Spanyol különlegességként ismertem meg – serrano e melon – de olasz változata is van – melon e prosciutto. Sokáig csak szemeztem vele, idén aztán elkészitettem. Persze, fura kompozició a gyümölcs sonkával, de attól még nagyon finom. Ráadásul olyan finomság, ami kifejezetten diétás. Könnyű nyári ebédekhez remek előétel, baráti beszélgetésekhez finom csipegető.
Hozzávalók:
- 1 – 1,5 kg sárgadinnye
- 20 dkg sonka
- só
- bors
Elkészités:
A dinnyét félbe majd gerezdekbe vágjuk. Kikanalazzuk a magos belsejét, és a szeleteket levágjük a héjukról. Gyengén sózzuk, borsozzuk. Falatnyi darabokra vágjuk.
A sonkát 1,5-2 cm szélességű kb 10 cm hosszú csikokra vágjuk. A sonkacsikokat behajtogatjuk, és fogpiszkólóval minden dinnye falat tetejére rászúrunk egyet. Ha több sonkánk van, akkor készithetünk hosszabb csikokat belőle, és akkor bele is göngyöljük a dinnye falatokat a sonkába.
Tálalás előtt hűtőbe tesszük, hogy jól lehüljön.
Megjegyzés:
Természetesen nem kaptam 1 kg-os sárgadinnyét, hát vettem egy nagyobbat, egyik feléből lett a sokás dinnye, a másikból meg kis cukorral, Metaxával felturbózva gyümölcs saláta. Sajnos az idei sárgadinnyék inkább tökök, mint dinnyék, muszáj volt kitalálni valamit, hogy ehető legyen, Metaxa csak egy próba volt, de ezzel nem az igazi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése