Régi módon, vagyis macerásan
Hozzávalók:
- 3 kg eper:
- 1 kg cukor (30-35 dkg / 1 kg eper)
- 1,2 dl viz (0,4 dl / 1 kg cukor)
- citromsav (1,5 g/ lé literje)
esetleg
- mészviz
Előkészités:
Gondosan szedett, egyenlő nagyságú, nagyméretű epreket használunk. Ne legyen teljesen érett, de ize, illata, szine aromája emlékeztessen az érett gyümölcsére. Tehát ne legyen puha.
Az epret a szár és a csészelevél eltávolitása előtt gondosan megmossuk, bő vizben, óvatosan, mártogatással.
Ha rendelkezésre áll mészviz, célszerű abban áztatni 24 órát, ez javitja az eprek állagát. A mészvizes áztatás után az epret kiszedjük, alaposan leöblitjük.
Ha nincs mészvizünk, akkor az áztatás kimaradhat.
A szárat és a csészeleveleket a mosás, és az esetleges mészvizes áztatás után óvatosan, csavarással távolitjuk el, ügyelve arra, hogy a gyümölcs közepén található fehér szinű "vacok" benne maradjon az eperben, mert különben az eper nagyon elpuhul.
Elkészités:
Az epret húzatni kell. Ehhez elkészitjük a húzató szörpöt:
- A húzatáshoz az epret lapos lábosba rakjuk, maximum két rétegben, hogy az eper szemek ne nyomódjanak össze. Elkészitjük a húzató cukoroldatot. A cukorhoz hozáadjuk a vizet, majd lassan melegitjük miközben folyamatosan kevergetjük amig a cukor feloldódik, végül az oldatot forrásig melegitjük, és 5 percig forraljuk. Ezután lehűtjük (75-80 Co) és az eperre öntjük.Az epret a cukoroldattal együtt másnapig pihentetjük.
Másnap az epret a cukoroldattal együtt 80-85 fokra melegitjük, 4-5 percig ezen a hőfokon tartjuk. Majd megint másnapig pihentetjük.
A harmadik napon az epret óvatosan kiszedjük a cukoroldatból. Az oldatot 5-6 percig forraljuk, majd beletesszük az epret, és további 3-4 percig forraljuk. Ezután megint pihentetjük másnapig.
Külön hőkezelés nem szükséges, mert a citromsav és a tömény cukoroldat megfelelően tartósit.
Mészviz:
Az oltott meszet fölös mennyiségű (bő) vízzel hígítják, lesz belőle a rossz oldhatósága miatt egy zagy. Ha ez ülepszik, akkor a tiszta, felülúszó folyadék a mész telített vizes oldata lesz. Ez a mészvíz vagy meszes viz.
Húzatás:
Amikor több napon át, naponta egyszer, sűrű cukor szirupban, megadott ideig főzzük, majd leszűrjük a gyümölcsöt.
Hasonlóan, húzatással tudunk eltenni sárgadinnyét is.
Megjegyzés:
Az igazsághoz tartozik, hogy nem mértem le az epret. Cserébe kicsit sok lett a húzató szirup, mert szerettem volna, ha ez ellepi az epret. Azonnal. De az eper a húzatás során összeesik, tehát elég lett volna a recept szerinti mennyiség a végére, már ha tudtam volna, hogy mennyi volt az eper súlya. Cserébe lett egy csomó eper szörpöm is.
Felbontottam. Jó lett de nagyon édes. Felhasználásnál ezt érdemes figyelembe venni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése