2022. május 28., szombat

Eper befőtt

Régi módon, vagyis macerásan





Hozzávalók:

  • 3 kg eper:
  • 1 kg cukor (30-35 dkg / 1 kg eper)
  • 1,2 dl viz (0,4 dl / 1 kg cukor)
  • citromsav (1,5 g/ lé literje)

esetleg

  • mészviz



Előkészités:

Gondosan szedett, egyenlő nagyságú, nagyméretű epreket használunk. Ne legyen teljesen érett, de ize, illata, szine aromája emlékeztessen az érett gyümölcsére. Tehát ne legyen puha.

Az epret a szár és a csészelevél eltávolitása előtt gondosan megmossuk, bő vizben, óvatosan, mártogatással.

Ha rendelkezésre áll mészviz, célszerű abban áztatni 24 órát, ez javitja az eprek állagát. A mészvizes áztatás után az epret kiszedjük, alaposan leöblitjük.

Ha nincs mészvizünk, akkor az áztatás kimaradhat.

A szárat és a csészeleveleket a mosás, és az esetleges mészvizes áztatás után óvatosan, csavarással távolitjuk el, ügyelve arra, hogy a gyümölcs közepén található fehér szinű "vacok" benne maradjon az eperben, mert különben az eper nagyon elpuhul.


Elkészités:

Az epret húzatni kell. Ehhez elkészitjük a húzató szörpöt:

  1. A húzatáshoz az epret lapos lábosba rakjuk, maximum két rétegben, hogy az eper szemek ne nyomódjanak össze. Elkészitjük a húzató cukoroldatot. A cukorhoz hozáadjuk a vizet, majd lassan melegitjük miközben folyamatosan kevergetjük amig a cukor feloldódik, végül az oldatot forrásig melegitjük, és 5 percig forraljuk. Ezután lehűtjük (75-80 Co) és az eperre öntjük.
    Az epret a cukoroldattal együtt másnapig pihentetjük.

  2. Másnap az epret a cukoroldattal együtt 80-85 fokra melegitjük, 4-5 percig ezen a hőfokon tartjuk. Majd megint másnapig pihentetjük.

  3. A harmadik napon az epret óvatosan kiszedjük a cukoroldatból. Az oldatot 5-6 percig forraljuk, majd beletesszük az epret, és további 3-4 percig forraljuk. Ezután megint pihentetjük másnapig.

A negyedik napon az epret kiszedjük a cukoroldatból, és előmelegitett üvegekbe töltjük.

A cukoroldatot átszűrjük, (meg is mérjük), felforraljuk, és literenként 1,5 gr (bő fél kiskanál) citromsavat adunk hozzá. Végül forrón az üvegekbe rakott eperre öntjük. Az üvegeket lezárjuk, majd 10 percre fejreállitjuk. A fejreállitás el is maradhat.

Külön hőkezelés nem szükséges, mert a citromsav és a tömény cukoroldat megfelelően tartósit.


Mészviz:

Az oltott meszet fölös mennyiségű (bő) vízzel hígítják, lesz belőle a rossz oldhatósága miatt egy zagy. Ha ez ülepszik, akkor a tiszta, felülúszó folyadék a mész telített vizes oldata lesz. Ez a mészvíz vagy meszes viz.


Húzatás:

Amikor több napon át, naponta egyszer, sűrű cukor szirupban, megadott ideig főzzük, majd leszűrjük a gyümölcsöt.

Hasonlóan, húzatással tudunk eltenni sárgadinnyét is.


Megjegyzés:

Az igazsághoz tartozik, hogy nem mértem le az epret. Cserébe kicsit sok lett a húzató szirup, mert szerettem volna, ha ez ellepi az epret. Azonnal. De az eper a húzatás során összeesik, tehát elég lett volna a recept szerinti mennyiség a végére, már ha tudtam volna, hogy mennyi volt az eper súlya. Cserébe lett egy csomó eper szörpöm is.

Felbontottam. Jó lett de nagyon édes. Felhasználásnál ezt érdemes figyelembe venni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése