Alma mindig van, éppen ezért bármikor kerekithetünk belőle szörpöt is. Magában is finom, de vegyitve menta szörppel, na pláne bodza szörppel, az nagyon finom izeket eredményez.
Hozzávalók:
- 2 kg alma
- kb 1,5 - 2 l viz,
- kb 1,5 kg cukor
- 3 cent citromsav
Elkészités:
Az almákat alaposan megmossuk. Meghámozzuk, a héját külön gyüjtjük. Az almák hibás részeit, továbbá a magokat, a magházat kivágjuk, az almát negyedekre vágjuk, esetleg a negyedeket félbe. Felöntjük a vizzel, és puhára főzzük. Közben az alma héjakra annyi vizet öntünk, amennyi éppen befedi, és az almahéjakat is átfőzzük. a szine és az ize miatt. Ha az alma puhára főtt, leszűrjük, a főző vizet megőrizzük. Az megfőtt almákból nagyon kevés főző lé hozzáadásával almapürét készithetünk.
Leszűrjük az alma héjáról is a főző vizet, amit hozzáöntünk az alma főzővizéhez. A héjak már nem kellenek.
A főzőlevet felforraljuk a cukorral és a citromsavval. A kész szörpöt még forrón óvatosan előmelegitett, steril üvegekbe töltjük. Száraz dunsztban pihentetjük egy éjszakát.
Ha az alma héjától túlságosan pektines lenne a szörp, vagyis zselés állagú, akkor higithatjuk citromfüves, bodzás vagy mentás szörppel, 1:1 arányban. Különleges, finom izű szörpöket kapunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése