2021. szeptember 2., csütörtök

Nyirségi májgombócleves

A májgombócleves és a nyirségi gombócleves házasitásával jött létre. Nem találtam ilyen receptet még. Lehet, hogy én adtam őket össze először?


Hozzávalók

5-6 személyre

  • 10 dkg fehér répa
  • 15 dkg sárgarépa
  • 5 dk zeller
  • 5 dkg gomba
  • 5 dkg borsó
  • 5 dkg karfiol
  • 2 l alaplé
  • 4 dkg vaj (2+2)
  • 1 dl tejszin
  • 1,5 evőkanál liszt
  • petrezselyem
  • fél citrom

Levesbetétnek:

  • 150 gr fagyasztott májgombóc
  • 1/2 dl-nyi levestészta (cérnametélt vagy kiskocka)


Előkészités:

A fehér és sárgarépát, zellert kockára vágjuk.
A gombát felszeleteljük.
A karfiolt rózsáira szedjük.
A petreszelymet apróra vágjuk.


Elkészités:

2 dkg vajon megpároljuk a fehér- és a sárgarépát, és a zellert. . Amikor puhulni kezdenek, felöntjük az alaplével, és puhára főzzük.

Közben 2 dkg vajon lesütjük a gombát, épp csak amig a keletkező levet elfővi, lepiritani nem kell. Az igy megpárolt gombát beletesszük a levesbe. Ezután mehet bele a karfiol és a borsó, a petrezselyem.

A lisztből és a tejszinből habarást készitünk, a leveshez öntjük, és kiforraljuk.

Végül beletesszük a májgombócot és a levestésztát, majd újra forrásig melegitjük. Ha a gombóc és a tészta megfőtt, megkóstoljuk, sózzuk, ha kell, és beleöntjük egy fél citrom levét.

Tálalásnál ügyeljünk, hogy minden tányérba egyenlően jusson a gombócokból, tésztából és a zoldségekből.


Megjegyzés:

Tejszin alatt a rendes, habnak való tejszint kell érteni.

Saját magunk is készithetünk bele májgombócot. Azzal még izesebb lesz a leves.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése