez méregettem - már megérte számtant tanulni.
Elkészités:
A mirabellákat többször váltott vizben megmossuk, majd tiszta tálba szedjük. Kimagozzuk. A magozott mirabellákat egy nagyobb fazékba tesszük, és melegiteni kezdjük. Lassan felforraljuk. Rengeteg levet enged. Levesszük a tűzről, a citromot felkarikázzuk, és a karikákat rátesszük a felforralt mirabella tetejére. Lefedjük, másnapig állni hagyjuk.
Másnap leszedjük a tetejéről az addigra átázott citromkarikákat, majd a mirabellás lét átszürjük. A levet megmérjük, és harmadannyi vizet öntünk hozzá (nálam 1,5 l lé lett ehhez 0.5 l vizet adtam, ez igy összesen 2 l folyadék lett) Ehhez adtam 3 kg cukrot (ez literenként 1,5 kg), és beleöntöttem a citromsavat is, majd felforraltam. Természetesen felhabzik. A habot kanállal leszedegetjük, majd ha a cukor teljesen elolvadt benne, azon forrón steril, melegitett üvegekbe töltjük. Az üvegeket lezárjuk, és egy napra száraz dunsztba tesszük.
Amikor leszürtük a mirabella levét, fenn maradt egy csomó átfőtt mirabella, ebből lesz a lekvár. Ezt a visszamaradt mirabellát megmérjük (nekem 1,5 kg lett) ehhez kiszámoljuk a cukrot: Én fele súlyú cukrot mértem hozzá, ebben az esetben ez 75 dkg volt. A mirabellát addig főzzük, amig jó sűrű lesz. Ekkor hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat. Ehhez a mennyiséghez 2 kiskanálnyival adtam. Elég volt bele. Ha a cukor felolvadt – és a lekvár jó sűrű, - akkor azon forrón előmelegitett üvegekbe tesszük. Csavaros tetővel lezárjuk, 10 percre fejre forditjuk, majd vissza, és mehet is a száraz dunsztba másnapig.
Ebből a mennyiségből nekem 5 db 7 dl-s csatos üvegnyi szörpöm lett, és 4,5 kisüveg lekvárom.
Megjegyzés:
Többféle módszert is kitaláltam a magozáshoz, mert nem minden fajta mirabella magvaváló, mire rájöttem, hogy simán ki lehet nyomni belőle a magot. Legalább is abból a fajtából, amivel dolgoztam.
A szörp izesitésén még gondolkodom. A lekvárt vaniliával, fahéjjal, ánizzsal is lehet izesiteni, de tulajdonképpen igy, a saját izében is finom.
Utó irat:
A szörp izesitésére: Kipróbáltam a málna aromát. Az eredmény nem kifejezetten málnaszörp, de valami hasonló. A 7 dl-es mirabella szörphöz 2 kiskanálnyi málna aromát tettem, de az aroma felült a szörp tetejére, úgyhogy kiöntöttem egy kancsóba az egész üveggel, átkevertem, hogy az aroma elkeveredjen, majd visszatöltöttem az üvegbe. Kiderült, hogy nem elég édes igy a szörp, úgyhogy poharanként a már szénsavas vizzel higitott szörphöz 1-2 csepp "lötyit" adtam. Lötyi, azaz folyékony édesitő. Igy már itatta magát.
Tehát a receptet ugyan nem javitom, mert magában a szörp teljesen jó igy is, de ha izesitem, akkor literenként 2 kg cukrot kell bele tenni, és literenként 3 kiskanál aromát.
Nem csak málna aromával működik, hanem meggy aromával is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése