Nem feltétlenül kötném a receptet Amerikához, de magát az almapürét 'apple sauce' néven onnan ismerem. Annyira egyszerű, annyira finom, és annyira minden mentes, hogy érdemes elkésziteni.
Hozzávalók:
- alma
- viz
esetleg
- citromlé
Előkészités:
Az almákat alaposan megmossuk, félbe majd negyedekbe vágjuk, kivágjuk a magját, magházát, és meghámozzuk. A negyed almákat további egy-két szeletre vágjuk, az alma nagyságától függően. A felszeletelt almákat felhasználásig vizben tartjuk. A vizbe tehetünk citromlét, esetleg sót, hogy az alma ne barnuljon.
Elkészités:
A feldolgozott almát leszűrjük, lábosba tesszük, és annyi vizzel öntjük fel, hogy éppeen csak ellepje. Felforraljuk, és addig főzzük, mig az alma megpuhul. Ezután a megfőtt almát szűrőkanállal adagonként turmixgépbe szedjük, és összeturmixoljuk. Ha kell, apránként teszünk még hozzá levet az alma főzőlevéből. Jó lekvársűrűségű masszát kell kapnunk. Ha kicsit higabb lenne, persze, akkor sincs baj. Az almapüré magában is édes, nem kell bele külön cukor.
Az almapürét fazékba tesszük, felforraljuk, majd előmelegitett kisebb üvegekbe szedjük. Nem érdemes nagyobb üvegben eltenni, mivel tartósitót sem teszünk bele, igy felbontás után azonnal el kell fogyasztani, mert biztonsággal sokáig nem tudjuk tárolni ha már felbontottuk. Esetleg hútőben egy-két napot eláll.
A megtöltött üvegeket lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük másnapig. Biztosabb megoldás, ha a megtöltött üvegeket vizben dunsztoljuk ki, majd óvatosan fejreforditjuk kicsit, végül száradusztba tesszük, de többnyire elég a száraz dunszt is.
Nasinak, vagy majonéz helyett husokhoz is nagyon jól megy.
Annyira nincsen benne más csak alma, hogy frissen bontva babáknak is adhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése