2021. május 13., csütörtök

Citromfű szörp

Bővebben: citromos-lime-os citromfű szörp, mert hogy lehet csak citromosan, csak lime-osan, illetve vegyesen is készíteni. A lime mint tudjuk, a zöld citrom.


Hozzávalók:

  • 1.5 kg cukor
  • 1 liter víz
  • 2 kiskanál citromsav (1.5 centiliter, magyarul egy 3 centes pálinkás pohár fele)
  • 2 db citrom
  • 1 db lime
  • 2 nagy csokor fiatal citromfű hajtás (2x20 szál vagyis összesen 40)


Előkészítés:

A frissen szedett fiatal, egészséges, leveles citromfű hajtásokat szedünk. Ezeket bő vízbe mártva lemossuk, majd a vizet lerázzuk. Ezt többször is megismételjük.

A citromokat és a lime-ot karikára vágjuk.


Elkészítés:

Nagyobb, 3-4 l-es fazékban elkészítjük a szirupot.

Ha szeretnénk valami szint adni a szörpnek, akkor a fazékban 1 evőkanál cukrot karamellizálunk. Amikor éppen elkezd barnulni a cukor, felöntjük a vízzel, beleöntjük a többi cukrot, a citromsavat, és addig melegítjük, amíg a cukor teljesen felolvad. Elég csak gyöngyőzésig hevíteni, nagyon forralni nem kell.

Ha nem akarunk szint adni, akkor simán csak beleöntjük a fazékba a vizet, cukrot, citromsavat, és lassú tűzön gyöngyözésig hevítjük, hogy a cukor elolvadjon.

A citromfüvet egy másik, kicsit nagyobb fazékba tesszük. A forró szirupot kellő óvatossággal ráöntjük a citromfűre, a citrom és lime karikákat pedig a tetejére helyezzük, ezzel kicsit le is szorítjuk a mentaleveleket, meg ugye a citrom és a lime plusz kellemes ízt ad szörpnek.

Lefedjük a szörpöt, és másnapig, de maximum csak 24 órán át hagyjuk állni.

Másnap leszűrjük. A szűrőben maradt mentát, citromokat a merőkanállal kicsit meg is nyomkodjuk. A tiszta szörpöt felforraljuk, és melegen tartott steril üvegekbe töltjük. (Forró vízzel töltjük meg a tiszta üvegeket, amit feltöltés előtt kiöntünk. Érdemes a lángot a szörp alatt az üvegekbe töltés ideje alatt takarékon megtartani, hogy a szörp ne hűljön meg.

Miután betöltöttük a szörpöt, az üvegeket lezárjuk, és egy napra száraz dunsztba tesszük.

Érdemes várni a felbontással legalább 1 hónapot, mert a házi szörpök az üvegben még érnek, ízesednek, tisztulnak, de persze frissen készítve is nagyon finom.


Megjegyzés:

Ebből a mennyiségből 2 l szörp lett: egy 1 l és két 5 dl üveggel tettem el. Finom, üdítő így frissen elkészitve. Érdemes kicsit várni vele, mert a szörp még tovább érik az üvegben, később, kb 1 hónap múlva még finomabb lesz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése