Lencsefőzeléket ismerjük, Biró Lajos nekem új, de ez a lencsefőzelék, amit a neten találtam, és ami az ő nevéhez fűződik, valami csoda. Különlegesen finom.
Hozzávalók
4
személyre
- 3 evőkanál olaj vagy zsir
- 1 evőkanál cukor karamellizálva
- 1 kisebb fej hagyma finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 g mosott lencse
- 1200 ml alaplé, leginkább a füstölt lé
- 2-3 db babérlevél
- 2 evőkanál mustár
- 1 db citrom
- 315 g tejföl
- 200 ml tejszín
- 1-2 evőkanál liszt
Elkészités:
A lencsét előző este beáztatjuk. Az eredeti recept ezt nem irta ugyan, de egyenletesebben és hamarabb fó meg a lencse, ha előzőleg beáztattuk.
Egy lábosban olajat hevítünk. Rászórjuk a cukrot és barnára karamellizáljuk, majd azonnal hozzáadjuk a hagymát, kevergetjük egy kicsit. A hagyma felszedi a karamellt. Kicsit pároljuk igy a karamellás hagymát, végül beletesszük a zúzott fokhagymát is.
Ezután beleöntjük a lencsét, ráöntjük az alaplevet és hozzáadjuk a fűszereket: a babérlevelet, a mustárt és a citromhéjat.
Amikor a lencse megfőtt, a tejszínt, a tejfölt és a lisztet némi főzőlével elkeverjük, és behabarjuk vele a főzeléket.
Kevesebb tejföllel, tejszinnel is finom, sőt el is hagyhatjuk belőle, az ize igy is mennyei lesz.
Kicsit átsütött, főtt, füstölt csülökkel az igazi.
Az eredeti recept 4 személyre fele adagot ir, viszont balzsemecetes párolt almaszeletekkel tálalja, amit bőségesen ad mellé. Érdemes kipróbálni igy is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése