2022. május 13., péntek

Almaszörp

Alma mindig van, éppen ezért bármikor kerekithetünk belőle szörpöt is. Magában is finom, de vegyitve menta szörppel, na pláne bodza szörppel, az nagyon finom izeket eredményez.





Hozzávalók:

  • 2 kg alma
  • kb 1,5 - 2 l viz,
  • kb 1,5 kg cukor
  • 3 cent citromsav




Elkészités:

Az almákat alaposan megmossuk. Meghámozzuk, a héját külön gyüjtjük. Az almák hibás részeit, továbbá  a magokat, a magházat kivágjuk, az almát negyedekre vágjuk, esetleg a negyedeket félbe. Felöntjük a vizzel, és puhára főzzük. Közben az alma héjakra annyi vizet öntünk, amennyi éppen befedi, és az almahéjakat is átfőzzük. a szine és az ize miatt. Ha az alma puhára főtt, leszűrjük, a főző vizet megőrizzük. Az megfőtt almákból nagyon kevés főző lé hozzáadásával almapürét készithetünk.

Leszűrjük az alma héjáról is a főző vizet, amit hozzáöntünk az alma főzővizéhez. A héjak már nem kellenek.

A főzőlevet felforraljuk a cukorral és a citromsavval. A kész szörpöt még forrón óvatosan előmelegitett, steril üvegekbe töltjük. Száraz dunsztban pihentetjük egy éjszakát.

Ha az alma héjától túlságosan pektines lenne a szörp, vagyis zselés állagú, akkor higithatjuk citromfüves, bodzás vagy mentás szörppel, 1:1 arányban. Különleges, finom izű szörpöket kapunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése