Volt régen egy őshonos, kitűnő minőségű magyar malac fajta, a "bakonyi sertés". Sajnos, ez a híresen jó fajta már nem létezik - 1850 táján kihalt -, Ennek a sertésfajtánknak a nevét őrzi a bakonyi sertésborda, illetve az angol „bacon” szó is.
Hozzávalók:
4 személyre
- 8 szelet sertésborda kiklopfolva, sózva, borsozva
- kevés olaj az elősütéshez
- 15 dkg füstölt szalonna apró kockákra vágva
- 1 kisebb fej vöröshagyma (kb. 10 dkg) apró kockákra vágva
- 40 dkg gomba megtisztítva, cikkekre vágva
- 2 teáskanálnyi édesnemes fűszerpaprika
- 2,5 dl csontlé (vagy víz)
- 1 zöldpaprika (kb. 20 dkg) kockákra vágva
- 1 paradicsom (kb. 10 dkg) kockákra vágva
- 3,5 dl tejföl
- 1 csapott evőkanál liszt vagy étkezési keményítő
Elkészités:
A sertésbordákat kevés olajon elősütjük, és azonnal lábosba szedjük.
A visszamaradt olajban kisütjük a szalonna kockákat. Hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre pirítjuk. Beletesszük a gombát, és lassan pároljuk. Amikor a leve elpárolgott, meghintjük fűszerpaprikával, elkeverjük, és felöntjük a csontlével, és ráöntjük a lábasban lévő bordákra. Rátesszük a paprikát, paradicsomot, és fedő alatt lassan pároljuk.
Amikor a bordák puhára párolódtak, kiszedjük a lábosból. A tejfölben simára keverjük a lisztet, a gombás lével kicsit hígítjuk, majd a tejfeles habarást visszaöntjük a gombára. Ha szükséges, sózzuk, majd készre forraljuk.
Tálalásnál két szelet bordát helyezünk a tányérra, és meglocsoljuk a gombás mártással. Galuska köretet adunk mellé.
Megjegyzés:
Bővebben a bakonyi sertésről:
http://szellemafazekban.blogspot.com/2010/09/bakonyi-sertesborda-vagy-sertesborda.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése