Pisztáciás kevert tészta alap, kevés zöld szinezéssel, és tejszinhabos sajtkrém töltelék.
Hozzávalók:
- 20 dkg sima liszt
- 10 dkg őrölt pisztácia
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 1 kiskanál só
- 15 dkg vaj (margarin) szobahőmérsékleten
- 25 dkg kristálycukor
- 3 nagy tojás szobahőmérsékleten
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 dl tejföl szobahőmérsékleten
szinezék:
- 1 és 1/2 kiskanál zöld ételfesték
Mascarponés krém:
- 20 dkg mascarpone
- 2,5 dl habtejszin
- 2-3 evőkanál porcukor
Elkészités:
Tortalap készitése:
- A sütőt 180 fokra melegitjük.
- A tortaformát kenjük ki vajjal, szórjuk meg liszttel.
Lisztet, pisztáciát, sót, sütőport, szódabikarbónát összekeverjük.
Habverővel keverjük ki jó habosra a puha vajat és a cukrot. (3 perc) Csökkentsük a sebességet, és egyenként adjuk hozzá a tojásokat, mindegyiket alaposan keverjük el a masszában. Tegyük bele a vaniliát. Váltott részetekben adjuk hozzá a lisztes anyagot és a tejfölt is: a liszttel kezdjük, azzal is fejezzük be (vagyis 3 részletben megy bele a liszt, 2 részletben a tejföl.)
Forró sütőbe téve tűpróbáig sütjük (amig a beleszúrt fogpiszkáló már nem ragacsos) kb 40-45 perc.
Sajtkrémes töltelék készitése:
Habtejszint felverjük, félidőben hozzáadjuk a cukrot, és tovább verjük. Végül hozzáadjuk a szobahőmérsékletű mascarponét, és tovább verjük, mig a krém egyenletes, sűrű, kenhető lesz.
Amikor a tortalap megsült:
Vegyük ki a sütőből, tegyük rácsra, hogy hüljön, majd 10 perc múlva vegyük ki a tortát a tortaformából, és tegyük a rácsra, amig teljesen kihül.
Ha a torta kihült, két lapra vágjuk, az alsó lapot vastagon megkenjük a mascarponés krémmel, a felső lapot rátesszük, és a tetejére is krémet kenünk. Ha maradt még, akkor az oldalát is bevonhatjuk krémmel. Diszithetjük körbe a szélén tortamorzsával, vagy ha maradt a darált pisztáciából egy-két evőkanálnyi, akkor azzal.
Megsüthetjük a tortalapot előző nap, a krémet pedig a felhasználás napján készitjük el, és megtöltjük vele a tortát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése