Ez a sima 30/20/10 cimű linzer, hamar elkészül, gyorsan sül, és mindenki szereti.
Hozzávalók:
- 30 dkg sima liszt
- 20 dkg puha vaj vagy margarin
- 10 dkg porcukor
plusz még
- 1 tojás sárgája
- 1 kiskanál vaniliás cukor
- pici só
Elkészités:
A lisztet, vajat, porcukrot és a tojássárgáját, vaniliás cukrot, pici sót egy tálban addig morzsoljuk, gyúrjuk az ujjainkkal, mig tésztává áll össze. Picit még gyúrjuk, majd lefedve egy éjszakát hűtőben hagyjuk pihenni.
Másnap korán kivesszük a linzert a hűtőből, kicsit hagyjuk, hogy akklimatizálódjon, vagyis kicsit átvegye a konyha hőmérsékletét, ne legyen hűtő-hideg. Lisztezett deszkán egyenletes szép vékonyra nyújtjuk (1.5-2 mm), a kivánt formára szaggatjuk. Tepsibe tesszük a kiszúrt linzereket, nem túl szorosan, és forró sütőben világosra sütjük.
Ha figyelemmel kisérjük hogy hogyan sül, látjuk, hogy a linzer a szélétől indulva ki fog fehéredni. Ha már teljesen kifehéredett, a tepsit megforditjuk, és addig sütjük még, amig picit megnyomva a tésztát (vigyázz, forró) érezzük, hogy az már nem puha. Ha picit már pirul is, akkor azonnal vegyük ki.
Lekváros linzer és a szivecske:
Egy sütihez 2 kerek linzert szúrunk ki, egyik marad telibe kereknek, a másiknak viszont ablakot szúrunk a közepébe, egy kisebb kiszúróval. Innen fog kikukucskálni a lekvár. Általában egy kisebb kerek kiszúrót szoktunk ehhez a kis ablakhoz használni, én azonban szeretem szivecskés kiszúróval késziteni. A kiszúrt közepeket aztán bele lehet gyúrni a szaggatás után összeszedett tészta maradékba, ezt újra kinyújtjuk, és lehet újra szaggatni. Én a szivecskéket külön ki szoktam sütni.
A megsült darabokat azon forrón porcukorba forgatjuk, a tele és az ablakos darabokat egyaránt. A telire teszünk 1-1 kiskanál lekvárt, erre ráillesztjük az ablakosat. Frissen meg lehet kóstolni, de utána jobb 1-2 napot pihentetni, mert akkor sokkal finomabb, puhább lesz.
Szóval hamar megvan, de egy kis türelem kell hozzá, mig kinálhatjuk.
Linzer virág:
Virág formájú kiszúróval szúrjuk ki a tésztát, és a virágok közepébe egy-egy szines csokidrazsét nyomunk. Forró sütőben sütjük a fent irtak szerint. Ezt a virág formát nem forgatjuk cukorba.
Megjegyzés
Hajlamos vagyok én is spórolás cimén a sütikbe több tojássárgája helyett fele annyi egész tojást tenni, de itt tényleg csak a sárgája kell, ez adja meg a tészta megfelelő állagát.
A vajat nem kell külön melegiteni, csak hagyni, hogy szobahőmérsékletű legyen, vagyis az ujjunkat bele tudjuk nyomni. Miért vajat javasolok inkább? Mert rendes vajnak van egy kis nedvességtartalma, ami igen jót tesz a linzer tésztájának.
Van, aki a sót kihagyja, és igy is finom lesz, vagyis sót tényleg épp csak egy picit érdemes beletenni.
Vanilia mehet bele kicsit több, ha valaki igy szereti. Mehet bele reszelt citromhéj is. Ahogy anyósom szokta mondani: biztos, hogy el nem rontja.
Megjegyzések magamnak:
30 dkg liszt az 2 bögre (2x2,4 dl)
10 dkg cukor az kb 4-5 evőkanálnyi, mondjuk 4,5.
Arra az esetre, ha lemerül a mérleg eleme.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése