2021. július 25., vasárnap

Pisztácia torta

Pisztáciás kevert tészta alap, kevés zöld szinezéssel, és tejszinhabos sajtkrém töltelék.


Hozzávalók:

  • 20 dkg sima liszt
  • 10 dkg őrölt pisztácia
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 kiskanál só
  • 15 dkg vaj (margarin) szobahőmérsékleten
  • 25 dkg kristálycukor
  • 3 nagy tojás szobahőmérsékleten
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 dl tejföl szobahőmérsékleten

szinezék:

  • 1 és 1/2 kiskanál zöld ételfesték


Mascarponés krém:

  • 20 dkg mascarpone
  • 2,5 dl habtejszin
  • 2-3 evőkanál porcukor


Elkészités:

Tortalap készitése:

  • A sütőt 180 fokra melegitjük.
  • A tortaformát kenjük ki vajjal, szórjuk meg liszttel.

Lisztet, pisztáciát, sót, sütőport, szódabikarbónát összekeverjük.

Habverővel keverjük ki jó habosra a puha vajat és a cukrot. (3 perc) Csökkentsük a sebességet, és egyenként adjuk hozzá a tojásokat, mindegyiket alaposan keverjük el a masszában. Tegyük bele a vaniliát. Váltott részetekben adjuk hozzá a lisztes anyagot és a tejfölt is: a liszttel kezdjük, azzal is fejezzük be (vagyis 3 részletben megy bele a liszt, 2 részletben a tejföl.)

Forró sütőbe téve tűpróbáig sütjük (amig a beleszúrt fogpiszkáló már nem ragacsos) kb 40-45 perc.


Sajtkrémes töltelék készitése:

Habtejszint felverjük, félidőben hozzáadjuk a cukrot, és tovább verjük. Végül hozzáadjuk a szobahőmérsékletű mascarponét, és tovább verjük, mig a krém egyenletes, sűrű, kenhető lesz.


Amikor a tortalap megsült:

Vegyük ki a sütőből, tegyük rácsra, hogy hüljön, majd 10 perc múlva vegyük ki a tortát a tortaformából, és tegyük a rácsra, amig teljesen kihül.

Ha a torta kihült, két lapra vágjuk, az alsó lapot vastagon megkenjük a mascarponés krémmel, a felső lapot rátesszük, és a tetejére is krémet kenünk. Ha maradt még, akkor az oldalát is bevonhatjuk krémmel. Diszithetjük körbe a szélén tortamorzsával, vagy ha maradt a darált pisztáciából egy-két evőkanálnyi, akkor azzal.

Megsüthetjük a tortalapot előző nap, a krémet pedig a felhasználás napján készitjük el, és megtöltjük vele a tortát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése