2021. augusztus 14., szombat

Túróval töltött zsemle

Évekkel ezelőtt nagy kedvenc volt, most újra rátaláltam.



Hozzávalók:

  • 6 zsemle
  • 1/2 kg tehéntúró
  • 4 tojás
  • 6 evőkanál cukrot (lehet kicsit többet is, izlés szerint),
  • 2 cs vaniliacukor,
  • reszelt citromhéj,
  • egy maroknyi mazsola

A locsoláshoz:

  • 1/2 l tej
  • 1 evőkanál cukor

esetleg még
  • pár evőkanál tejföl
  • porcukor a szóráshoz

Elkészités:

A sütőt 190 fokra melegitjük.

A zsemlék tetejét bevágjuk, hogy visszahajtható legyen. A belsejüket kiszedjük, külön tesszük.

Keverőtálba tesszük a túrót, cukrot, 1 cs, vaniliát, reszelt citromhéjat és a 4 tojás sárgáját. Gépi habverővel, ha lehet, simára keverjük.

A 4 tojás fehérjét külön tálban kemény habbá verjük.

A túróhoz hozzáadjuk a zsemlék belsejét és a mazsolát, és kanalállal jól elkeverjük benne.

Végül hozzáadjuk a tojások habját is, és fakanállal beleforgatjuk a túrós masszába.

A kikapart zsemléket kizsirozott tepsibe tesszük, meglocsolgatjuk meleg cukros tejjel, a kalapjukat is, és egyenlően megtöltjük őket a túrós masszával. Visszahajtjuk a kalapokat, és a maradék cukros tejet rájuk locsolgatjuk. Megkenhetjük a tetejüket tejföllel is, de anélkül is finom, ropogós lesz.

Forró sütőben 20-30 percig sütjük.

Tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése