Bár mindenkinek meg vannak a maga külön lecsó-szabályai, az alap (hagyma, paprika, paradicsom) azonban mindenkinél ugyanaz.
Hozzávalók:
4 személyre
- 7-8 dkg füstölt szalonna
- 30 dkg vöröshagyma
- 1 kg paprika
- 30 dkg paradicsom
- pirospaprika
- só
Előkészités:
A szalonnát apró kockákra vágjuk.
A hagymát megtisztitjuk, szálasra vágjuk, vagyis félbe, majd hosszában felszeleteljük.
A paprikákat leöblitjük, kivágjuk vagy kinyomjuk a magházát, tetszés szerint feldaraboljuk. Én hosszanti irányban félbe vagy harmadába vágom, ezeket a nagyobb darabokat pedig nagyobb szeletekre, kockákra.
A paradicsomot megmossuk, cikkekre vágjuk.
Elkészités:
A lábosba beletesszük a felvágott szalonnát és kevergetve, üvegesen áttetszőre sütjük. Beletesszük a hagymát és addig sütjük, amíg az is üveges lesz. Ekkor levesszük a tűzről, és feloldjuk benne az édes fűszerpaprikát. Ezután a feldarabolt paprikát beletesszük a hagymás zsírba, erős tűzön rázogatással, óvatos keveréssel félig megsütjük, majd megsózzuk. A paradicsomot a paprikához keverjük. Erős tűzön lefedve pároljuk. Időnként megrázogatjuk, óvatosan megkeverjük. Amint a paprika és a paradicsom megpuhult, fedő nélkül befejezzük a párolást. Alatta kevés, piros zsíros lé maradjon. Lehetőleg azonnal tálaljuk.
Virslivel, kolbásszal tálalhatjuk, ebben az esetben a megmosott virslit, vagy a füstölt kolbászt a lecsóba téve pároljuk át.
Rostélyost, sertésszeletet, csirkét is készíthetünk lecsósan.
Sokan kedvelik a tojásos lecsót. Ehhez személyenként 2 tojást számítunk, a tojásokat felütjük, összehabarjuk, enyhén megsózzuk, a kész lecsóhoz öntjük, óvatosan keverjük (nem túl erős tűzön), amíg rántotta sűrűségű lesz.
Rizses lecsóhoz az elkészült lecsót párolt rizzsel keverjük össze.
Nálam a következők a lecsó-szabályok:
A paradicsom kevesebb, vagyis a paprika súlyának kb. harmada.
A hagyma súlya annyi, mint a paradicsomé.
Legyen a lecsóban zsiradék bőven, lehetőleg szalonnazsir.
Cukrot nem teszünk a lecsóba.
Megjegyzés:
Ha nagyon erős a paprika, pár pillanatra forrásban levő vízbe helyezzük, szűrővel kiszedjük, lecsurgatjuk. 1—2 paprikát ne forrázzunk le, ezekkel biztosítjuk a lecsó jellegzetes, kissé csípős ízét.
A paradicsom héját akár le is lehet húzni. Előtte forró vizbe engedjük pár pillanatra, majd kivéve hideg vizzel lehűtjük, ezután lehúzzuk a héját, majd a paradicsomot felszeleteljük.
Édesebb ize lesz a lecsónak, ha a paradicsom leveses közepét, magjait kikanalazzuk, és csak a gyümölcshúst tesszük bele a lecsóba. Ez esetben kicsit több paradicsomot vegyünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése