Én magam is az 1 bögre rizs – 2 bögre viz adagolással készitettem eddig a párolt rizst. Most, hogy a receptet terveztem feltenni ide a blogba, utána néztem, és kicsit meglepett, hogy a hivatalos változat ettől eltér. Nem nagyon ugyan, de az eredmény végül a hivatalos változat mellett szól.
Hozzávalók:
4 személyre
- 25 dkg rizs,
- 5 dkg zsír,
- 1 dkg só,
- 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem,
- pontosan fél liter víz
esetleg
- 1—2 dkg hagyma egészben.
(a rizshez mindig kétszer annyi vizet öntünk, mint a rizs súlya. A törmelék rizshez csak másfélszer annyit)
Előkészítés:
A rizst megválogatjuk, sűrű szűrőbe téve, meleg, folyó vízben megmossuk, nagyon jól lecsurgatjuk.
A pontosan kimért fél liter vizet lefedve, mérsékelt melegre tesszük.
Ha teszünk bele hagymát, azt megtisztítjuk, megmossuk, egészben hagyjuk, de behasitjuk, mint a húslevesnél.
Elkészítés:
1,5 literes lábasban megolvasztjuk a zsírt, beletesszük a nagyon jól lecsurgatott, megmosott rizst és mérsékelt tűzön kevergetjük, amíg a rizs áthevül, üveges színű lesz; ekkor a forrásban levő fél liter vizet ráöntjük, megsózzuk, közepébe tesszük a hagymát és felforrásig egyszer-kétszer megkeverjük. Amint felforrt, lefedjük, a tűzhely legmérsékeltebb meleg helyére állítjuk és 30—40 percig, (illetve amig a rizs a vizet teljesen felitta, és a rizs megpuhult) a fedőt nem emeljük le róla. Megkeverni nem szabad.
Megpárolhatjuk enyhe meleg sütőben rácsra helyezve (gázon: alsó bordára tett rácson, felső takaréklángon, elektromos sütőben a felső l-re állítjuk a kapcsolót). Forrásban levő étel fölé is állíthatjuk, ha az edényre légmentesen illeszkedik a rizses lábas; így gőzölve 40—50 percre van szükség a rizs megduzzadásához.
A kiszabott idő elmúltával a fedőt leemeljük, eltávolítjuk a hagymát, rászórjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet, villával összerázzuk a rizzsel. Előzőleg ízleljük meg, ha szükséges a petrezselyemmel együtt sót is hintsünk rá, így egyszerre vegyíthetjük el.
Megjegyzés:
A fenti adagolás alig áll távolabb a mostanában szokásos 1 bögre rizs - 2 bögre viz megoldástól. A recept szerint kimérve kicsit kevesebb a rizs, kicsit több a viz a bögrés megoldásnál, az eredmény pedig a sokkal pergősebb rizs.
Zsir helyett használhatunk olajat vagy vajat, ráadásul vajjal sokkal finomabb. Ha felét a rizs "piritásánál", tesszük a lábosba, akkor a másik felét a kész rizs tetejére tehetjük, és amikor elolvadt a vaj, a rizst villával könnyedén átkeverjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése