2021. augusztus 9., hétfő

Tuna salad, vagyis tonhal saláta

Mégpedig nem is akármilyen, hanem az amerikai, ahol a tonhal salátás szendvics a maradékok újrahasznositásának a szimbólumává vált a 19. században. Az amerikai háztartások többsége akkoriban kerülte az élelmiszerpazarlást, ezért a vacsorából megmaradt csirke, sonka vagy hal darabokat majonézzel keverték össze, és ebédre szendvics feltétként szolgálták fel.


Hozzávalók:

10-12 főre


  • Néhány doboz darabos, vizben eltett tonhal konzerv, összesen 550-600 gr súlyban.
  • (tehát nem krémes, nem olajos)
  • Paprikák:
  • 1 zöld szinű édes (pl. kaliforniai)
  • 1 piros szinű édes (pl. kaliforniai vagy paradicsompaprika)
  • 1 zőld szinű csipős paprika (pl. jalapeno)
  • 1 db kb. 5 cm átmérőjű (lila) hagyma.
  • 1-2 db szárzeller (halványitó zeller)
  • fél üveg majonéz (kb. 200 gr)
  • mustár bőven
  • 5-10 dkg reszelt sajt


A tonhalkonzervek: 145 gr-osból kell 4 db. 185 gr-osból 3 db.

 

Elkészités:

A tonhal konzerveket kibontjuk, a levet leszűrjük, és a tonhalat egy nagy tálba öntjük.

Megmossuk a zellerszárakat és egészen apróra felvágjuk.

Ugyanigy egészen apróra vágjuk a megmosott paprikákat is.

Az erős paprikát is hasonló apró darabokra vágjuk és óvatosan, adagolva, kóstolgatással tesszük bele a salatába - csak annyit, amennyi az izlésünknek megfelel. A hagymát is természetesen apróra vágjuk. Ezeket mind beletesszük a tonhalhoz a tálba. Bátran kevergetjük, nem baj, ha a tonhal darabokra törik, sőt, éppen ez a cél.

Izesitjük mustárral. eredetileg úgy nevezett sárga mustárt használtak, de helyette a sima mezei mustár is mehet bele bőven. Innentől aztán lehet izlelgetni, hogy kell-e bele még erős iz, vagy még mustár vagy még bármi egyéb a hozzávalókból. Sózni nem kell, az izesitőkben és a tonhalban éppen elég só van.

A csipős Piros Arany el is maradhat, vagy esetleg mehet bele egy kis csemege Piros Arany inkább. Túl sok nem kell bele. A tuna salad hazájában egyébként sem ismerik a Piros Aranyat.

A fél üveg majonézt is hozzáadjuk, először kicsit kevesebbet, és ha még úgy érezzük, hogy kell bele, akkor teszünk hozzá. Fél üvegnél több általában nem szükséges.

Végül beleszórjuk a reszelt sajtot, ha van, akkor parmezán megy bele, de egyéb sajtok is megfelelnek, érdemes kipróbálni őket. Az sem ront sokat a saláta izén, ha a sajt kimarad.

A jól kikevert tonhal saláta kicsit krémes állagú, és inkább kenyérre vagy sós kekszekre, csipszekre kenve fogyasztják, mint salátának. Nagyon finom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése