2020. június 4., csütörtök

Bodzaszörp télire


Sűrű, illatos, nagyon bodzás.





Hozzávalók:
  • 1,5 kg cukor
  • 1 l víz
  • 30.50 bodzavirág
  • 22 g citromsav (kb, bő 2 kiskanálnyi)
  • 1,5 citrom







Előkészítés:
A bodza virágok szárát levágjuk, fazékba tesszük, a citromot megmossuk és felkarikázzuk.

Elkészítés:
Cukorból másfél evőkanálnyit világosra karamellizálunk. Felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a citromsavat, a többi cukrot és felforraljuk. Pár percig hagyjuk forrni, majd lezárjuk alatta a tüzet.  A forró szirupot ráöntjük, vagy rámerjük a bodzéra, és befedjük a citrom karikákkal. Fakanállal eligazgatjuk, belenyomkodjuk a vízbe a citromkarikákat és a virágokat. Lefedjük, hagyjuk kihűlni, és további 1-2 napig áztatjuk. Naonta egyszer-kétszer megkeverhetjük. 

Végül leszűrjük, és tiszta, csirátlanított üvegekbe töltjük. Kész.

Én nem mosom meg a virágokat, hogy ne áztassam ki belőle a virágport, ettől sokkal izesebb lesz. Mennél több benne a virág, annál finomabb lesz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése