2020. június 29., hétfő

Mentaszörp


Bővebben: citromos mentaszörp, mert hogy lehet lime-osan is készíteni. Tudjátok, azzal a bizonyos zöld citrommal.



Hozzávalók:

  • 1.5 kg cukor
  • 1 liter víz
  • 2 kiskanál citromsav
  • 1 db citrom
  • 2 nagy csokor fiatal menta (2x20 szál)




Előkészítés:
A frissen szedett fiatal, egészséges, leveles mentaágakat szedünk. Ezeket bő vízbe mártva lemossuk, majd a vizet lerázzuk. Ezt többször is megismételjük.
A citromot karikára vágjuk.




Elkészítés:
Nagyobb, 3-4 l-es fazékban elkészítjük a szirupot.
Ha szeretnénk valami szint adni a szörpnek, akkor a fazékban 1 evőkanál cukrot karamellizálunk. Amikor elkezd barnulni a cukor, felöntjük a vízzel, beleöntjük a többi cukrot, a citromsavat, és addig melegítjük, amíg a cukor teljesen felolvad. Elég csak gyöngyőzésig hevíteni, nagyon forralni nem kell.
Ha nem akarunk szint adni, akkor simán csak beleöntjük a fazékba a vizet, cukrot, citromsavat, és lassú tűzön gyöngyözésig hevítjük, hogy a cukor elolvadjon.
A mentaleveleket egy másik, hasonlóan nagy fazékba tesszük. A forró szirupot kellő óvatossággal ráöntjük a mentára, a citromkarikákat pedig a tetejére helyezzük, ezzel leszorítjuk a mentaleveleket, meg ugye a citrom plusz kellemes ízt ad szörpnek.
Lefedjük a szörpöt, és másnapig, de maximum csak 24 órán át érleljük. A menta hajlamos megbüdösödni, ezért 24 órán túl nem érdemes érlelni.
Másnap leszűrjük. A szűrőben maradt mentát, citromokat a merőkanállal kicsit meg is nyomkodjuk. A tiszta szörpöt felforraljuk, és melegen tartott steril üvegekbe töltjük. (Forró vízzel töltjük meg a tiszta üvegeket, és feltöltés előtt kiöntjük belőle a vizet.) Érdemes a lángot a szörp alatt, az üvegekbe töltés ideje alatt is, takarékon megtartani, hogy ne hűljön nagyon a szörp.
Miután üvegekbe töltöttük a szörpöt, egy napra száraz dunsztba tesszük.




Érdemes várni a felbontással legalább 1 hónapot, mert a házi szörpök az üvegben még érnek, ízesednek, tisztulnak, de persze frissen készítve is nagyon finom.

Megjegyzés:
Ebből a mennyiségből nekem 2 l szörp lett. egy 1 l és egy 7 dl üveggel tettem el, a maradék egy 3 dl csatos sörösüvegbe került. Ebből a kis adagból kóstoltunk. Nagyon finom, üdítő már így frissen is. picit mentás, inkább citromos. Kíváncsi vagyok, 1 hónap múlva ha már beérett, mennyivel lesz erősebb benne a mentás íz. Ezzel  be tudom majd állítani, hogy mennyi mentát használjak legközelebb a recepthez. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése