Bővebben:
citromos mentaszörp, mert hogy lehet lime-osan is készíteni.
Tudjátok, azzal a bizonyos zöld citrommal.
Hozzávalók:
- 1.5 kg cukor
- 1 liter víz
- 2 kiskanál citromsav
- 1 db citrom
- 2 nagy csokor fiatal menta (2x20 szál)
Előkészítés:
A
frissen szedett fiatal, egészséges, leveles mentaágakat szedünk.
Ezeket bő vízbe mártva lemossuk, majd a vizet lerázzuk. Ezt
többször is megismételjük.
A
citromot karikára vágjuk.
Elkészítés:
Nagyobb,
3-4 l-es fazékban elkészítjük a szirupot.
Ha
szeretnénk valami szint adni a szörpnek, akkor a fazékban 1
evőkanál cukrot karamellizálunk. Amikor elkezd barnulni a cukor,
felöntjük a vízzel, beleöntjük a többi cukrot, a citromsavat, és
addig melegítjük, amíg a cukor teljesen felolvad. Elég csak
gyöngyőzésig hevíteni, nagyon forralni nem kell.
Ha
nem akarunk szint adni, akkor simán csak beleöntjük a fazékba a
vizet, cukrot, citromsavat, és lassú tűzön gyöngyözésig hevítjük, hogy a cukor elolvadjon.
A
mentaleveleket egy másik, hasonlóan nagy fazékba tesszük. A forró
szirupot kellő óvatossággal ráöntjük a mentára, a
citromkarikákat pedig a tetejére helyezzük, ezzel leszorítjuk a
mentaleveleket, meg ugye a citrom plusz kellemes ízt ad szörpnek.
Lefedjük
a szörpöt, és másnapig, de maximum csak 24 órán át érleljük.
A menta hajlamos megbüdösödni, ezért 24 órán túl nem érdemes
érlelni.
Másnap leszűrjük. A szűrőben maradt mentát, citromokat a merőkanállal
kicsit meg is nyomkodjuk. A tiszta szörpöt felforraljuk, és
melegen tartott steril üvegekbe töltjük. (Forró vízzel töltjük
meg a tiszta üvegeket, és feltöltés előtt kiöntjük belőle a
vizet.) Érdemes a lángot a szörp alatt, az üvegekbe töltés
ideje alatt is, takarékon megtartani, hogy ne hűljön nagyon a
szörp.
Miután
üvegekbe töltöttük a szörpöt, egy napra száraz dunsztba
tesszük.
Érdemes
várni a felbontással legalább 1 hónapot, mert a házi szörpök
az üvegben még érnek, ízesednek, tisztulnak, de persze frissen készítve is nagyon finom.
Megjegyzés:
Ebből a mennyiségből nekem 2 l szörp lett. egy 1 l és egy 7 dl üveggel tettem el, a maradék egy 3 dl csatos sörösüvegbe került. Ebből a kis adagból kóstoltunk. Nagyon finom, üdítő már így frissen is. picit mentás, inkább citromos. Kíváncsi vagyok, 1 hónap múlva ha már beérett, mennyivel lesz erősebb benne a mentás íz. Ezzel be tudom majd állítani, hogy mennyi mentát használjak legközelebb a recepthez.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése