2022. május 19., csütörtök

Lencsefőzelék Biró Lajos módra

Lencsefőzeléket ismerjük, Biró Lajos nekem új, de ez a lencsefőzelék, amit a neten találtam, és ami az ő nevéhez fűződik, valami csoda. Különlegesen finom.



Hozzávalók
4 személyre

  • 3 evőkanál olaj vagy zsir
  • 1 evőkanál cukor karamellizálva
  • 1 kisebb fej hagyma finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400 g mosott lencse
  • 1200 ml alaplé, leginkább a füstölt lé
  • 2-3 db babérlevél
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 db citrom
  • 315 g tejföl
  • 200 ml tejszín
  • 1-2 evőkanál liszt


Elkészités:

A lencsét előző este beáztatjuk. Az eredeti recept ezt nem irta ugyan, de egyenletesebben és hamarabb fó meg a lencse, ha előzőleg beáztattuk.

Egy lábosban olajat hevítünk. Rászórjuk a cukrot és barnára karamellizáljuk, majd azonnal hozzáadjuk a hagymát, kevergetjük egy kicsit. A hagyma felszedi a karamellt. Kicsit pároljuk igy a karamellás hagymát, végül beletesszük a zúzott fokhagymát is.

Ezután beleöntjük a lencsét, ráöntjük az alaplevet és hozzáadjuk a fűszereket: a babérlevelet, a mustárt és a citromhéjat.

Amikor a lencse megfőtt, a tejszínt, a tejfölt és a lisztet némi főzőlével elkeverjük, és behabarjuk vele a főzeléket.

Kevesebb tejföllel, tejszinnel is finom, sőt el is hagyhatjuk belőle, az ize igy is mennyei lesz.

Kicsit átsütött, főtt, füstölt csülökkel az igazi.


Az eredeti recept 4 személyre fele adagot ir, viszont balzsemecetes párolt almaszeletekkel tálalja, amit bőségesen ad mellé. Érdemes kipróbálni igy is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése