2021. július 20., kedd

Gombapaprikás lepcsánkában tálalva

Nem bonyolult, viszont nagyon finom. Ha tudunk lepcsánkát sütni, és gombapaprikást késziteni, már rendben is vagyunk, épp csak a tálalás marad hátra.



Hozzávalók:
4 személyre

lepcsánkához:


  • 40 dkg burgonya
  • 10 dkg liszt
  • 1 kiskanál só
  • őrölt bors izlés szerint
  • 1 tojás
  • olaj vagy zsir a sütéshez

Gombapörkölthöz

  • 1/2 kg gomba
  • 2-3 evőkanál olaj vagy szalonnazsir
  • 1 nagy hagyma
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • bors
  • fűszerek (petrezselyem, majoranna, kakukkfű)
  • tejföl vagy tejszin 1,5 dl
  • 1 evőkanál liszt


Elkészités:

Lepcsánka:

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, krumplireszelőn (rücskös), esetleg sajtreszelőn (apró lyukú) tálba reszeljük. Kevés vizzel (kb 1/2 dl) leöblitjük a reszelőről a rajta maradt burgonyát is a tálba. Beleütjük a tojást, sózzuk, borsozzuk, majd apránként hozzáadjuk a lisztet. Palacsintanál kicsit sűrűbb masszát keverünk. Seprenyőben kevés olajat, még jobb, ha szalonnazsirt forrósitunk, beleöntünk egy merőkanállal a tésztából, és ha a széle már pirul, akkor megforditjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Tányérra csúsztatjuk, ismét zsiradékot forrósitunk a serpenyőben, és hasonlóan sütjük a következő lepcsánkát, amig a tésztából tart.

Gombapaprikás:

A lehetőleg friss gombát leöblitjük, ha nem annyira friss, akkor hámozzuk, majd felszeleteljük. A hagymát apróra vágjuk, forró zsiradékban megpároljuk, rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd mehet bele a gomba. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, saját levében pároljuk majd ha a levét elfőtte, felöntjük annyi vizzel, hogy a gombát éppen ellepje. Kicsit még főzzük, majd tejfeles esetleg tejszines habarással süritjük.

Tálalás:

A tányérra helyezzünk egy lepcsánkát a közepétől, úgy hogy a fele átlógjon egy másik tányérra, amit odatettünk. Egy adag gombapaprikást elrendezünk a a lepcsánkán és a tányér szabadon maradt részén, majd a másik tányérra átlógó részt ráhajtjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése