Nem bonyolult, viszont nagyon finom. Ha tudunk lepcsánkát sütni, és gombapaprikást késziteni, már rendben is vagyunk, épp csak a tálalás marad hátra.
Hozzávalók:
4 személyre
lepcsánkához:
- 40 dkg burgonya
- 10 dkg liszt
- 1 kiskanál só
- őrölt bors izlés szerint
- 1 tojás
- olaj vagy zsir a sütéshez
Gombapörkölthöz
- 1/2 kg gomba
- 2-3 evőkanál olaj vagy szalonnazsir
- 1 nagy hagyma
- 1 kiskanál pirospaprika
- só
- bors
- fűszerek (petrezselyem, majoranna, kakukkfű)
- tejföl vagy tejszin 1,5 dl
- 1 evőkanál liszt
Elkészités:
Lepcsánka:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, krumplireszelőn (rücskös), esetleg sajtreszelőn (apró lyukú) tálba reszeljük. Kevés vizzel (kb 1/2 dl) leöblitjük a reszelőről a rajta maradt burgonyát is a tálba. Beleütjük a tojást, sózzuk, borsozzuk, majd apránként hozzáadjuk a lisztet. Palacsintanál kicsit sűrűbb masszát keverünk. Seprenyőben kevés olajat, még jobb, ha szalonnazsirt forrósitunk, beleöntünk egy merőkanállal a tésztából, és ha a széle már pirul, akkor megforditjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Tányérra csúsztatjuk, ismét zsiradékot forrósitunk a serpenyőben, és hasonlóan sütjük a következő lepcsánkát, amig a tésztából tart.
Gombapaprikás:
A lehetőleg friss gombát leöblitjük, ha nem annyira friss, akkor hámozzuk, majd felszeleteljük. A hagymát apróra vágjuk, forró zsiradékban megpároljuk, rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd mehet bele a gomba. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, saját levében pároljuk majd ha a levét elfőtte, felöntjük annyi vizzel, hogy a gombát éppen ellepje. Kicsit még főzzük, majd tejfeles esetleg tejszines habarással süritjük.
Tálalás:
A tányérra helyezzünk egy lepcsánkát a közepétől, úgy hogy a fele átlógjon egy másik tányérra, amit odatettünk. Egy adag gombapaprikást elrendezünk a a lepcsánkán és a tányér szabadon maradt részén, majd a másik tányérra átlógó részt ráhajtjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése