2021. augusztus 6., péntek

Bakonyi sertésborda

Volt régen egy őshonos, kitűnő minőségű magyar malac fajta, a "bakonyi sertés". Sajnos, ez a híresen jó fajta már nem létezik - 1850 táján kihalt -, Ennek a sertésfajtánknak a nevét őrzi a bakonyi sertésborda, illetve az angol „bacon” szó is.


Hozzávalók:

4 személyre

  • 8 szelet sertésborda kiklopfolva, sózva, borsozva
  • kevés olaj az elősütéshez
  • 15 dkg füstölt szalonna apró kockákra vágva
  • 1 kisebb fej vöröshagyma (kb. 10 dkg) apró kockákra vágva
  • 40 dkg gomba megtisztítva, cikkekre vágva
  • 2 teáskanálnyi édesnemes fűszerpaprika
  • 2,5 dl csontlé (vagy víz)
  • 1 zöldpaprika (kb. 20 dkg) kockákra vágva
  • 1 paradicsom (kb. 10 dkg) kockákra vágva
  • 3,5 dl tejföl
  • 1 csapott evőkanál liszt vagy étkezési keményítő


Elkészités:

A sertésbordákat kevés olajon elősütjük, és azonnal lábosba szedjük.

A visszamaradt olajban kisütjük a szalonna kockákat. Hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre pirítjuk. Beletesszük a gombát, és lassan pároljuk. Amikor a leve elpárolgott, meghintjük fűszerpaprikával, elkeverjük, és felöntjük a csontlével, és ráöntjük a lábasban lévő bordákra. Rátesszük a paprikát, paradicsomot, és fedő alatt lassan pároljuk.

Amikor a bordák puhára párolódtak, kiszedjük a lábosból. A tejfölben simára keverjük a lisztet, a gombás lével kicsit hígítjuk, majd a tejfeles habarást visszaöntjük a gombára. Ha szükséges, sózzuk, majd készre forraljuk.

Tálalásnál két szelet bordát helyezünk a tányérra, és meglocsoljuk a gombás mártással. Galuska köretet adunk mellé.


Megjegyzés:

Bővebben a bakonyi sertésről: 

http://szellemafazekban.blogspot.com/2010/09/bakonyi-sertesborda-vagy-sertesborda.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése