A májgombócleves és a nyirségi gombócleves házasitásával jött létre. Nem találtam ilyen receptet még. Lehet, hogy én adtam őket össze először?
Hozzávalók
5-6 személyre
- 10 dkg fehér répa
- 15 dkg sárgarépa
- 5 dk zeller
- 5 dkg gomba
- 5 dkg borsó
- 5 dkg karfiol
- 2 l alaplé
- 4 dkg vaj (2+2)
- 1 dl tejszin
- 1,5 evőkanál liszt
- só
- petrezselyem
- fél citrom
Levesbetétnek:
- 150 gr fagyasztott májgombóc
- 1/2 dl-nyi levestészta (cérnametélt vagy kiskocka)
Előkészités:
A
fehér és sárgarépát, zellert kockára vágjuk.
A
gombát felszeleteljük.
A karfiolt rózsáira szedjük.
A
petreszelymet apróra vágjuk.
Elkészités:
2 dkg vajon megpároljuk a fehér- és a sárgarépát, és a zellert. . Amikor puhulni kezdenek, felöntjük az alaplével, és puhára főzzük.
Közben 2 dkg vajon lesütjük a gombát, épp csak amig a keletkező levet elfővi, lepiritani nem kell. Az igy megpárolt gombát beletesszük a levesbe. Ezután mehet bele a karfiol és a borsó, a petrezselyem.
A lisztből és a tejszinből habarást készitünk, a leveshez öntjük, és kiforraljuk.
Végül beletesszük a májgombócot és a levestésztát, majd újra forrásig melegitjük. Ha a gombóc és a tészta megfőtt, megkóstoljuk, sózzuk, ha kell, és beleöntjük egy fél citrom levét.
Tálalásnál ügyeljünk, hogy minden tányérba egyenlően jusson a gombócokból, tésztából és a zoldségekből.
Megjegyzés:
Tejszin alatt a rendes, habnak való tejszint kell érteni.
Saját magunk is készithetünk bele májgombócot. Azzal még izesebb lesz a leves.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése